Ηρεμία στο ΑΠΘ μετά τα χθεσινά επεισόδια-Ανακοίνωση πρύτανη-Αντιδράσεις φοιτητών

Σε μία σύλληψη προχώρησαν οι αστυνομικοί, μετά τα  επεισόδια της 12ης Μαρτίου 2021, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, έπειτα από την πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρηση, για την εκκένωση του κτηρίου διοίκησης του ΑΠΘ που τελούσε για 18η ημέρα υπό κατάληψη.

Ομάδα νεαρών πέταξε βόμβες μολότοφ και πέτρες εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν στήσει φραγμό στη Εγνατία οδό, στο ύψος της Καμάρας, λίγο μετά τη μεγάλη πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική επιχείρησης εκκένωσης του ΑΠΘ.

Τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά και χειροβομβίδες κρότου λάμψης. Η ατμόσφαιρα στο κέντρο της πόλης έγινε αποπνικτική.

Όπως κατέγραψε και το drone της αστυνομίας, μετά το τέλος της πορείας, μία ομάδα νεαρών επιτέθηκε στους αστυνομικούς, μετατρέποντας το κέντρο σε πεδίο μάχης.

Την ικανοποίησή του για την εκκένωση της Πρυτανείας του Αριστοτελείου ,μετά  την ευρεία αστυνομική επιχείρηση, εξέφρασε ο πρύτανης, κ. Νίκος Παπαϊωάννου.
“Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους”, τόνισε ο Πρύτανης.

Οι φοιτητές, ωστόσο, υποστηρίζουν πως υπήρχε ήδη ειλημμένη απόφαση για τη λήξη της κατάληψης.

Ήρεμο είναι πάντως το κλίμα στο ΑΠΘ, ένα 24ωρο μετά την επιχείρηση εκκένωσης στο κτήριο της πρυτανείας. Διακριτική είναι η παρουσία της αστυνομίας. Σήμερα, 12/3/2021, μέλη της φοιτητικής κοινότητας και εκπαιδευτικοί, καταδίκασαν ομόφωνα την εκκένωση της κατάληψης, ζήτησαν την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων και το άμεσο άνοιγμα των σχολών τους. Απαίτησαν επίσης να έρθουν σε επαφή με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Η αστυνομική επιχείρηση και τα όσα συνέβησαν στην Πρυτανεία, προκάλεσαν αντιπαράθεση και μεταξύ των φοιτητικών παρατάξεων.

Οι αστυνομικές δυνάμεις παρέμειναν στο Αριστοτέλειο καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΛΙΑ ΧΡΙΣΤΑΡΑ, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΝΔΕΙΝΟΣ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος