Ηλίας Σουκιάζης στο Πρώτο: Στο 13% μείωσε η Πορτογαλία τον Ειδικό Φόρο στα καύσιμα, αλλά θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν (audio)

Στα μέτρα που υιοθετεί η Πορτογαλία για την ανακούφιση των πολιτών από τις αυξήσεις στην Ενέργεια αναφέρθηκε ο Ηλίας Σουκιάζης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κουίμπρα της Πορτογαλίας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Πιο αναλυτικά, ο Ειδικός Φόρος στα καύσιμα μειώθηκε από το 23% στο 13%, αλλά η μείωση αυτή θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν όπως είπε, σημειώνοντας ότι συνολικά οι φόροι ανέρχονται στο 54% για τη βενζίνη και στο 50% της τιμής για το ντίζελ. «Δηλαδή σε κάθε 100 ευρώ που θα βάλεις , τα 54 ευρώ πάνε στα ταμεία», εξήγησε. Σύμφωνα με τον κ. Σουκιάζη, στην Πορτογαλία όποιος βάζει βενζίνη και πληρώνει με κάρτα, κάθε μήνα του επιστρέφουν 20 ευρώ. Επιπλέον, ορίστηκε πλαφόν έως 3% στις αυξήσεις στα ενοίκια. Επιπλέον, η Πορτογαλία υποφέρει και από μεγάλη ξηρασία, από έλλειψη νερού, οπότε, όπως είπε, θεωρείται αναπόφευκτη η αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης.

«Η κυβέρνηση συμβουλεύει τον κόσμο να κάνει οικονομία, να αποφεύγει την υπερβολική κατανάλωση, όπως συμβαίνει και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Να μην έχουμε ηλεκτροφωτισμούς το βράδυ, να κάνουμε οικονομία στην ενέργεια», τόνισε, επισημαίνοντας ότι οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων οφείλονται και στην υποτίμηση του ευρώ.

Επιπλέον, ο ίδιος ανέφερε ότι η Πορτογαλία προμηθεύεται πολύ λίγο φυσικό αέριο από τη Ρωσία, μόλις 2%, και το υπόλοιπο το αγοράζει από την Αλγερία. «Δεν θα έχουμε έλλειψη, αλλά  η αύξηση στις τιμές είναι παγκόσμια και θα πλήξει και την Πορτογαλία», πρόσθεσε ο κ. Σουκιάζης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος