ΗΠΑ-Κορονοϊός: Γιατί τα ανεμβολίαστα άτομα είναι ένας βασικός λόγος που αναδύονται νέες παραλλαγές

Εκτός από την μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα του νέου κορονοϊού, οι επιστήμονες παρακολουθούν και την παραλλαγή Έψιλον, η οποία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Καλιφόρνια τον περασμένο Δεκέμβριο και τώρα εξαπλώνεται στο Πακιστάν.

«Αυτό είναι ανησυχητικό, καθώς είναι πιο μεταδοτική από τα αρχικά στελέχη του ιού», προειδοποιεί η Δρ. Πούρβι Παρίκ, αλλεργιολόγος και ανοσολόγος στο Δίκτυο Αλλεργίας και Άσθματος στη Νέα Υόρκη. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις ότι η παραλλαγή θα μπορούσε να είναι ανθεκτική στα εμβόλια, πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες στις Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19, φαίνεται να είναι αποτελεσματικά έναντι των νέων παραλλαγών όπως η Γάμμα, η Λάμδα, η Δέλτα+ ακόμη και η Δέλτα που ευθύνεται για το 90% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί ανησυχούν ότι ο χρόνος περνάει.

«Ίσως είναι απλώς θέμα χρόνου», δήλωσε ο Δρ Μάικλ Σάαγκ, καθηγητής ιατρικής, λοιμωδών νοσημάτων και ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

«Ας πούμε υποθετικά, ότι θα μπορούσε να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή όπου δεν θα είμαστε τόσο τυχεροί και τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα είναι αποτελεσματικά», είπε ο επιστήμονας στο Healthline.

«Ονομάζω αυτή την υποθετική παραλλαγή, Ωμέγα. Αυτή είναι που όλοι φοβόμαστε. Δεν έχει προκύψει ακόμη και ελπίζουμε να μην συμβεί αυτό. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η ευρεία μετάδοση, η πιθανότητα αυξάνεται με τον χρόνο», είπε.

Εκατομμύρια ανεμβολίαστοι άνθρωποι

Η ομάδα αντιμετώπισης της πανδημίας COVID-19 του Λευκού Οίκου σημείωσε ότι περισσότεροι από 165 εκατομμύρια Αμερικανοί είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν περίπου 90 εκατομμύρια που έχουν δικαίωμα να εμβολιαστούν, αλλά δεν το έχουν κάνει. Οι ειδικοί λένε ότι η αύξηση των κρουσμάτων συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό λόγω του αριθμού των ανθρώπων που παραμένουν ανεμβολίαστοι.

«Παίζουν τεράστιο ρόλο. Αν εμβολιαστούν όλοι, οι μολύνσεις θα πέσουν στο μηδέν και το ίδιο ισχύει και για τις παραλλαγές», δήλωσε η Παρίκ. «Αλλά αν ο ιός έχει έναν εύκολο ξενιστή, όπως ένα ανεμβολίαστο άτομο, τότε είναι εύκολο για αυτόν να μεταλλαχθεί σε μια πιο μεταδοτική και μολυσματική μορφή».

Πώς εξαπλώνεται και μεταβάλλεται ο ιός

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά του κορονοϊού είναι η πρωτεΐνη ακίδα που του επιτρέπει να προσκολλάται σε ένα κύτταρο ξενιστή, να διεισδύει σε αυτό και να προκαλεί μόλυνση. Σε αυτή την ακίδα στοχεύουν τα εμβόλια για να εμποδίσουν τον ιό.

Στους ανεμβολίαστους ωστόσο, ο ιός εισέρχεται, καταλαμβάνει το κύτταρο και το μετατρέπει σε εργοστάσιο. Στη συνέχεια δημιουργεί χιλιάδες αντίγραφα του εαυτού του. Εάν υπάρχει ένα λάθος ή σφάλμα αντιγραφής, οι επιστήμονες το ονομάζουν μετάλλαξη.

Περιστασιακά, μια μετάλλαξη μπορεί να βοηθήσει τον ιό να εισέλθει πιο εύκολα στα κύτταρα του σώματος. Όταν οι μεταλλάξεις συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου, προκύπτουν νέες παραλλαγές ενός στελέχους του ιού.

Η παραλλαγή Δέλτα ξεπέρασε όλους τους αντιπάλους της αναπαράγοντας τον εαυτό της ταχύτερα και σε μεγαλύτερους αριθμούς. Οι επιστήμονες λένε ότι αυτό καθιστά τον ιό πιο μεταδοτικό.

Επιπλέον, έχει εμφανιστεί ένα άλλο πρόβλημα. Οι επιστήμονες λένε ότι οι ανεμβολίαστοι γονείς μεταφέρουν τον ιό στα παιδιά τους. Οι παιδίατροι προειδοποιούν ότι τα κρούσματα αυξάνονται και τα παιδιατρικά νοσοκομεία βλέπουν αύξηση των παιδιών που χρειάζονται φροντίδα.

Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών δεν μπορούν ακόμη να εμβολιαστούν και καθώς ανοίγουν τα σχολεία – ορισμένα με ελάχιστα πρωτόκολλα ασφαλείας κατά της COVID-19 – οι ειδικοί φοβούνται ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει.

Έρχονται δύσκολοι καιροί;

Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research, έδειξε ότι μεγάλος αριθμός ατόμων εξακολουθεί να μην θέλει να εμβολιαστεί. Μεταξύ των ενηλίκων, το 35% δήλωσε ότι πιθανώς δεν θα εμβολιαστεί και το 45% δήλωσε ότι σίγουρα δεν θα εμβολιαστεί.

Η δημοσκόπηση έδειξε επίσης ότι οι ανεμβολίαστοι άνθρωποι έχουν ελάχιστη έως καθόλου εμπιστοσύνη στα εμβόλια, παρά το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι νοσηλείες και οι θάνατοι από τον κορονοϊό αφορούν πλέον τους ανεμβολίαστους. Οι γιατροί προβλέπουν ότι αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η τρέχουσα έξαρση της πανδημίας θα επιδεινωθεί.

«Ανησυχώ για τις επόμενες 3 εβδομάδες. Οι προβλέψεις που είδα προς τα τέλη Ιουνίου έλεγαν για κορύφωση γύρω στην Ημέρα της Εργασίας σε επίπεδο δύο έως τρεις φορές χειρότερο από αυτό που είδαμε τον Ιανουάριο», προειδοποιεί ο Σααγκ.

«Μπαίνουμε σε μια πολύ σκοτεινή φάση», πρόσθεσε. «Νομίζουμε ότι το έχουμε ξαναπεράσει αυτό, αλλά είμαι αρκετά σίγουρος δυστυχώς, ότι αυτό θα είναι το χειρότερο που έχουμε δει. Και δεν ξέρουμε πότε θα τελειώσει. Φωνάζουμε ότι αυτά τα εμβόλια λειτουργούν εξαιρετικά καλά και είναι τόσο ασφαλή όσο κανένα άλλο εμβόλιο που έχουμε δει ποτέ».

ΠΗΓΗ: Healthline 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος