ΗΠΑ: Νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν, λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση Αμερικανών και Ιρανών αξιωματούχων στο Ομάν

Οι ΗΠΑ επέβαλαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του, λίγες ημέρες πριν από την πρωτοφανή συνάντηση που πρόκειται να έχουν Αμερικανοί και Ιρανοί αξιωματούχοι το Σάββατο 12 Απριλίου στο Ομάν.

Οι κυρώσεις πλήττουν πέντε οντότητες και ένα πρόσωπο που εδρεύουν στο Ιράν και αφορούν «τη στήριξή που παρέχουν σε οντότητες που διαχειρίζονται ή επιβλέπουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα» ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. «Η ανεύθυνη επιδίωξη απόκτησης πυρηνικών όπλων από το ιρανικό καθεστώς παραμένει σοβαρή απειλή για τις ΗΠΑ, την περιφερειακή σταθερότητα και την παγκόσμια ασφάλεια» είπε ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ.

Τη Δευτέρα, υποδεχόμενος στον Λευκό Οίκο τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ότι η Ουάσινγκτον θα προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμά του και ότι θα γίνει μια συνάντηση «υψηλού επιπέδου» αξιωματούχων των δύο χωρών το Σάββατο. Οι ΗΠΑ και το Ιράν έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις τους εδώ και 45 χρόνια.

Οι δυτικές χώρες, με επικεφαλής τις ΗΠΑ, θεωρούν εδώ και χρόνια ότι η Τεχεράνη επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, κάτι που το Ιράν διαψεύδει επιμένοντας ότι το πυρηνικό πρόγραμμά της έχει αποκλειστικά πολιτικούς σκοπούς, κυρίως την παραγωγή ενέργειας. Με τις αμερικανικές κυρώσεις παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία που ενδεχομένως διαθέτουν τα πρόσωπα ή οι εταιρείες στις ΗΠΑ και απαγορεύεται κάθε συναλλαγή μαζί τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος