Κ. Φίλης στο ΕΡΤnews Radio για Γάζα: Δεν μπορώ να σκεφτώ κανένα καλό σενάριο (audio) 

Την εκτίμησή του για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το πώς δηλαδή αναμένεται να διαμορφωθούν τα πράγματα από εδώ και πέρα, κλήθηκε να δώσει μιλώντας στο ΕΡΤnews Radio 105,8 και στην εκπομπή “Πρωινές Διαδρομές” με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Μαρία Γεωργίου, ο Κωνσταντίνος Φίλης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων.

Ο κ. Φίλης υπογράμμισε αρχικά, στους δημοσιογράφους “Η αλήθεια είναι ότι είμαστε σε μία ακόμα κρίσιμη καμπή στο Μεσανατολικό και ευρύτερα στην περιοχή. Αν κανείς περιμένει ότι αυτή η χερσαία εισβολή θα φέρει καλά νέα στο άμεσο ή και το μεσοπρόθεσμο μέλλον, κάνει λάθος. Η ισραηλινή ηγεσία είναι τυφλωμένη αυτή τη στιγμή αφενός από το μένος που έχει προκαλέσει η 7η Οκτωβρίου του 2023 με αυτή την απάνθρωπη και δεν ξέρω τι άλλο χαρακτηρισμό μπορώ να βρω τρομοκρατική ενέργεια που είχε γίνει από την Χαμάς και αφετέρου από τις στρατηγικές νίκες τις οποίες έχει καταφέρει η στρατιωτικού όμως, χαρακτήρα, όχι διπλωματικού χαρακτήρα, σε βάρος των περισσότερων από τους αντιπάλους της. Επίσης, θα έλεγα, ότι είναι αποθρασυμένη από το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, παρά τις ενστάσεις που μπορεί να έχουν κατά καιρούς, παραμένουν ιδιαίτερα προσηλωμένες στην υποστήριξη των πολιτικών του Ισραήλ. Τώρα για μένα εδώ υπάρχει ένα δομικού χαρακτήρα λάθος από πλευράς Τραμπ, όπως και από πλευράς Ισραηλινών”.

Και συμπλήρωσε “Από πλευράς Τραμπ, το λάθος είναι ότι στηρίζει αναφανδόν το Ισραήλ ή ακόμα και εκεί που διαφωνεί, μπορεί να θυμώνει με το Νετανιάχου αλλά το ξεχνάει πολύ εύκολα. Άρα, ο Νετανιάχου είναι σαφές ότι τον χειραγωγεί. Αυτό είναι δομικό πρόβλημα για τη Μέση Ανατολή. Διότι, ο Νετανιάχου έχει μια πολύ συγκεκριμένη ακραία ατζέντα. Το δεύτερο, στην περίπτωσή μας, δομικό πρόβλημα είναι ότι η ηγεσία του Ισραήλ θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχει παλαιστινιακό κράτος. Θεωρεί ότι δεν πρέπει να υπάρχουν καν Παλαιστίνιοι στα σημερινά τους εδάφη. Επομένως, γνωρίζουν και οι Παλαιστίνιοι ότι αν φύγουν από τη Γάζα, παρά το γεγονός ότι τους προσφέρονται κίνητρα για να το κάνουν αυτό ή και αντικίνητρα, γιατί το κίνητρο είναι να πάρουν λεφτά και να φύγουν, το αντικίνητρο είναι να μείνουν σε μια κατάσταση που είναι αβίωτη για οποιονδήποτε από εμάς-πιστεύουν λοιπόν, έτσι οι Ισραηλινοί ότι θα λύσουν το πρόβλημα ασφαλείας τους. Αυτό όπως αντιλαμβάνεστε είναι πάρα μα πάρα πολύ προβληματικό για το μέλλον της περιοχής“.

Όλη η συνέντευξη του κ. Φίλη ακολουθεί παρακάτω:

Δείτε περισσότερα στο ertflix.gr | Ακούστε περισσότερα στο ertecho.gr
Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος