Iσπανία: Κρίσιμο ντιμπέιτ Σάντσεθ – Φεϊχό και αγώνας για την τρίτη θέση μεταξύ VOX και SUMAR

Στις 11.30 το βράδυ της Δευτέρας από τον ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικό όμιλο Atresmedia θα μεταδοθεί το ένα και μοναδικό ντιμπέιτ των δύο πολιτικών ηγετών Πέδρο Σάντσεθ και Αλμπέρτο Νιούνεθ Φεϊχό που διεκδικούν την πρωθυπουργία στις εκλογές της 23ης Ιουλίου.

Το σύνολο των δημοσκοπήσεων δίνει την πρωτιά ως τώρα στο συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα ( Partido Popular) και στο Σοσιαλιστικό κόμμα (PSOE) την δεύτερη θέση αλλά με λίγες μονάδες διαφορά. Μέχρι σήμερα οι δημοσκοπήσεις δεν δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στο Λαϊκό Κόμμα γι αυτό και το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο τρίτο και τέταρτο κόμμα και τις ενδεχόμενες συμμαχίες.

Δημιουργούνται ξεκάθαρα δύο πόλοι και συνασπισμοί: Ο δεξιός και ο αριστερός. Στον πρώτο πόλο το Λαϊκό Κόμμα μαζί με το ακροδεξιό κόμμα VOX, ετοιμάζονται να συμμαχήσουν όπως έχουν κάνει ως τώρα στην πλειοψηφία των δήμων και περιφερειών όπου το Λαϊκό Κόμμα χρειάστηκε τη στήριξη της VOX και αναγκάστηκε να συγκυβερνήσει. Η διαφορά στις γενικές εκλογές είναι ότι το Λαϊκό Κόμμα θα συμμαχήσει με τη VOX μόνο σε προγραμματική βάση και τα στελέχη του PP επιμένουν σε κάθε δήλωση τους ότι δεν θα δεχτούν στελέχη της VOX να αναλάβουν κυβερνητικά πόστα. Μέχρι σήμερα η VOX διαθέτει 52 έδρες όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να υφίσταται μείωση του ποσοστού της καθώς πολλοί ψηφοφόροι της επιστρέφουν στο Λαϊκό Κόμμα.

Στον αριστερό δεύτερο πόλο που δημιουργείται και στον οποίο πρωταγωνιστικό ρόλο έχει το Σοσιαλιστικό κόμμα, όλες οι ελπίδες στρέφονται στο ποια θέση θα καταφέρει ο νεοσύστατος πολιτικός σχηματισμός SUMAR , ο οποίος βρίσκεται στα αριστερά του PSOE, αν δηλαδή θα καταφέρει την τρίτη θέση όπως δείχνει η πλειοψηφία των δημοσκοπήσεων εκτοπίζοντας στην τέταρτη θέση την ακροδεξιά VOX. Αν κερδίσει την τρίτη θέση το κόμμα SUMAR, τότε οι δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης είναι μεγαλύτερες για τον Πέδρο Σάντσεθ παρότι μπορεί να είναι πρώτο κόμμα το PP.

Κόμμα SUMAR

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο εκλογικό συνασπισμό στην ιστορία της Ισπανίας, αφού συγκεντρώνει 20 κόμματα τόσο της επικράτειας όσο και τοπικά ή περιφερειακά. Είναι ένας αριστερός συνασπισμός που ορίζεται ως προοδευτικός και με κοινωνική πλειοψηφία, που σχηματίστηκε για να συμμετάσχει στις γενικές εκλογές της Ισπανίας το 2023.

Ο συνασπισμός SUMAR αποτελεί πρωτοβουλία της Γιολάντας Ντίαθ, δεύτερης αντιπροέδρου της κυβέρνησης Σάντσεθ και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας. Ως υπουργός Εργασίας ( η ίδια εργατολόγος και από οικογένεια συνδικαλιστών) κατάφερε την εργασιακή μεταρρύθμιση , υπογράφοντας πάνω από 100 συμφωνίες με τις εργοδοτικές οργανώσεις και τα συνδικάτα. Επιπλέον τα θετικά στοιχεία της απασχόλησης στην Ισπανία, φέρουν κυρίως την υπογραφή της.

Η Γιολάντα Ντίαθ μετά την εγκατάλειψη της πολιτικής από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας το 2021, ανέλαβε επικεφαλής των Ουνίδας Ποδέμος , διαφωνώντας όμως με τις πολιτικές της προηγούμενης ηγεσίας του κόμματος. Η ίδια ακολούθησε μία πιο μετριοπαθή στάση, ταξίδεψε σε όλη την Ισπανία σε μία προσπάθεια να ενώσει τα κόμματα της αριστεράς, δημιουργώντας μια πλατφόρμα που απομακρύνθηκε από την αρνητική εικόνα των Ποδέμος τόσο στα ΜΜΕ όσο και στην κοινωνία. Στις 18 Μαΐου 2022, ανακοινώθηκε ότι η πλατφόρμα θα ονομαζόταν «Sumar». Μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στις 28 Μαΐου, η πλατφόρμα SUMAR ιδρύθηκε ως κόμμα και παίρνει μέρος στις εκλογές του Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι στην πραγματικότητα προετοιμάζονταν για τις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2023. Παρότι το κόμμα θεωρείται ότι ξεκίνησε αργά την καμπάνια του εντούτοις στο σύνολο των δημοσκοπήσεων, εμφανίζεται να εξασφαλίζει μέχρι και 50 έδρες και ποσοστό περίπου 14% ενώ στις περισσότερες εμφανίζεται να εκτοπίζει το ακροδεξιό VOX από την τρίτη θέση.

Το SUMAR ομαδοποιεί ένα ευρύ φάσμα κομμάτων και περιλαμβάνει ανεξάρτητους υποψηφίους αλλά και της κοινωνίας των πολιτών. Από την άλλη πλευρά, μια άλλη σειρά κομμάτων, αν και επίσημα δεν συμμετέχουν στη συμφωνία συνασπισμού, έχουν εκφράσει υποστήριξη προς το εγχείρημα του SUMAR.

Ανεξάρτητα με το ποιο θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στις 23 Ιουλίου, στο αποψινό ντιμπέιτ τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στις τοποθετήσεις των δύο ηγετών της δεξιάς και της αριστεράς οι οποίοι αναμένεται να επιχειρήσουν να κερδίσουν κυρίως τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.

Ανταπόκριση: Δώρα Μακρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος