Ιράν: Πώς ο γνωστός ράπερ Τουμάζ Σαλεχί απέφυγε την θανατική καταδίκη

Ο γνωστός Ιρανός ράπερ Τουμάζ Σαλεχί, ο οποίος υποστήριξε το κύμα διαμαρτυρίας που ξέσπασε πέρυσι στο Ιράν, απέφυγε την θανατική καταδίκη και του επιβλήθηκε κάθειρξη έξι ετών και τριών μηνών, γράφει σήμερα η εφημερίδα Shargh επικαλούμενη την δικηγόρο του.

Ο Σαλεχί είχε εκφράσει την υποστήριξή του διαδικτυακά και στα τραγούδια του στο κύμα διαμαρτυρίας στο Ιράν που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης κουρδικής καταγωγής Ιρανής Μαχσά Αμινί ενώ τελούσε υπό κράτηση μετά την σύλληψή της από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα.

Ο Σαλεχί καταδικάστηκε για «διαφθορά στη γη», κατηγορία που καλύπτει ευρύ φάσμα αδικημάτων, περιλαμβανομένων αυτών που σχετίζονται με την εφαρμογή των ισλαμικών ηθών, για τα οποία σε περίπτωση καταδίκης μπορεί να επιβληθεί ακόμη και η θανατική ποινή.

Η δικηγόρος του Ροζά Ετεμάντ Ανσαρί δήλωσε, σύμφωνα με την εφημερίδα, ότι ο Σαλεχί απηλλάγη της κατηγορίας για προσβολή του ανώτατου ηγέτη του Ιράν και αυτής για συνεργασία με εχθρικές κυβερνήσεις και βγήκε από την απομόνωση και βρίσκεται στη γενική πτέρυγα της φυλακής στην οποία κρατείται.

Τον Νοέμβριο ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν δημοσιοποιήσει βίντεο με τον Σαλεχί ενώ κρατείτο, στο οποίο εμφανιζόταν με δεμένα μάτια και αποκήρυσσε προηγούμενα σχόλιά του που ήταν επικριτικά για τις αρχές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος