Κ. Αρβανιτόπουλος: Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή ευρωπαϊκή αμυντική ομπρέλα – Eίναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη

Την επιστολή Μητσοτάκη – Τουσκ σε Φον Ντερ Λάιεν για την ευρωπαϊκή αεροπορική ασπίδια σχολίασε στην εκπομπή «Συνδέσεις» ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, λέγοντας ότι πρέπει να «ενταθούν οι διαδικασίες για την εμβάθυνση της ενοποίησης στα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής».

Όπως επισήμανε ο κ. Αρβανιτόπουλος η πρωτοβουλία αυτή έχει δύο αποδέκτες τη Ρωσία και τις ΗΠΑ «γιατί υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο της επιστροφής Τραμπ». Σύμφωνα με τον καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο αυτό εντάσσεται σε μια προσπάθεια απεξάρτησης ως ένα βαθμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες καθώς θεωρείται ότι ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος θα αποδυναμώσει την Βορειοατλαντική συμμαχία.

«Και οι δηλώσεις του για το ΝΑΤΟ αρκούν για να αποδυναμωθεί η Ατλαντική Συμμαχία. Αυτό είναι κάτι το οποίο στην Ευρώπη το φοβόμαστε. Το δεύτερο είναι η αποσύνδεση των δύο χωρών του Ατλαντικού. Και το τρίτο είναι ότι η Ευρώπη πρέπει με όλες τις απειλές και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει πρέπει να προχωρήσει σε αυτό το οποίο έχουμε διακηρύξει για τη στρατηγική αυτονομία και αυτό προϋποθέτει την εμβάθυνση στα θέματα της ενοποίησης, σε ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής» σημείωσε.

Και όπως είπε, «δεν χωράει αμφιβολία ότι μια τέτοια ασπίδα προστασίας είναι αυτό το οποίο χρειάζεται η Ευρώπη για να είναι θωρακισμένη απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή. Και επομένως η διαδικασία του ρίσκου αλλά και γενικότερα τα ζητήματα άμυνας και εξωτερικής πολιτικής είναι αυτά που θα μας απασχολούν».

Επιπλέον, τόνισε ότι για να συμβεί αυτό θα πρέπει να διασκεδαστούν οι φόβοι των μικρών ευρωπαϊκών κρατών, που έβλεπαν πάντοτε ευμενώς την παρουσία των Αμερικανών ως υπερπόντιο εξισορροπητικό μέσα στην Ευρώπη και να διασκεδαστούν οι φόβοι ότι η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα δεν θα είναι η αμυντική ομπρέλα των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων, αλλά θα συμμετέχουμε όλοι μαζί.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος