ΙΕΛΚΑ στο Πρώτο: Οι αυξήσεις στην ενέργεια θα επιφέρουν ακόμα μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα τρόφιμα (audio)

«Οι ανατιμήσεις σε οπωροκηπευτικά αυτή τη στιγμή κυμαίνονται  στο 14% ως απόρροια του καλοκαιρού, χωρίς να έχει σχέση το θέμα της ενέργειας, που θα επιφέρει ακόμα  μεγαλύτερες ανατιμήσεις και οι οποίες θα φανούν από δω και στο εξής. Είναι ένα ερωτηματικό το πόσο θα επηρεάσει τις τιμές των προϊόντων», επεσήμανε ο Λευτέρης Κιοσές, Γενικός Διευθυντής Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Σε διάδραση», με την Αρετή Μπίτα.

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ, αυτή την στιγμή «έχουμε ένα μίγμα παραγόντων που είναι όλοι αυξημένοι. Έχουμε αυξήσεις στις τιμές των πρώτων υλών, αυξήσεις στην ενέργεια, είχαμε τους καύσωνες του καλοκαιρού, καθώς και  τις πυρκαγιές, όπου μαζί με τις πληθωριστικές πιέσεις από την διαχείριση της πανδημίας δημιούργησαν ανατιμήσεις».

Εκτίμησε ότι «το επόμενο τρίμηνο θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους παράγοντές και αν κατά την προηγούμενη φάση, σημαντικό μέρος των αυξήσεων απορροφήθηκαν από παραγωγούς και  επιχειρήσεις, αυτό δεν θα είναι εύκολο από δω και πέρα».

Υπενθύμισε έρευνα του ΙΕΛΚΑ, που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στα τρόφιμα στην ΕΕ. Η Ελλάδα είναι στο 13% , τη στιγμή που πολλές χώρες της ΕΕ είναι στο 9%, ενώ σε πολλά είδη διατροφής  ο ΦΠΑ τους φτάνει και στο 4%.  «Αυτό λοιπόν δεν το έχουμε στην Ελλάδα και προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις ανατιμήσεων, η διαχείριση των ΦΠΑ  είναι κάτι που μπορεί η πολιτεία να το κάνει», ανέφερε ο κ. Κιοσές.

[iframe src=”https://webradio.ert.gr/webtv/live-uni/vod/dt-uni-audio-mp3.php?f=proto/22-10-21-kioses.mp3&bgimg=https://www.ert.gr/themata/photos/2021/RADIO-prwto.jpg” frameborder=”no” scrolling=”no”
 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος