Κ. Χρυσόγονος στο Πρώτο: Η ΕΕ θα έπρεπε να έχει ήδη λάβει μέτρα για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας-Αντίθετα πωλούν στην Τουρκία προηγμένα οπλικά συστήματα (audio)

«Η λογική θα έλεγε όχι, αλλά ο πόλεμος είναι έτσι και αλλιώς παράνοια» τόνισε, απαντώντας στο εάν διαφαίνεται μελλοντικά να ξεπερνά το ρητορικό επίπεδο η τουρκική επιθετικότητα, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης Κώστας Χρυσόγονος. Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χαζημιχάλη, χαρακτήρισε τα νομικά επιχειρήματα της τουρκικής πλευράς είναι εντελώς αβάσιμα.

Όπως αναλυτικά εξήγησε, η Συνθήκη της Λωζάνης, προβλέπει στο άρθρο 13 ότι τέσσερα ελληνικά νησιά, Σάμος, Ικαρία, Λέσβος και Χίος δεν πρέπει να έχουν ναυτικές βάσεις ούτε στρατιωτικές οχυρώσεις. «Όταν λέει ναυτικές βάσεις, εννοεί ναύσταθμο. Ναύσταθμοι υπάρχουν δύο στην Ελλάδα. Στην Σαλαμίνα και στην Σούδα. Και όταν λένε στρατιωτικές οχυρώσεις, εννοούν τύπου «γραμμή Μαζινό» που ήταν της μόδας την δεκαετία του 1920, αυτά τα τερατώδη οχυρά που έχτιζαν οι Γάλλοι. Ούτε τέτοιο πράγμα υπάρχει γιατί και ο τρόπος διεξαγωγής του πολέμου έχει αλλάξει» περιέγραψε ο κ. Χρυσόγονος.

Ρητά το άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, επιτρέπει την παρουσία κανονικής στρατιωτικής δύναμης, χωρίς να διευκρινίζει ούτε καν περί οπλισμού, προσέθεσε ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου. «Δηλαδή δεν απαγορεύει την παρουσία κανενός οπλικού συστήματος και συνεπώς ουδόλως προβλέπει αποστρατιωτικοποίηση όπως ισχυρίζονται οι Τούρκοι. Άρα οι τουρκικοί ισχυρισμοί είναι εντελώς έωλοι. Αντιθέτως, προβλέπει ρητά το ίδιο άρθρο ότι απαγορεύονται οι υπερπτήσεις ελληνικών μεν αεροσκαφών πάνω από το έδαφος της Μ. Ασίας, τουρκικών δε αεροσκαφών πάνω από το έδαφος των νησιών. Η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την απαγόρευση αυτή με υπερπτήσεις πάνω από τα νησιά. Η Τουρκία παραβιάζει καθημερινά την Συνθήκη της Λωζάνης. Επίσης, το άρθρο 14 της ίδιας Συνθήκης προβλέπει για την Ίμβρο, ότι οφείλει να αυτοδιοικείται με εκλογές από τον τοπικό μη μουσουλμανικό πληθυσμό- διότι το 1923 που υπεγράφη η Συνθήκη, η Ίμβρος ήταν ένα αποκλειστικά ελληνικό νησί, δεν υπήρχε τουρκικός πληθυσμός επάνω- και η αστυνομική δύναμη που θα υπάρχει στο νησί να σχηματίζεται από τους ντόπιους. Η Τουρκία το έχει καταπατήσει πλήρως, έχει εποικίσει την Ίμβρο με εποίκους που ήρθαν από τα βάθη της Ανατολίας, έχει στρατιωτική παρουσία, δεν υπάρχει αυτοδιοίκηση του μη μουσουλμανικού πληθυσμού, γιατί πλέον ο μη μουσουλμανικός πληθυσμός αποτελεί μειοψηφία, συνεπώς καταπατήθηκε εντελώς το άρθρο 14 για την Ίμβρο» συμπλήρωσε ο κ. Χρυσόγονος.

Κατά τα άλλα, το άρθρο 15, προβλέπει για τα Δωδεκάνησα ότι αυτά παραχωρούνται άνευ όρων από την Τουρκία στην Ιταλία, επισήμανε. «Δεν υπάρχει όρος περί αποστρατιωτικοποιήσεως των Δωδεκανήσων στην Συνθήκη της Λωζάνης. Το 1947 με την Συνθήκη των Παρισίων, η Ιταλία παραχώρησε τα νησιά στην Ελλάδα και πράγματι σε αυτή την Συνθήκη υπάρχει ο όρος περί αποστρατιωτικοποιήσεως, όμως ο όρος αυτός αφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία, δεν αφορά στην Τουρκία. Σύμφωνα με το άρθρο 36 της Σύμβασης της Βιέννης του 1969 για το Δίκαιο των Συνθηκών, η οποία δεν θέτει νέους κανόνες, καταγράφεται ο κανόνας ότι κάτι που έχει γίνει μεταξύ τρίτων, δεν ωφελεί ούτε βλάπτει άλλους που δεν συμμετείχαν σε μια συγκεκριμένη Συνθήκη» εξήγησε.

Η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στην Συνθήκη των Παρισίων, άρα δεν μπορεί να έχει δικαιώματα παρά μόνο αν αυτή έθιγε τα δικαιώματά της από άλλες Συνθήκες στις οποίες συμμετείχε, δηλαδή από την Συνθήκη της Λωζάνης, στην οποία όμως οι Τούρκοι δεν είχαν επιφυλαχθεί, σημείωσε ακόμη ο κ. Χρυσόγονος.

«Και είναι και λογικώς άτοπο αυτό το οποίο ισχυρίζονται. Το 1923 δεν τους πείραζε να στρατιωτικοποιηθούν τα Δωδεκάνησα από την φασιστική Ιταλία, η οποία διατηρούσε τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις σε αντιστοιχία του μεγέθους των νησιών και τους πειράζει σήμερα να υπάρχει στρατιωτική δύναμη της δημοκρατικής Ελλάδας η οποία είναι και σύμμαχός τους στο ΝΑΤΟ; Αυτά τα πράγματα είναι όχι απλώς έωλα και αβάσιμα, είναι γελοία. Είναι φανερό ότι πρόκειται για μια επανέκδοση του Οθωμανικού ιμπεριαλισμού, βασισμένη στο δίκαιο της πυγμής. Διατυπώνουν διεκδικήσεις οι οποίες αν τις δούμε μακροπρόθεσμα, οδηγούν σε αλλαγή των Συνθηκών, σε αλλαγή του εδαφικού καθεστώτος» προσέθεσε.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κ. Χρυσόγονο, θα έπρεπε να έχουν ήδη ληφθεί μέτρα από την ΕΕ, στην οποία μετέχει η Ελλάδα, αλλά δεν μετέχει η Τουρκία, για την ανάσχεση της τουρκικής επιθετικότητας και του τουρκικού επεκτατισμού. Τα άλλα κράτη-μέλη της Ένωσης, έχουν υποσχεθεί μέσω της Συνθήκης για την ΕΕ, την συνδρομή στην Ελλάδα στην περίπτωση αμφισβητήσεως των συνόρων της από τον οποιονδήποτε. «Από την στιγμή που υπάρχει αμφισβήτηση των συνόρων της από την Τουρκία, προφανής και ξεκάθαρη και απειλή πολέμου σε περίπτωση ασκήσεως νομίμου δικαιώματος της Ελλάδας σύμφωνα με το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως είναι η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, την ίδια στιγμή να υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες πωλούν προηγμένα οπλικά συστήματα στην Τουρκία, όπως είναι η Γερμανία με τα υποβρύχια και η Ισπανία η οποία μεταβιβάζει τεχνολογία για την κατασκευή ελικοπτεροφόρου στην Τουρκία και άλλες χώρες που πωλούν λιγότερο high profile, αλλά πάντως προηγμένα οπλικά συστήματα στην Τουρκία» τόνισε τέλος ο κ. Χρυσόγονος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος