Ιταλία: Βουλευτής αποκάλυψε εμπιστευτικά έγγραφα για συμφωνία του αναρχικού Κόσπιτο με μαφιόζους στη φυλακή

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στην Ιταλική πολιτική σκηνή το τελευταίο 24ωρο.

Χθες 31/01 στην Ιταλική Κάτω Βουλή συζητήθηκε το γεγονός της μεταφοράς του φυλακισμένου αναρχικού Αλφρέντο Κόσπιτο από τις φυλακές της Σάσαρι σε αυτές του Μιλάνου για λόγους φροντίδας της υγείας του, εφόσον σήμερα είναι η 105η ημέρα της απεργίας πείνας που πραγματοποιεί.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νόρτνιο, ήδη είχε τονίσει στο Υπουργικό Συμβούλιο της Δευτέρας 30/01 πως η Κυβερνητική γραμμή θα παρέμενε αδιάλλακτη σχετικά με το καθεστώς σκληρής φυλάκισης 41 bis, γραμμή στην οποίο βρίσκεται ο Κόσπιτο (και για την κατάργηση του οποίου καθεστώτος πραγματοποιεί την ανωτέρω απεργία πείνας).

Ο αναρχικός Αλφρέντο Κόσπιτο ένας influencer που χρησιμοποιεί η Μαφία”

Σειρά λοιπόν είχε η ομιλία του Τζιοβάνι Ντοντζέλι, βουλευτής των Αδελφών της Ιταλίας, η οποία όμως έφερε στο προσκήνιο πολύ σοβαρά στοιχεία.
“Υπάρχει ένας νέος δρόμος μέσω του οποίου η Μαφία προσπαθεί να κάνει το Κράτος να υποχωρήσει σχετικά με το 41 bis: μια νέα προσωπικότητα, ένας influencer που χρησιμοποιεί (η Μαφία). Είναι ο τρομοκράτης Κόσπιτο”.

Και συνέχισε ο Ντοντζέλι. “Επικαλούμαι τα ίδια τα λόγια του Κόσπιτο. Στη σημερινή (31/01) La Repubblica λέει: ‘Δεν δίνω τη μάχη για μένα, αλλά για να καταργηθεί το καθεστώς 41 bis για όλους τους μαφιόζους και όλους τους τρομοκράτες’ ”. Σημειωτέον, η Ιταλική εφημερίδα χθες μετέφερε την πρόταση του Κόσπιτο “αγωνίζομαι για να καταργήσω τη σκληρή φυλακή, όχι για να βγω από αυτήν” ενώ δεν υπάρχουν αναφορές στη Μαφία στο κείμενο του Κόσπιτο που μετέδωσε η La Repubblica.

Στη συνέχεια όμως ο βουλευτής των Αδελφών της Ιταλίας έδωσε συγκεκριμένες πληροφορίες.
“Στις 12 Ιανουαρίου ο Κόσπιτο είχε συναντήσεις, στο σωφρονιστικό κατάστημα της Σάσαρι, και ενώ βρισκόταν εν κινήσει για να μιλήσει με τον δικηγόρο, μιλούσε με τον Φραντζέσκο Ντι Μάιο, από τη φατρία των Κασαλέσι. Το αφεντικό (του υπόκοσμου) έλεγε ‘σιγά-σιγά θα φτάσουμε στο αποτέλεσμα’, και ο Κόσπιτο απαντούσε ‘πρέπει να είναι ένας αγώνας ενάντια στο καθεστώς 41 bis και ενάντια στην εχθρική ισόβια κάθειρξη (ergastolo ostativo), όχι μόνο για μένα. Για μένα, όλοι εμείς στο καθεστώς 41 bis είμαστε ίσοι”.

Ο Ντοντζέλι προχώρησε επίσης σε κατηγορίες, εξαπολύοντας βέλη προς την Αριστερά. “Στις 12 Ιανουαρίου, ενώ μιλούσε με τους μαφιόζους, ο Κόσπιτο συνάντησε επίσης τους βουλευτές Serracchiani, Verini, Lai και Orlando, οι οποίοι πήγαν να τον ενθαρρύνουν στη μάχη. Θέλω λοιπόν να ξέρω αν αυτό το μέρος της Αριστεράς βρίσκεται στο πλευρό του Κράτους ή των τρομοκρατών με τη Μαφία, θέλουμε να ξέρουμε σήμερα”.

Αποκάλυψη εμπιστευτικών εγγράφων

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι αντιδράσεις της Αριστεράς ήταν δυνατές και ηχηρές. Πέρα όμως από την κομματική επίθεση, η οποία σπάει μια πολιτική χαμηλών τόνων που κράτησε για πάνω από 100 ημέρες από την αρχή της Κυβέρνησης Μελόνι, το θέμα παίρνει σοβαρότατες διαστάσεις, εφόσον φαίνεται πως η πληροφορία ήταν τόσο συγκεκριμένη που δεν μπορούσε να είναι άλλο παρά διαρροή εγγράφων.

Κατ’αρχάς, ο Τζιοβάνι Ντοντζέλι είναι γραμματέας της Κάτω Βουλής, επικεφαλής της οργάνωσης των Αδελφών της Ιταλίας και Αντιπρόεδρος του Copasir (Ιταλική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ασφάλειας της Δημοκρατίας). Ένας αξιόλογος ρόλος που ενέχει απόλυτη εμπιστευτικότητα.
Όπως προκύπτει σήμερα από τον Ιταλικό Τύπο, συγκάτοικός του είναι ο Αντρέα Ντελμάστρο, νούμερο δύο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Και ο ίδιος ο Ντελμάστρο αποκάλυψε πως πληροφόρησε τον Ντοντζέλι για το περιεχόμενο των εγγράφων.

“Θα μπορούσα να είχα αποκαλύψει το περιεχόμενο αυτών των εγγράφων σε οποιονδήποτε βουλευτή” ισχυρίστηκε ο Ντελμάστρο. Όμως η εφημερίδα La Repubblica, επικαλούμενη “εξειδικευμένες πηγές” μεταδίδει πως “τα έγγραφα αυτά προορίζονται για αποκλειστική και εμπιστευτική χρήση από το Υπουργείο (Δικαιοσύνης)”.

Η ίδια εφημερίδα γράφει σήμερα πως τα λεγόμενα του Ντοντζέλι “περιέχονται σε μια έκθεση που συνέταξε το Τμήμα Σωφρονιστικής Διοίκησης (DAP) και που έστειλε πριν από μία εβδομάδα στον Υπουργό Δικαιοσύνης”, μια περιοδική έκθεση για τους κρατούμενους υπό το καθεστώς 41 bis και που φέρουν “προφανώς ευαίσθητο περιεχόμενο”.
Στην εν λόγω έκθεση λοιπόν γίνεται αναφορά σε σημαντικά ονόματα του Ιταλικού υπόκοσμου με τους οποίους ο Αλφρέντο Κόσπιτο είχε συναναστροφές κατά τη διάρκεια της ελεύθερης ώρας (ora d’aria): από τον προαναφερόμενο Φραντζέσκο Ντι Μάιο των Κασαλέσι και τον Φραντζέσκο Πρέστα της ndrangheta, μέχρι και τους Πιέτρο Ραμπούλα (συσκευαστής των εκρηκτικών της επίθεσης στο Καπάτσι που δολοφόνησε τον δικαστή Τζιοβάνι Φαλκόνε το Μάιο του 1992) και Πίνο Καμαράτα. Το Ειδικό Τμήμα της Αστυνομίας που παρακολουθεί τους φυλακισμένους στο 41 bis, όπως μεταφέρει η La Repubblica “είχε αναφέρει εδώ και εβδομάδες ότι υπήρχαν μεγάλες ζυμώσεις μεταξύ των αφεντικών στη σκληρή φυλακή για την πρωτοβουλία του Κόσπιτο”.

Η αμηχανία της Ιταλικής Κυβέρνησης εν μέσω κλιμάκωσης

Η (μέχρι στιγμής) αμετάβλητη στάση της Κυβέρνησης φάνηκε από τις δηλώσεις του ΥπΕς κ. Πιαντεντόσι: “Δεν ξέρω αν υπάρχει συγκόλληση” μεταξύ μαφιόζων και τρομοκρατών στο καθεστώς σκληρής φυλακής. Όμως “αν αυτοί που υποβάλλονται στο 41 bis παραπονιούνται γι’ αυτό, σημαίνει ότι είναι αποτελεσματικό, ότι λειτουργεί όσον αφορά πρόληψη και Κράτος”.

Όμως ο Ιταλικός Τύπος υπογραμμίζει σήμερα πως η ‘διαρροή Ντοντζέλι’ αποτελεί μια σημαντική ενδοκυβερνητική ρωγμή, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται από ουσιαστική και σχεδόν ολική ‘σιγή ιχθύος’ της Κυβέρνησης επί του θέματος. Όπως τονίζει η Corriere della Sera, η υπόθεση “ανάγκασε την Μελόνι να παρέμβει για να προσπαθήσει να περιορίσει τη ζημιά” αλλά “μόνο ο Σαλβίνι δήλωσε αλληλέγγυος με τον Ντοντζέλι”, αφού η υπόλοιπη Κεντροδεξιά “παρέμεινε σε απόσταση, σιωπηλή” ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Νόρντιο “εξέφρασε την απογοήτευσή του και ζήτησε από το Υπουργικό Συμβούλιο Δικαιοσύνης να ελέγξει τι συνέβη”.

Ενώ λοιπόν ο ΥπΔικ αναμένεται να μιλήσει την Πέμπτη 2/02 στο Ιταλικό Κοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση Κόσπιτο, το κλίμα παραμένει τεταμένο. Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ANSA, οι Αρχές ανεβάζουν το επίπεδο προσοχής και ετοιμάζονται για αντιδράσεις από αναρχικούς ενόψει διαδήλωσης το Σάββατο 4/02 στη Ρώμη. Παράλληλα, χθες το βράδυ έξω από τις φυλακές του Μιλάνου Όπερα όπου βρίσκεται ο Αλφρέντο Κόσπιτο, λιθοβολήθηκε περιπολικό της Αστυνομίας, και δημοσιογράφοι του Tg2 (Rai) δέχτηκαν επίθεση από άγνωστης προέλευσης κουκουλοφόρους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος