Ιταλία: Ο πληθυσμός αναμένεται ότι θα έχει μειωθεί κατά 20% σε 50 χρόνια

Η Ιταλία, η οποία εδώ και χρόνια καταγράφει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά γεννήσεων στην Ευρώπη, θα χάσει το ένα πέμπτο του πληθυσμού της μέσα σε 50 χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία Istat αναφέρει ότι τα στοιχεία σηματοδοτούν “μια πιθανή εικόνα κρίσης” στην έκθεσή της με τίτλο “Το μέλλον του πληθυσμού – λιγότεροι κάτοικοι, περισσότεροι ηλικιωμένοι, μικρότερες οικογένειες”.

Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού της Ιταλίας είναι ηλικίας 65 ετών και άνω, ποσοστό 23,2%, και αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 35% μέχρι το 2050, σύμφωνα με την εκτίμηση της Istat.

“Η ηλικιακή διάρθρωση του πληθυσμού παρουσιάζει ήδη μεγάλη ανισορροπία υπέρ των μεγαλύτερων γενεών και δεν υπάρχουν επί του παρόντος παράγοντες που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν την αντιστροφή αυτής της τάσης”, σημειώνεται στην έκθεση.

“Οι δημογραφικές προβλέψεις δείχνουν ότι υπάρχει μικρή πιθανότητα να υπάρξει αναστροφή του αριθμού των γεννήσεων τα επόμενα χρόνια…”.

Ο πληθυσμός της Ιταλίας αναμένεται να μειωθεί από 59,6 εκατομμύρια άτομα τον Ιανουάριο του 2020 σε 47,6 εκατομμύρια το 2070, προβλέπει η έκθεση, γεγονός που αντιπροσωπεύει μια μείωση της τάξης του 20%.

Ενώ το 2020, ο μέσος όρος ηλικίας των Ιταλών ήταν 45,7 έτη, μέχρι το 2050 προβλέπεται να ανέλθει στα 50,7 έτη, αναφέρει η Istat.

Συνεχίζοντας μια τάση που ξεκίνησε το 2007, κατά την οποία οι θάνατοι ξεπερνούσαν κάθε χρόνο τις γεννήσεις, μέσα σε λιγότερο από τρεις δεκαετίες, οι θάνατοι αναμένεται να υπερτερούν των γεννήσεων κατά δύο φορές, 784.000 έναντι 391.000.

Η Istat έγραψε ότι η μετανάστευση από το εξωτερικό προς την Ιταλία θα πρέπει να αρχίσει να ανακάμπτει μετά την πανδημία Covid-19, και από το 2023 να επανέλθει στα προ της πανδημίας μέσα επίπεδα, περίπου 280.000 μετανάστες ετησίως, αν και αυτό αναμένεται να μειωθεί σταδιακά σε 244.000 ετησίως μέχρι το 2070.

Η μετανάστευση, η οποία επίσης προβλέπεται να φτάσει στα προ πανδημίας επίπεδα, αναμένεται να μειωθεί από 145.000 ετήσιες αναχωρήσεις το 2025 σε 126.000 το 2070.

Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος