Ιταλία: Συνεχίζονται οι έρευνες στις ισοπεδωμένες περιοχές – «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν» (video)

Συνεχίζουν τα σωστικά συνεργεία τις προσπάθειες ανεύρεσης τυχόν επιζώντων στις ισοπεδωμένες από τον πρόσφατο σεισμό περιοχές της κεντρικής Ιταλίας. Οι ελπίδες λιγοστεύουν καθώς περνούν οι ώρες για τους δεκάδες αγνοούμενους κάτω από τα συντρίμμια, ενώ η γη εξακολουθεί να τρέμει από τους συχνούς μετασεισμούς.

Σε 278 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης Rai. Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας παράλληλα τόνισε πως 388 άνθρωποι νοσηλεύονται για τραυματισμούς που υπέστησαν σε νοσοκομεία κα οι 40 από αυτούς βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι από τον πιο φονικό σεισμό που έπληξε την χώρα από το 2009. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκατομμυρίων ευρώ για επείγουσα βοήθεια.

Ιταλία: Συνεχίζονται οι έρευνες στις ισοπεδωμένες περιοχές – «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν» (video)Σύμφωνα με την υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, περισσότεροι από 900 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί μετά τον ισχυρό σεισμό, οι 57 από τα μεσάνυχτα και μετά. Μάλιστα σεισμός έντασης 4,8 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε νωρίτερα με επίκεντρο 29 χιλιόμετρα βόρεια της Λ’ Άκουιλα.

Οι μετασεισμοί καθιστούν εκτός από δύσκολο και επικίνδυνο το έργο των 5.000 διασωστών, καθώς καταρρέουν τα ήδη μισογκρεμισμένα κτήρια. Όμως δεν θα εγκαταλείψουν κανέναν, δηλώνουν. Ήδη 238 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί ή δέχθηκαν βοήθεια για να μπορέσουν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

 

Ιταλία: Συνεχίζονται οι έρευνες στις ισοπεδωμένες περιοχές – «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν» (video)Βαρύς ο φόρος αίματος – Στη Ρώμη οι πρώτες κηδείες

Στο Αματρίτσε, όπου μετρούν 200 νεκρούς, ένας ηλικιωμένος, ο οποίος είχε καταφέρει να επιβιώσει στον πρώτο, μεγάλο σεισμό, έχασε την ζωή του από καρδιακή προσβολή.

Μεταξύ των θυμάτων υπάρχουν και τουρίστες. Η Ισπανία επιβεβαίωσε ένα θύμα. Πρόκειται για μια 27χρονη Ανδαλουσιανή που μόλις είχε παντρευτεί έναν Ιταλό και περνούσε εκεί τις διακοπές της. Για εκείνη, όπως και για τόσους άλλους, η συγκυρία στάθηκε αμείλικτη.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αματρίτσε 3 Βρετανοί έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ η ρουμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την ύπαρξη 11 Ρουμάνων πολιτών, μεταξύ των αγνοουμένων.

Στη Ρώμη, πρόκειται να γίνουν σήμερα οι πρώτες κηδείες των θυμάτων που προκάλεσε το χτύπημα του Εγκέλαδου.

Ιταλία: Συνεχίζονται οι έρευνες στις ισοπεδωμένες περιοχές – «Δεν εγκαταλείπουμε κανέναν» (video) Ρέντσι: Προτεραιότητα η ανοικοδόμηση

Οι πληγείσες περιοχές έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο σε σκηνές και γυμναστήρια, σε άλλες περιοχές.

Η Ιταλία θα ανοικοδομήσει τα χωριά και τις πόλεις που ισοπεδώθηκαν από τον σεισμό και θα προωθήσει ξανά τις προσπάθειες για την προστασία των κτιρίων και των εγκαταστάσεων της χώρας από φυσικές καταστροφές δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Η ανοικοδόμηση είναι η προτεραιότητα της κυβέρνησης μας και της χώρας μας», τόνισε, σημειώνοντας ότι είναι επίσης ζωτικής σημασίας η ενίσχυση των μέτρων αντισεισμικής προστασίας σε μια από τις πλέον σεισμογενείς χώρες του κόσμου.

«Χρειάζεται να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας. Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, αλλά επίσης και πρόληψης», πρόσθεσε.

Αίθουσα σύνταξης ert.gr Πηγές: Reuters, AFP, ΑΜΠΕ, BBC

Σχετική είδηση: Μάχη με τον χρόνο και τους μετασεισμούς – Θρήνος και θυμός (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος