imPURE: Έλληνες επιστήμονες και μεγάλες βιομηχανίες στη μάχη κατά της πανδημίας (video)

Η παγκόσμια συνθήκη που δημιούργησε η πανδημία έφερε την ανάγκη και πραγματοποίηση σπουδαίων συμπράξεων μεταξύ μεγάλων εταιρειών και ερευνητικών ομάδων προς όφελος της ανθρωπότητας.

Ο καθηγητής και διευθυντής του εργαστηρίου νανοϋλικών και νανοτεχνολογίας ΕΜΠ, κ Κώστας Χαριστίδης,συντονίζει μαζί με τους συνεργάτες του, το imPURE, ένα ευρωπαϊκό έργο που συντονίζει ουσιαστικά τις αλλαγές σε γραμμές παραγωγής, για να δώσεουν στις βιομηχανίες τη δυνατότητα να ανταποκρίνονται άμεσα σε καταστάσεις “μη προβλέψιμες” όπως αυτή της πανδημίας.

Τι σημαίνει πρακτικά αυττό; Η Ferrari και η Seat δεν παράγουν πια μόνο αυτοκίνητα αλλά και ιατρικά αναλώσιμα απαραίτητα στη μάχη κατά του COVID. Μέσα σε λίγες ημέρες κατάφεραν να προσαρμόσουν τη γραμμή παραγωγής τους ώστε να κατασκευάζουν αναπνευστήρες, μάσκες, οξύμετρα κ.α.

Στο imPURE, το οποίο χρηματοδοτείται με 7 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στο οποίο συμμετέχουν 4 βιομηχανίες, 5 ερευνητικά ιδρύματα, 9 ελληνικές και ξένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ένα ελληνικό νοσοκομείο, το «Σωτηρία», δεν προσφέρει μόνο τεχνογνωσία για την τροποποίηση των γραμμών παραγωγής.

Προετοιμάζει και τη μαζική παραγωγή συγκεκριμένων, πολύ κρίσιμων αναλώσιμων ιατρικών υλικών. Με τις πλέον καινοτόμες τεχνολογίες προσθετικής κατασκευής (η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μία από αυτές), έχει αναλάβει τη δημιουργία τόσο καλουπιών για την κατασκευή ακόμη πιο προηγμένου ιατρικού εξοπλισμού όσο και συγκεκριμένων εξαρτημάτων (μάσκες, αναπνευστήρες, οξύμετρα).

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Μπατζάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος