Iσπανία: Οι πρόωρες εκλογές στην Καταλονία στις 12/5 οδηγούν σε παράταση των προϋπολογισμών

Λίγες ώρες πριν ο νόμος για την αμνηστία των Καταλανών αυτονομιστών φθάσει στη Βουλή για ψήφιση, ο πρόεδρος της Καταλανικής κυβέρνησης Περ Αραγονές, προκήρυξε πρόωρες εκλογές στην Αυτόνομη Κοινότητα για τις 12 Μαΐου. Η απόφαση αυτή πυροδοτήθηκε από την αδυναμία έγκρισης του Προϋπολογισμού της Αυτονομίας αλλά και τις εντάσεις στον συνασπισμό δεξιών (Junts) και αριστερών αυτονομιστικών κομμάτων (ERC). Μια απροσδόκητη στροφή που αλλάζει και το σκηνικό στην κεντρική πολιτική καθώς ο Πέδρο Σάντσεθ, δίνει εντολή στο υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει στον σχεδιασμό των Προϋπολογισμών του 2025 και όχι του 2024 καθώς είναι δεδομένη η αδυναμία της κυβέρνησης να εγκρίνει προϋπολογισμούς όταν οι εταίροι του βρίσκονται σε προεκλογική εκστρατεία.

Οι εκλογές, είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το 2025, όμως οι συνεχείς εντάσεις μεταξύ δεξιών και αριστερών εθνικιστών δεν άφησε πλέον κανένα περιθώριο στον Αραγονές από το να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ήδη από τον Οκτώβριο του 2022, το ERC αναγκάστηκε να αναζητήσει νέες συμμαχίες με τους Καταλανούς Σοσιαλιστές (PSC) αλλά και τους Comuns για να προσπαθήσει να προωθήσει την πολιτική ατζέντα του.

Η επιλογή της 12ης Μαΐου ως ημερομηνίας εκλογών δεν είναι τυχαία. Έχοντας επίγνωση της ενισχυμένης θέσης τους μετά τις διαπραγματεύσεις του νόμου περί αμνηστίας και των δυσμενών συνθηκών για τους αντιπάλους τους, οι αριστεροί εθνικιστές ERC, επιδιώκουν να αξιοποιήσουν την ευκαιρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φιγούρα του Κάρλας Πουιτζντεμόντ που αναδεικνύεται ως πιθανός υποψήφιος, είναι μια επιλογή που το κόμμα του θεωρεί δεδομένη αλλά προβληματίζει τον ίδιο. Χάρη στην αμνηστία, θα μπορούσε να επιστρέψει στην Ισπανία χωρίς τον κίνδυνο να συλληφθεί, σηματοδοτώντας μια καμπή στην καταλανική πολιτική σκηνή. Εν τω μεταξύ, το ERC επανεκτιμά τη στρατηγική του σε εθνικό επίπεδο, προαναγγέλλοντας σημαντικές αλλαγές στη σχέση του με την κεντρική κυβέρνηση και την πολιτική δυναμική στην Ισπανία.

Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές στην Καταλονία to 2021 , το Σοσιαλιστικό κόμμα PSC είχε κερδίσει τις εκλογές με απλή πλειοψηφία , όμως σχημάτισαν (τοπική) κυβέρνηση τα εθνικιστικά κόμματα ERC και Junts μετά από συμμαχία τους.

Ο νόμος περί αμνηστίας

Ο επίμαχος νόμος που οδηγεί σε απόλυτο διχασμό και πόλωση την κυβέρνηση Σάντσεθ με την αξιωματική αντιπολίτευση του Λαϊκού Κόμματος του Φεϊχό, φθάνει σήμερα Πέμπτη στην Βουλή για ψήφιση. Αναμένεται να υπερψηφιστεί από τους Σοσιαλιστές αλλά και τους εταίρους του. Όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι μετά την υπερψήφιση του από την Βουλή θα πρέπει να φθάσει στην Γερουσία να ψηφιστεί και εκεί και στη συνέχεια να επιστρέψει και πάλι στη Βουλή ώστε να γίνει η τελική ψήφιση του. Όμως στην Γερουσία τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς το δεξιό Λαϊκό Κόμμα έχει την απόλυτη πλειοψηφία και αναμένεται να καταψηφίσει τον νόμο περί αμνηστίας. Την τελική έγκριση του νόμου όμως την δίνει η κεντρική Βουλή στην οποία και πάλι θα επιστρέψει.

Όλη αυτή η επιβεβλημένη – από την νομοθεσία – διαδικασία υπολογίζεται ότι θα καθυστερήσει τουλάχιστον δύο μήνες, οπότε στην ουσία ο νόμος θα εγκριθεί στο παρά πέντε, άρα τα ερωτήματα που γεννιούνται είναι αν ο Πουιτζντεμόντ θα προλάβει να είναι υποψήφιος για να έρθει στην Ισπανία, χωρίς να συλληφθεί.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Προεδρίας ο επίμαχος νόμος υπολογίζεται ότι θα ευεργετήσει περίπου 372 Καταλανούς αυτονομιστές, από πολιτικούς, αστυνομικούς αλλά και απλούς πολίτες, οι οποίοι την τελευταία δεκαετία είχαν ενεργό ρόλο στην διαδικασία αυτονόμησης της Καταλονίας και βρίσκονται να έχουν ανοιχτές υποθέσεις με την ισπανική Δικαιοσύνη.

Aνταπόκριση – Ισπανία: Δώρα Μακρή | ΕΡΤΝews

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος