Ιράν: Ανακαλύφθηκε κοίτασμα λιθίου υπολογιζόμενο σε 8,5 εκατομμύρια τόνους

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου, ένα βασικό στοιχείο για μπαταρίες για τηλέφωνα, tablet και ηλεκτρικά οχήματα, σε μία από τις δυτικές επαρχίες της χώρας, αναφέρει το CNBC.

Το Ιράν υποστηρίζει ότι ανακάλυψε ένα τεράστιο κοίτασμα λιθίου, ένα βασικό στοιχείο για μπαταρίες για τηλέφωνα, tablet και ηλεκτρικά οχήματα, σε μία από τις δυτικές επαρχίες της χώρας, αναφέρει το CNBC.

«Για πρώτη φορά στο Ιράν, ανακαλύφθηκε απόθεμα λιθίου στο Hamedan», δήλωσε ο Mohammad Hadi Ahmadi, αξιωματούχος του Υπουργείου Βιομηχανίας, Ορυχείων και Εμπορίου του Ιράν, στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

Το υπουργείο εκτιμά ότι το κοίτασμα περιέχει 8,5 εκατομμύρια τόνους λιθίου, το οποίο συχνά αποκαλείται «λευκός χρυσός» για την ταχέως αναπτυσσόμενη βιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων. Εάν αυτός ο αριθμός αποδειχθεί ακριβής, το κοίτασμα θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο γνωστό απόθεμα λιθίου στον κόσμο, μετά τη Χιλή, με 9,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μετάλλου, σύμφωνα με τις U.S. Geological Survey.

Το στοιχείο αυτό είναι ένα κρίσιμο συστατικό στις καθόδους των μπαταριών ιόντων λιθίου στα ηλεκτρικά οχήματα, καθώς και στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που χρησιμοποιούνται στα κινητά τηλέφωνα. Η τιμή του μετάλλου έχει εκτοξευθεί στα ύψη τον περασμένο χρόνο λόγω της υψηλότερης ζήτησης για ανταλλακτικά ηλεκτρικών οχημάτων, των παγκόσμιων προβλημάτων της αλυσίδας εφοδιασμού και του πληθωρισμού, αλλά έχει υποχωρήσει πρόσφατα εν μέσω της μείωσης των πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Αν αληθεύουν οι πληροφορίες για το κοίτασμα λιθίου στο Ιράν, θα ήταν σανίδα σωτηρίας για την οικονομία της χώρας. Επιβαρυμένο από σκληρές διεθνείς κυρώσεις και αντιμετωπίζοντας απότομη πτώση του εθνικού του νομίσματος, το Ιράν θα επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την ικανότητα εξαγωγής τέτοιων πολύτιμων πόρων – αν και οι εμπορικοί του εταίροι πιθανότατα θα περιοριστούν από τις κυρώσεις.

Πηγή : Digi24.ro

Μετάφραση: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος