Ισραήλ: Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις για τη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανάχιου

Για άλλη μια εβδομάδα χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλώνουν για να καταγγείλουν το σχέδιο της δικαστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου εν όψει ψηφοφορίας στην ισραηλινή Κνεσέτ επί επίμαχης τροπολογίας του νομοσχεδίου.

«Ζούμε τραγικές μέρες (…) Εναντιωνόμαστε σε μία κυβέρνηση που προσπαθεί να διαλύσει την δημοκρατία. Μόνο εμείς οι πολίτες μπορούμε να σταματήσουμε την πορεία της δικτατορίας», δηλώνουν οι οργανωτές της διαδήλωσης καλώντας σε μία νέα ημέρα κινητοποιήσεων.

Από την ανακοίνωση των σχεδίων της κυβέρνησης Νετανιάχου τον Ιανουάριο, δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα στο Ισραήλ σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία της χώρας.

Από τις 6.30 το πρωί πλήθος διαδηλωτών έχει συγκεντρωθεί στην πλατεία Χαμπίμα στο κέντρο το Τελ-Αβίβ, κρατώντας ισραηλινές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα κατά της δικαστικής μεταρρύθμισης. Εκεί κοντά, μέλη της οργάνωσης των βετεράνων του στρατού «Ahim laneshek» (Αδελφοί στα Οπλα) έχουν σχηματίσει ανθρώπινη αλυσίδα για να αποκλείσουν την πρόσβαση στο γενικό αρχηγείο του ισραηλινού στρατού.

Πώς θα επηρεάσει την ζωή εκατομμυρίων πολιτών

Οι σημερινές κινητοποιήσεις ακολουθούν την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα σε πρώτη ανάγνωση από την ισραηλινή βουλή μέτρου της μεταρρύθμισης που έχει ως στόχο να καταργήσει την δυνατότητα της δικαστικής εξουσίας να αποφαίνεται επί του «εύλογου χαρακτήρα» των κυβερνητικών αποφάσεων.

Και πραγματοποιούνται την ώρα που η νομοπαρασκευαστική επιτροπή της βουλής συνεχίζει τις συζητήσεις για να παρουσιάσει τις επόμενες ημέρες την τροπολογία στην βουλή για την οριστική ψηφοφορία.

Η ρήτρα περί του ευλόγου των αποφάσεων της κυβέρνησης ανάγκασε τον Ιανουάριο τον Νετανιάχου να απαλλάξει από τα καθήκοντά του τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αριέ Ντέρι, ο οποίος καταδικάσθηκε για φορολογική απάτη, έπειτα από παρέμβαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισραήλ.

«Βρισκόμαστε εδώ διότι θέλουμε να σώσουμε την οικονομία μας», δήλωσε η 36χρονη Ινμπάλ Ορπάζ, εργαζόμενη στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, που ήρθε να διαδηλώσει στο Τελ-Αβίβ. «Από τότε που ξεκίνησε η μεταρρύθμιση, βλέπουμε τις συνέπειες στην οικονομία μας», λέει κάνοντας λόγο για πτώση των επενδύσεων στον τομέα των start-up.

«Αυτός ο μήνας, αυτή η εβδομάδα, είναι αποφασιστικοί διότι θα γνωρίζουμε σε λιγότερο από μία εβδομάδα αν αυτό το μέτρο του νομοσχεδίου θα περάσει (…) και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το σταματήσουμε».

Η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, η δεξιότερη από καταβολής Ισραήλ, η οποία σχηματίσθηκε με την υποστήριξη ακροδεξιών και θρησκευτικών κομμάτων, έχει ως στόχο την αύξηση των εξουσιών της εκτελεστικής και νομοθετικής επί της δικαστικής εξουσίας.

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι αναγκαία για την εξισορρόπηση των εξουσιών, αλλά γενικώς θεωρείται ότι αποτελεί απειλή για την δημοκρατία και τους θεσμούς.

«Με μη βίαιες ενέργειες πολιτικής ανυπακοής θα συνεχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε στους δρόμους μέχρι την πλήρη ακύρωση της μεταρρύθμισης», δήλωσε ο Τζος Ντριλ, εκ των εκπροσώπων του κινήματος διαμαρτυρίας.

Ο Χέρτσογκ στην Ουάσινγκτον

Αλλα μέτρα της μεταρρύθμισης που έχουν δημιουργήσει σφοδρές αντιδράσεις, η αλλαγή της διαδικασίας διορισμού των δικαστών, μέτρο που έχει ήδη υιοθετηθεί σε πρώτη ανάγνωση από τους βουλευτές ή η ρήτρα που επιτρέπει στην βουλή να ακυρώνει με απλή πλειοψηφία τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ρήτρα που «εγκαταλείφθηκε», όπως διαβεβαίωσε στα τέλη του Ιουνίου ο Νετανιάχου.

Αλλά, η δικαστική μεταρρύθμιση προκαλεί επικρίσεις και στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ζήτησε στα τέλη του Μαρτίου από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδιώξει συμβιβαστική λύση.

Μπάιντεν και Νετανιάχου συνομίλησαν χθες τηλεφωνικά, σύμφωνα με το γραφείου του ισραηλινού πρωθυπουργού που ανακοίνωσε ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «προσεκλήθη» στην Ουάσινγκτον για να συναντηθεί με τον αμερικανό πρόεδρο.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι δήλωσε από την πλευρά του ότι οι δύο άνδρες «συμφώνησαν να συναντηθούν, πιθανότατα πριν από το τέλος του έτους», ίσως “κατά την διάρκεια του φθινοπώρου”.

Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν θα υποδεχθεί σήμερα στην Ουάσινγκτον τον πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτσογκ, ο οποίος, πριν από την αναχώρησή του για τις ΗΠΑ κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδιώξουν συμβιβασμό.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος