Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Πρίγκιπα Φίλιππο – Όσα έγιναν στη κηδεία (video)

Ανταπόκριση από το Ουίνδσορ – Ευδοξία Λυμπέρη

Μία ιστορική μέρα με εξαιρετικά δυνατές εικόνες και ανάμικτα συναισθήματα.

Επίλογος για τον πρίγκιπα Φίλιππο με λαμπρότητα αλλά και συγκλονιστικές εικόνες που σημάδεψε η πανδημία. Ξεκίνησε με τιμές και λαμπρότητα συνέχισε με θλίψη και εικόνες πρωτόγνωρες για βασιλική κηδεία και έκλεισε με την εικόνα του Ουίλιαμ και Χάρι να περπατάνε πλάι πλάι και να μιλάνε.

Όχι μόνο επειδή κηδεύτηκε μία φιγούρα που χαρακτήρισε τα τελευταία 100 χρόνια —μην ξεχνάμε ότι ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν δεύτερος σε αναγνωρισιμότητα μετά τη Βασίλισσα και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ που ισοπαλούν στη πρώτη θέση αλλά και επειδή κατά την αποχώρηση του παρασύρει τα βλέμματα στο μέλλον, στις επόμενες γενιές της μοναρχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο και των 54 χωρών της Κοινοπολιτείας. Είναι η αρχή του τέλους γι’ αυτόν τον κύκλο να κλείσει.

Το γεγονός ότι έγινε κάτω από τις περιοριστικές συνθήκες της πανδημίας έδωσε επίσης εξαιρετικά δυνατές εικόνες θρήνου.

Οι ιστορικοί του μέλλοντος που θα καταγράφουν την πανδημία του covid, θα χρησιμοποιούν στην περιγραφή τους την εικόνα της Βασίλισσας να θρηνεί καθισμένη μόνη της, με μάσκα και κατεβασμένο το κεφάλι, και με το καπέλο να της κρύβει το πρόσωπο.

Η οκταήμερη περίοδος πένθους έληξε επίσημα μία ώρα μετά την κηδεία αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ θα πάρει όσο χρόνο θέλει και χρειάζεται για να πενθήσει.

Δεν αποκλείεται να επιλέξει το αγαπημένο της Balmoral Castle στη Σκωτία για να το κάνει αυτό.

Ειδικοί σχολιαστές και βασιλικοί ιστορικοί εκτιμούν ότι όπως και να επιλέξει η ίδια να πορευτεί, το πιθανότερο είναι ότι θα παραχωρήσει πολλά από τα βασιλικά της καθήκοντα σε άλλα μέλη της οικογένειας.

Η Βασιλική οικογένεια και ολόκληρος ο κόσμος αποχαιρετούν το Δούκα του Εδιμβούργου

Με κάθε επισημότητα κηδεύτηκε σήμερα στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Γουίνσορ ο δούκας του Εδιμβούργου και σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ, Φίλιππος, δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια.

Στην τελετή, η οποία είχε σχεδιαστεί λεπτομερώς από τον ίδιο τον εκλιπόντα, παρέστησαν, εκτός από την Ελισάβετ, 30 μέλη της βασιλικής οικογένειας. Στη νεκρική πομπή πήραν μέρος ο διάδοχος του θρόνου πρίγκιπας Κάρολος με την αδελφή του Άννα καθώς και οι πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι ενώ τιμές απέδωσαν επίσης 730 μέλη των ενόπλων δυνάμεων.

Στις 11 π.μ. (τοπική ώρα, 13:00 ώρα Ελλάδας), το Πρώτο Τάγμα Γρεναδιέρων μετέφερε το φέρετρο του Φιλίππου, καλυμμένο με τη σημαία του, ένα στεφάνι, το ναυτικό πηλήκιο και το σπαθί του, από το Ιδιωτικό Παρεκκλήσι, στον Πύργο του Ουίνδσορ, στην Εσωτερική Αίθουσα του Πύργου. Η πομπή συνοδεύτηκε από τους ήχους της μπάντας των Γρεναδιέρων Φρουρών, των οποίων ο πρίγκιπας Φίλιππος υπήρξε επί 42 χρόνια συνταγματάρχης.

Το φέρετρο ήταν σκεπασμένο με την προσωπική σημαία του δούκα του Εδιμβούργου, αποτελούμενη από την ελληνική σημαία, τις μαύρες και άσπρες ρίγες της οικογένειας Μάουντμπάτεν, το κάστρο του Εδιμβούργου και τον θυρεό του Οίκου της Δανίας.

Στις 16:00 ώρα Ελλάδας άρχισε το τελετουργικό και εντός 15 λεπτών παρατάχθηκαν στην αυλή του Πύργου στρατιωτικά αποσπάσματα από σώματα με τα οποία ο Φίλιππος είχε ειδικές στρατιωτικές σχέσεις, όπως το Βασιλικό Ναυτικό, οι Βασιλικοί Πεζοναύτες, η Φρουρά των Γρεναδιέρων, το Βασιλικό Σύνταγμα Τυφεκιοφόρων Γκούρκα, το Σώμα Υπηρεσιών Πληροφοριών και οι Χαϊλάντερς.

Η  μουσική και οι ύμνοι ήταν επιλογές του εκλιπόντος δούκα. Μεταξύ αυτών σύνθεση του Sir Benjamin Britten, και ο Ψαλμός 104 που γράφτηκε από τον William Lovelady για τα 75α γενέθλια του συζύγου της Ελισάβετ.

Λίγο πριν από τις 18.00 τo φέρετρο με τη σορό του πρίγκιπα Φίλιππου τοποθετήθηκε στη Βασιλική Κρύπτη του Παρεκκλησίου του Αγίου Γεωργίου, στον Πύργο του Ουίνδσορ.

Εννέα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας περπατούσαν πίσω από το φέρετρο, με την Πριγκίπισσα Άννα και τον Πρίγκιπα Κάρολο στην πρώτη σειρά, ακολουθούμενοι από τον Πρίγκιπα Έντουαρντ και τον Πρίγκιπα Ανδρέα.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Πρίγκιπα Φίλιππο – Όσα έγιναν στη κηδεία (video)

Η βασίλισσα κάθισε μόνη της, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά του κορονοϊού και χαρακτηρίστηκε ως συγκινητικά μοναχική εικόνα. Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της επί περισσότερες από επτά δεκαετίες.

Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 95 της χρόνια, η βασίλισσα αποχαιρέτησε εκείνον που υπήρξε σύμφωνα με τα δικά της λόγια η «δύναμη» και το «στήριγμά» της.

Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο πρίγκιπας Χάρι κάθισαν απέναντι, αλλά αναχώρησαν από την εκκλησία περπατώντας μαζί και συνομιλώντας.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Πρίγκιπα Φίλιππο – Όσα έγιναν στη κηδεία (video)

Την κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου και τις εξελίξεις που σηματοδοτεί στη Μεγάλη Βρετανία, μετά και το Brexit, μετέδωσε ζωντανά η ΕΡΤ1. 

Την εκπομπή παρουσίασαν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ Δημήτρης Απόκης και Μαρία Αλεξάκη, ενώ από τη Μεγάλη Βρετανία, η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευδοξία Λυμπέρη μετέδωσε λεπτό προς λεπτό όσα έγιναν.

Κανένα μέλος της Βασιλικής Οικογένειας δεν διάβασε κείμενο στην κηδεία για τον πρίγκιπα Φίλιππο. Αυτή είναι μία συνήθης πρακτική στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά δε συνηθίζεται σε βασιλική κηδεία.

Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Πρίγκιπα Φίλιππο – Όσα έγιναν στη κηδεία (video)
AP Photo/Frank Augstein
Ο τελευταίος αποχαιρετισμός στον Πρίγκιπα Φίλιππο – Όσα έγιναν στη κηδεία (video)
AP Photo/Alastair Grant

Το ρητό του εκλιπόντος πρίγκιπα: “Η ανοχή είναι το βασικό συστατικό για έναν ευτυχισμένο γάμο”

Επί επτά δεκαετίες στο πλευρό της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά πάντα ένα βήμα πίσω, ο πρίγκιπας Φίλιππος κέρδισε τον σεβασμό για την αμέριστη και συνεχή στήριξη του στη σύζυγό του.

Γεννήθηκε ως Πρίγκιπας Φίλιππος της Ελλάδας και της Δανίας στο Μον Ρεπό στην Κέρκυρα. H οικογένειά του εξορίστηκε. Οι γονείς του χώρισαν. Σε ηλικία 8 ετών η μητέρα του διαγνώστηκε με σχιζοφρένεια και κλείστηκε σε άσυλο, ενώ ο ίδιος εστάλη σε οικοτροφείο της Σκωτίας.

Κατετάγη στο βρετανικό βασιλικό ναυτικό κι έλαβε μέρος στον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Το 1939 γνώρισε την 13χρονη τότε Ελισάβετ κι άρχισαν να αλληλογραφούν. Εγκατέλειψε τους τίτλους του, υιοθέτησε το επίθετο Μάουντμπάντεν και απέκτησε βρετανική υπηκοότητα προκειμένου να παντρευτούν το 1947.

Όταν πέντε χρόνια αργότερα η Ελισάβετ στέφθηκε βασίλισσα, ο Φίλιππος αποστρατεύτηκε και αφοσιώθηκε στο νέο του ρόλο.

Απέκτησαν τέσσερα παιδιά, οκτώ εγγόνια και εννιά δισέγγονα. Οι ιστορίες για τις εξωσυζυγικές του σχέσεις, η αμεσότητα και το χιούμορ του συνέθεταν την εικόνα του πιο διάσημου συζύγου στον κόσμο.

Γινόταν όλο και πιο δημοφιλής στον κόσμο κυρίως γιατί εξέφραζε απερίφραστα τις απόψεις του.

Ωστοσο, κάποια από τα αστεία του πρόσβαλλαν κουλτούρες και προκαλούσαν αντιδράσει όπως όταν ρώτησε τους αβορίγινες στην Αυστραλία εάν εξακολουθούν να πετούν δόρατα, ενώ είναι γνωστή η έλλειψη υπομονής του απέναντι στον βρετανικό Τύπο.

‘Αφησε την τελευταία του πνοή δύο μήνες πριν κλείσει τα 100 του χρόνια

Την τελευταία από τις πάνω από 22.000 επίσημες δημόσιες εμφανίσεις του, χωρίς τη βασίλισσα Ελισσάβετ, έκανε το 2017 σε ηλικία 96 ετών πριν αποσυρθεί από τα βασιλικά του καθήκοντα.

Πηγή: ΕΡΤ, Ρεπορτάζ: Κλειώ Νικολάου, Ευγενία Μυρίδου
Ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος