Κ. Φίλης στο Πρώτο για ομιλία Ζελένσκι στη Βουλή: Ατόπημα που επισκιάζει το μήνυμα του Ουκρανού Προέδρου – Οι Ρώσοι θα επενδύσουν πάνω σε αυτό (audio)

«Αυτό που έγινε εχθές είναι ένα ατόπημα που αμαυρώνει ή επισκιάζει σε ένα βαθμό ένα μήνυμα το οποίο ήθελε να περάσει ο Πρόεδρος Ζελένσκι προς την ελληνική κοινωνία. Και επειδή έχουμε δει και μετρήσεις που δείχνουν ότι ένα τμήμα των συμπολιτών μας είναι φιλικό προς την Ρωσία και μπερδεύει την συμπάθεια που έχουμε προς την Ρωσία-είτε για λόγους πολιτιστικούς, θρησκευτικούς, ιστορικούς είτε γιατί θαυμάζουμε την λογοτεχνία της- με ό,τι γίνεται σήμερα στην Ουκρανία, φοβάμαι ότι αυτό το κύμα θα ενισχυθεί μετά τα χθεσινά γεγονότα» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Αμερικανικού Κολλεγίου Κωνσταντίνος Φίλης.

Το κομμάτι της ομιλίας του μαχητή του Τάγματος του Αζόφ, «δίνει επιχειρήματα σε όσους θέλουν να νερώσουν λίγο το μήνυμα σε σχέση με την εισβολή και να την δικαιολογήσουν και να πουν ότι σε κάποιο βαθμό αυτό που κάνει η Ρωσία δεν είναι εντελώς αδικαιολόγητο» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Ερωτηθείς σχετικά με τον «ανεβασμένο τόνο» των πιο πρόσφατων δηλώσεων της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, μετά και την απέλαση των 12 ρώσων διπλωματών, ο κ. Φίλης σχολίασε πως οι Ρώσοι έχουν ποντάρει ακριβώς στην συμπάθεια ενός τμήματος της ελληνικής κοινωνίας προς αυτούς και προσπαθούν με συνεχείς παρεμβάσεις να καλλιεργήσουν το κλίμα ότι κακώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ταυτιστεί και ευθυγραμμιστεί με τους δυτικούς της εταίρους, ότι αυτό είναι κάτι που θα πληρώσουμε ακριβά, ότι αυτό είναι κάτι που δεν εκφράζει το σύνολο του λαού.

«Κάνει πάρα πολλές αναφορές η Ρωσία και η κ. Ζαχάροβα στον ελληνικό λαό, προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχει μια απόσταση μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού. Αυτό είναι κάτι ασφαλώς προβληματικό και προσπάθεια ανάμειξης στο εσωτερικό της χώρας μας, η Ρωσία είναι άλλωστε μαθημένη στο να κάνει τέτοιες κινήσεις. Εχθές τους δόθηκε μια καλή αφορμή, ένα πρόσχημα-και νομίζω ότι θα επενδύσουν πάνω σε αυτό- για να πουν ότι εμείς τα λέγαμε και μέχρι και νεοναζί εμφανίστηκαν στην ελληνική βουλή, να το συνδέσουν με την Χρυσή Αυγή. Εδώ υπάρχει το οξύμωρο, ότι η ίδια η Ρωσία είναι χώρα η οποία χρηματοδοτεί και ενισχύει ακροδεξιά κινήματα επειδή υπονομεύουν την ευρωπαϊκή συνοχή, άρα δεν νομίζω ότι είναι η πλέον κατάλληλα να μιλάει για αυτά τα θέματα» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Ειδικά σε σχέση με την απέλαση των διπλωματών, ο κ. Φίλης σημείωσε ότι ήταν μία πρακτική που ξεκίνησε από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Εγώ θεωρώ ότι ο αριθμός των 12 είναι πάρα πολύ μεγάλος για τα δεδομένα της Ελλάδας, είναι βέβαιο ότι οι Ρώσοι θα ανταποδώσουν. Φοβάμαι ότι θα ανταποδώσουν και θα προσπαθήσουν να μας πονέσουν. Θα δούμε αν αυτό θα αφορά στον Γενικό Πρόξενο στο Νοβοροσίσκ που είναι μια σημαντική περίπτωση ειδικά τώρα που κάποιοι από τους Έλληνες της Ουκρανίας έχουν καταφύγει σε αυτή την περιοχή ή θα αφορά στον Γενικό Πρόξενο στην Αγ. Πετρούπολη και ό,τι άλλο δούμε από την ρωσική πλευρά» σχολίασε.

«Αυτή η ρήξη που αρχίζει να παίρνει χαρακτηριστικά οριστικής ρήξης ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία τουλάχιστον για το προβλεπτό μέλλον είναι κάτι που δεν ευνοεί ούτε την Ελλάδα ούτε την Ρωσία» συμπλήρωσε, «χωρίς να σημαίνει αυτό ότι εμείς θα νερώσουμε το μήνυμα σε σχέση με το τι κάνει η Ρωσία στην Ουκρανία». Ωστόσο, όταν τελειώσει αυτό, επειδή αυτά στα οποία διαφωνούμε τώρα με την Ρωσία είναι περισσότερα από αυτά που συμφωνούμε, ενώ στο παρελθόν ήταν το ανάποδο, υποστήριξε ο κ. Φίλης, θα πρέπει να προσέξουμε να μην μπούμε σε ένα αρνητικό σπιράλ, το οποίο θα ζημιώσει στο τέλος και τις δύο χώρες. «Θέλουμε μια λειτουργική σχέση με την Ρωσία με ειλικρίνεια, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της και τα δεδομένα τα γεωπολιτικά και τις τεκτονικές αλλαγές που έχει προκαλέσει η ίδια η ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία» τόνισε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος