Ηράκλειο: Διπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε μία εβδομάδα στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού

Array

Με βραδυφλεγή βόμβα μοιάζει η εξάπλωση του κορονοϊού μεταξύ κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων στις φυλακές της Νέας Αλικαρνασσού. Σε διάστημα μίας εβδομάδας τα κρούσματα διπλασιάστηκαν, σε καραντίνα βρίσκονται 50 κρατούμενοι και πλέον εκφράζονται φόβοι ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η διασπορά θα συνεχιστεί με κίνδυνο να σταματήσουν «ζωτικής» σημασίας δραστηριότητες, όπως η λειτουργία των μαγειρείων και η καθαριότητα.

Όπως έχει ήδη γράψει το ertnews, το πρόβλημα άρχισε να παίρνει διαστάσεις πριν από μία εβδομάδα, με αποτέλεσμα να νοσήσουν από κορονοϊό 6 σωφρονιστικοί υπάλληλοι και 10 κρατούμενοι, οι οποίοι στο σύνολό τους είχαν ήπια συμπτώματα και τέθηκαν σε καραντίνα. Ωστόσο, μαζί με τους 10 κρατούμενους, φορείς του ιού, τέθηκαν σε καραντίνα σε συνολικά 11 κελιά και άλλοι 18 συγκρατούμενοί τους.

Με τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ηρακλείου ο πρόεδρος της Ένωσης Σωφρονιστικών Υπαλλήλων του καταστήματος κράτησης της Νέας Αλικαρνασσού Νίκος Φιλιππάκης, εστάλησαν μέσα ατομικής προστασίας (γάντια, μάσκες κ.α.), ωστόσο, δεν ελήφθησαν ουσιαστικά μέτρα, με αποτέλεσμα η διασπορά να συνεχιστεί. Σύμφωνα με τον κ. Φιλιππάκη, πλέον ο αριθμός των ασθενών με covid-19 στο κατάστημα κράτησης έχει διπλασιαστεί και φτάνει τους 20, αριθμός που μεταβάλλεται συνεχώς. Χαρακτηριστικά, σήμερα κατά τη μεταγωγή 7 κρατουμένων στη φυλακή υποβλήθηκαν σε rapid test και μέχρι στιγμής έχει εντοπιστεί ένας θετικός.

Πλέον, σε καραντίνα έχουν τεθεί, όπως εξήγησε, 50 κρατούμενοι, καθώς σε περιορισμό μπαίνουν και οι συγκρατούμενοι στα κελιά των 20 που νοσούν. Ένας ακόμη, αιμοκαθαρόμενος, κρατούμενος που νόσησε με κορονοϊό χρειάστηκε να διακομιστεί το περασμένο Σάββατο στο νοσοκομείο. Την ίδια ώρα, από τους 7 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που νόσησαν επιστρέφουν, μετά την ολοκλήρωση της καραντίνας, δύο. Όμως, νόσησαν δύο ακόμη, με αποτέλεσμα να παραμένει σταθερά στους 7 ο αριθμός των υπαλλήλων που παραμένουν σε κατ’ οίκον περιορισμό.
Όπως τονίζει ο κ. Φιλιππάκης κανένας δε μπορεί να είναι σίγουρος για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων μεταξύ των κρατουμένων, αλλά και των σωφρονιστικών υπαλλήλων, καθώς, αν και ζητήθηκε από την αρχή να ελεγχθούν όλοι με τεστ από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, αυτό δεν έγινε.

«Εφόσον δεν ληφθούν μέτρα και συνεχιστεί η διασπορά, υπάρχει κίνδυνος να νοσήσουν ακόμη και οι μάγειρες ή οι καθαριστές και τότε τι θα γίνει;» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος καταλήγει πως θα πρέπει αφενός να ελεγχθούν όλοι από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και ταυτόχρονα να ληφθεί μέριμνα τόσο κεντρικά από το αρμόδιο υπουργείο, όσο και τοπικά από τη διοίκηση του καταστήματος κράτησης να σταματήσουν όλες οι δραστηριότητες για 15-20 ημέρες. Δηλαδή, να μη γίνονται μεταγωγές, επισκεπτήρια, προγράμματα κ.α. για ένα διάστημα, μέχρι να αποκλιμακωθεί το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, ήδη από κρατούμενους που έχουν μπει σε καραντίνα για 5 ή 10 ημέρες – σε ένα κελί οι κρατούμενοι μπορεί να νοσήσουν διαδοχικά, αλλά παραμένουν όλοι σε καραντίνα για όσο χρειάζεται με βάση τον πιο πρόσφατα νοσούντα – εκδηλώνονται αντιδράσεις, δεδομένου ότι τα κελιά στο γερασμένο κτίριο της Νέας Αλικαρνασσού είναι μικρά και σε ένα κελί 7 τ.μ. μπορεί να κρατούνται έγκλειστοι σε καραντίνα 3 κρατούμενοι.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος