Κ. Δελαπόρτας: Ο τελικός καταναλωτής θα επιβαρυνθεί από την αύξηση του κόστους των φορτίων λόγω της κρίσης σε Ουκρανία και Μ. Ανατολή

Η ρωσοουκρανική κρίση, η κρίση στην Μέση Ανατολή και η μείωση των πλοίων ξηρού φορτίου επιβαρύνει το κόστος των ναύλων, το οποίο και θα κληθούν να πληρώσουν οι τελικοί καταναλωτές εκτιμά ο κ. Κωνσταντίνος Δελαπόρτας, Διευθύνων Σύμβουλος της DRYDEL SHIPPING GROUP σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Κωνσταντίνα Δημητρούλη. Δείτε περισσότερα στο «Ένθετο Οικονομία» του EΡΤΝΕWS:

Πώς διαμορφώνεται η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Προϋποθέσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας και για τον Μάρτιο δημιουργούνται στην αγορά καθώς συνεχίζεται η αποκλιμάκωση στην χονδρική τιμή του ρεύματος.

ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΤΙΜΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Δεκέμβριος 2023 102,2 € / MWh
Ιανουάριος 2024 93,02 € / MWh
Φεβρουάριος 2024* 78,5 € / MWh
*Έως 13 Φεβρουαρίου

ΤΙΜΗ ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Ημερήσιο Νυχτερινό
Φεβρουάριος 2024 Από 0,12€ / KWh Από 0,10 € / KWh
Μάρτιος 2024 Από 0,10 € / KWh Από 0,08 € / KWh

Η ΠΛΗΡΩΜΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

Μηνιαίο γίνεται το… ραντεβού μας με τον ΕΝΦΙΑ. Από τον Απρίλιο που θα ξεκινήσουμε να πληρώνουμε τον φόρο κατοχής για την φετινή χρονιά, πρακτικά δεν θα σταματήσουμε καθώς οι δόσεις γίνονται πλέον 12.

Δόσεις Περίοδος

  • 2024 11 Απρίλιος ‘24 – Φεβρουάριος ‘25
  • 2025 12 Μάρτιος ‘25 – Φεβρουάριος ‘26


Το κλίμα «υψηλής αβεβαιότητας» ενδέχεται να επηρεάσει τον τραπεζικό κλάδο υπογράμμισε η Κλαούντια Μπουχ στην πρώτη της ομιλία ως η νέα πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ. Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η πρώην αναπληρώτρια επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας σημείωσε ακόμα ότι «οι ευρωπαϊκές τράπεζες άντεξαν τις πρόσφατες καταιγίδες, ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι τράπεζες δεν θα είναι απρόσβλητες από κινδύνους και απροσδόκητα γεγονότα».

Ειδικότερα η Κλαούντια Μπουχ ανέφερε ότι οι τράπεζες «δεν θα παραμείνουν απρόσβλητες» από κινδύνους όπως: πολεμικές αναταραχές, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή. Η ίδια πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ θα εστιάσει την προσοχή της σε αυτούς τους νέους κινδύνους, ενώ έθεσε και ένα ακόμα ζήτημα λέγοντας: «Πολλοί άνθρωποι ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος δανεισμού και τη χρηματοπιστωτική πίεση. Βλέπουν, ταυτόχρονα, ότι οι τράπεζες είναι εξαιρετικά κερδοφόρες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα αδικίας. Γι’ αυτό πρέπει να εξηγήσουμε τον ρόλο μας ως εποπτικές αρχές προληπτικής εποπτείας – να διασφαλίσουμε ότι οι τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές, ότι δεν αναλαμβάνουν υπερβολικούς κινδύνους και ότι παραμένουν ανθεκτικές και σε περιόδους πίεσης», κατέληξε η κα. Μπουχ.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος