Κ. Φίλης στο Πρώτο: Χρησιμότερη για την Ρωσία η απειλή της εισβολής παρά η υλοποίησή της (audio)

«Για την Ρωσία η απειλή της εισβολής στην Ουκρανία είναι χρησιμότερη από την υλοποίηση, είναι ένα χαρτί που είναι καλύτερο να το έχει πάνω στο τραπέζι παρά να το χρησιμοποιήσει, γιατί αν το κάνει, παύει να της είναι χρήσιμο, ενώ θα υπάρξουν και συνέπειες» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο διευθυντής Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου Κώστας Φίλης.

Το κόστος στο οικονομικό πεδίο από πλευράς Ευρωπαίων μπορεί να μην είναι αυτό που θα περίμενε κανείς γιατί υπάρχει μεγάλος βαθμός αλληλεξάρτησης μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, σημείωσε ο κ. Φίλης. Η Ρωσία είναι ο 4ος ή 5ος εμπορικός εταίρος μας και ο νούμερο ένα προμηθευτής πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ για τις ΗΠΑ είναι ο 26ος, άρα έχουν την πολυτέλεια οι αμερικανοί να επιβάλουν σκληρά μέτρα απέναντι στην Ρωσία, εξήγησε. «Επιπλέον, δεν μπορείς να εισβάλεις σε μια χώρα αν δεν υπάρχει μια νομιμοποιητική βάση, ο οποίος υπήρξε στην Κριμαία το 2014, όταν με παράνομο τρόπο ουσιαστικά καθαιρέθηκε, με πραξικόπημα, ο τότε νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας, φιλορώσος Γιανουκόβιτς, επικράτησε χάος και υπήρχαν φιλοναζιστικά στοιχεία στην μεταβατική, κάτι σαν κυβέρνηση της Ουκρανίας, άρα είχε έναν νομιμοποιητικό μανδύα να κάνει ό,τι έκανε στην Κριμαία, που προφανώς ήταν παράνομη η προσάρτησή της» συμπλήρωσε ο κ. Φίλης.

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο προβοκάτσιας, επεσήμανε ότι «είχαμε χθες τον θάνατο ενός ρωσόφωνου από τα πυρά ουκρανού στρατιώτη, ωστόσο δεν βλέπουμε για την ώρα αυτό να χρησιμοποιείται. Εγώ κρατάω από την χθεσινή συνέντευξη τύπου Πούτιν με Σολτς, την αναφορά Πούτιν στην γενοκτονία που λαμβάνει χώρα στο Ντονμπάς. Αυτό οικοδομεί ένα επιχείρημα».

Το πρόβλημα, επεσήμανε, συνίσταται στην αμοιβαία δυσπιστία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων μερών, στην απροθυμία Ρωσίας-Ουκρανίας να υλοποιήσουν τις πρόνοιες των συμφωνιών του Μινσκ, ενώ ακόμα ο κ. Φίλης υποστήριξε ότι η Ουκρανία είναι το σύμπτωμα. «Το πρόβλημα είναι αλλού. Και έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβάνεται συνολικά η Ρωσία την θέση της στον κόσμο και με το πώς όλα τα μέρη προσπαθούν να τοποθετηθούν σε αυτόν τον νέο κόσμο ο οποίος έρχεται. Έχουμε έναν κόσμο ο οποίος τείνει να γίνει πολυκεντρικός».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος