Ην. Βασίλειο: Εντείνεται η συζήτηση για γενικές εκλογές μετά τον προϋπολογισμό

Στον απόηχο του εαρινού προϋπολογισμού που κρίθηκε γενικότερα ως “μη αρκετός” για να ανεβάσουν τα ποσοστά τους οι Συντηρητικοί ο Rishi Sunak αρνήθηκε να αποκλείσει τις γενικές εκλογές στις 2 Μαΐου, κάτι που ζήτησε για πρώτη φορά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την Τετάρτη.

Ερωτηθείς από τον Jeremy Vine στο BBC Radio 2 αν θα γίνουν εκλογές τον Μάιο, ο πρωθυπουργός γέλασε και είπε: “Δεν πρόκειται να πω κάτι επιπλέον γι’ αυτό. Αυτό που θα έλεγα είναι ότι αυτό που έχει σημασία είναι η επιλογή σε αυτές τις εκλογές, και η επιλογή, ειδικά μετά από αυτόν τον προϋπολογισμό, είναι σαφής. Τα σχέδιά μας λειτουργούν” είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός και τόνισε ότι υπάρχει περισσότερη δουλειά να γίνει.

Η χρονική συγκυρία του προϋπολογισμού και η πιθανότητα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Ρουάντα θα μπορούσε τελικά να τεθεί σε εφαρμογή τις επόμενες εβδομάδες προκάλεσε ευρέως διαδεδομένες εικασίες ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να προκληθούν νωρίτερα από τον Νοέμβριο που είχε πει ο Σούνακ πριν λίγο καιρό.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κερδίσει έδαφος όταν ολοκληρωθεί το νομοσχέδιο για τη Ρουάντα και αρχίσουν οι απελάσεις των αιτούντων άσυλο. Το νομοσχέδιο επιστρέφει στη βουλή των Κοινοτήτων στις 18 Μαρτίου αφού ολοκληρωθεί η λεγόμενη τρίτη ανάγνωση στη Βουλή των Λόρδων στις 12 Μαρτίου. Η κυβέρνηση υπέστη ήδη 10 ήττες για το νομοσχέδιο στους Λόρδους και οι βουλευτές τώρα σκοπεύουν να ανατρέψουν τις τροπολογίες που έχουν γίνει. Παρά το ότι θα επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων για εξέταση, μόλις το νομοσχέδιο περάσει το “πινγκ πονγκ”, θα γίνει τελικά νόμος του κράτους.

Ο υπουργός Οικονομικών Jeremy Hunt δήλωσε χθες ότι η “υπόθεση εργασίας” του είναι ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν το φθινόπωρο. Ωστόσο οι Εργατικοί υποστηρίζουν ότι ο Μάιος είναι η “προτιμώμενη επιλογή” των Συντηρητικών.

Μετά από το αίτημα του Keir Starmer για εκλογές στις 2 Μαΐου η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει για κήρυξη εκλογών με τον Συντονιστή της Εθνικής Εκστρατείας των Εργατικών Pat McFadden να σχολιάζει την άρνηση του πρωθυπουργού να επιβεβαιώσει αν οι γενικές εκλογές θα γίνουν τον Μάιο, λέγοντας ότι ο Rishi Sunak θα πρέπει να “πρέπει επιτέλους να μιλήσει καθαρά στους πολίτες και να ορίσει την ημερομηνία των εκλογών τώρα”.

Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος