Ισπανία: Μόλις 800 μέτρα πριν τη θάλασσα έφτασε η λάβα του ηφαιστείου στην Λα Πάλμα – Τουλάχιστον 700 σπίτια καταστράφηκαν

Μαδρίτη, Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Δρόμους, σπίτια και καλλιεργήσιμη γη καταπίνει στο πέρασμά της η λάβα του ηφαιστείου της Λα Πάλμα που συνεχίζει το τελευταίο δεκαήμερο  να εκτοξεύει μάγμα από τα έγκατα της γης.

Έχουν αναφερθεί ζημιές σε 686 σπίτια  εκ των οποίων τα 586 καταστράφηκαν ολοσχερώς αφού η λάβα τα κατάπιε στο πέρασμα της. Στο οδικό δίκτυο επίσης αναφέρονται ζημιές καθώς καταστράφηκε οδόστρωμα 22 χιλιομέτρων. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση δεδομένων από το Copernicus – το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Παρατήρησης της Γης – η λάβα έχει καλύψει 258 εκτάρια γης.

Οι επιστήμονες παρατηρούν και μελετούν όλο αυτό το διάστημα την πορεία της λάβας προς την θάλασσα από την οποία απέχει σήμερα περίπου 800 μέτρα. Κι αυτό γιατί πρόκειται για πηχτή λάβα που τις τελευταίες ημέρες είχε μειώσει την ταχύτητά της σε μόλις 4 μέτρα την ώρα.

Στο μεταξύ το Ηφαιστειακό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Καναρίων Νήσων (Pevolca) ενώ περιμένει τη λάβα να φτάσει στη θάλασσα, ενημερώνει και οργανώνει την εκκένωση των οικισμών από όπου υπολογίζεται να περάσει η λάβα. Τέσσερις ακόμα οικισμοί  στην περιοχή Τοντόκε έχουν ήδη εκκενωθεί.

Το υπουργικό συμβούλιο που συνεδριάζει αυτή την ώρα αναμένεται αφενός να κηρύξει το νησί σε ζώνη καταστροφής και αφετέρου να εγκρίνει την πρώτη φάση βοήθειας για την ανοικοδόμηση του νησιού Λα Πάλμα. Θα εγκριθεί επίσης και ένα πακέτο άμεσων μέτρων για την ανακούφιση των επιπτώσεων της έκρηξης του ηφαιστείου με αρχική οικονομική ενίσχυση ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ στην τοπική κυβέρνηση των Καναρίων Νησιών για την απόκτηση 107 κατοικιών, με στόχο να διατεθούν προσωρινά ή μόνιμα σε οικογένειες που επλήγησαν από την ηφαιστειακή έκρηξη. Ταυτόχρονα, προβλέπει άλλα 5 εκατομμύρια για βοήθεια για την απόκτηση βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, που προορίζονται επίσης για άτομα που έχουν υποστεί απώλειες ή ζημιές στη συνήθη διαμονή τους, σε προσωρινή ή μόνιμη βάση.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος