Το ποιες και πόσο ριζοσπαστικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ στη νέα διακυβέρνηση Τραμπ είναι το θέμα που παρουσιάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ελλάδα και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00).
Ενώ έχουν αρχίσει να ανακοινώνονται τα πρώτα ονόματα εκείνων που θα στελεχώσουν τις κύριες θέσεις στη διπλωματία, την άμυνα και την ασφάλεια, εξετάζεται το τι πολιτική μπορεί να ακολουθήσει ο επανεκλεγείς Τραμπ: -στο Ουκρανικό με βάση δηλώσεις που έχει κάνει ο ίδιος και σύμβουλοι ασφαλείας στο περιβάλλον του -στην αντιμετώπιση των κρίσεων στη Μ. Ανατολή με δεδομένη τη θερμή υποστήριξη προς το Ισραήλ -στη διαχείριση της Κίνας στο εμπορικό και στο γεωπολιτικό επίπεδο -στη στάση του, βέβαια, απέναντι στην Ευρώπη.
Το τελευταίο αυτό ζήτημα αφορά την ευρωαμερικανική συνεργασία σε θέματα ασφαλείας, αλλά και τις κρίσιμες οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών, μετά τις εξαγγελίες για δασμούς, καθώς και την ύπαρξη του νόμου ΙRA με τον οποίο υπήρξε προσέλκυση ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ ήδη επί Μπάιντεν.
Η ανάλυση των επιμέρους τομέων γίνεται με προσκεκλημένο τον Χάρη Παπασωτηρίου, Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, με ειδική ενασχόληση επί των αμερικανικών θεμάτων.
Ο κ. Παπασωτηρίου ερωτάται για το πόσο διαφορετική εξωτερική πολιτική μπορεί να ακολουθηθεί, κρίνοντας από την προηγούμενη θητεία Τραμπ, τα όσα μεσολάβησαν διεθνώς την περίοδο Μπάιντεν, αλλά και το γεγονός ότι στις ΗΠΑ πέραν του Προέδρου υπάρχουν και αρκετά άλλα επιδραστικά κέντρα στη χάραξη εξωτερικής πολιτικής, καθώς και κρατικά συμφέροντα που παραμένουν διαχρονικά και υπερκομματικά.
Επίσης, συζητείται μαζί του το κατά πόσο ισχύει η εκτίμηση πως διαχρονικά σε όλο τον 20ο αιώνα–και όχι μόνον τις πρόσφατες δεκαετίες- το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα εκφράζει περισσότερο τις θέσεις ενός «αμερικανικού απομονωτισμού», ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ανέκαθεν πιο διεθνιστικό και συνάμα παρεμβατικό. Και πάντως οι λεγόμενοι «Neocons” (Νεοσυντηρητικοί), που είναι ιδιαίτερα επιδραστικοί στη διαμόρφωση της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, διαθέτουν σημαντική παρουσία και στα δύο κόμματα ήδη από τη δεκαετία του ’70 κι έχουν παίξει καθοριστικό ρόλο στην εμπλοκή των ΗΠΑ σε πολέμους και επεμβάσεις.
Δείτε ακόμα: ΗΠΑ: Η μεγάλη ανατροπή – Αίτια και συνέπειες στο εσωτερικό (Μέρος Α)
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος