ΗΠΑ: Οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα με “υποστηρικτικό” το ΔΝΤ (video)

«Περιμένουμε οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να επιλύσει τα οικονομικά της προβλήματα και θεωρούμε ότι το ΔΝΤ μπορεί να διαδραματίσει έναν υποστηρικτικό ρόλο.”Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ανοικτές στην ιδέα της συμμετοχής του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας”, δηλώνει ανώτατο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας.

Λίγες ημέρες πριν από την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, την επόμενη εβδομάδα, με συμμετοχή και των χωρών μελών της ευρωζώνης, επιβεβαιώνεται έτσι, ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους αναμένεται να έχει κεντρική θέση στην ατζέντα.

Οι δηλώσεις από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών αναφέρονται στη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού προγράμματος στήριξης της οικονομίας της Ελλάδας που είχε συμφωνηθεί το 2015, και που έχει ανασταλεί εδώ και αρκετούς μήνες, διευκρινίζεται.

Οι ΗΠΑ, ο κυριότερος μέτοχος στο ΔΝΤ, μοιάζουν με τη δήλωση αυτή να μην αποκλείουν μια νέα χρηματοδότηση της Ελλάδας από το Ταμείο, παρά τις επικρίσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων εκλεγμένων για τα δύο προηγούμενα προγράμματα στήριξης του 2010 και του 2012.

Δεχόμενο πιέσεις από όλες της πλευρές, το ΔΝΤ αρνείται προς το παρόν να συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του προγράμματος στήριξης ύψους 86 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης εάν δεν συμφωνηθούν νέες μεταρρυθμίσεις και δεν υπάρξει δέσμευση από τους Ευρωπαίους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι πιστωτές της κατέληξαν σε μια «καταρχήν συμφωνία» για τις μεταρρυθμίσεις που καλείται να θέσει σε εφαρμογή η Αθήνα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης του προγράμματος.

Την Τετάρτη η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε τις προόδους που έχει επιτευχθεί αλλά έκρινε πως απομένει ακόμη «ο άλλος μισός δρόμος» να διανυθεί.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετική είδηση:Πολιτική αντεπίθεση για έξοδο από τα μνημόνια ζήτησε ο Πρωθυπουργός (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ