Ιάσιο 1821 – Μια συλλογή με ιστορία 200 ετών

Η ελληνική επανάσταση ξεκίνησε στις 22 Φεβρουαρίου 1821 από τα αυτόνομα εδάφη  της Μολδαβίας και Βλαχίας. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης με προκήρυξη του κάλεσε το γένος στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα. Το πρωτότυπο έγγραφο υπογεγραμμένο στις 24 Φεβρουαρίου 1821, που εκτυπώθηκε σε τυπογραφείο του Ιασίου, έφτασε στα χέρια του συνταγματάρχη ε.α. και συγγραφέα Βασίλη Νικόλτσιου, μέσω μιας δημοπρασίας. Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης πέρασε τον ποταμό Προύθο, σύνορο της οθωμανικής με την ρωσική αυτοκρατορία, αλλά η πορεία των ιερολοχιτών έληξε με την μάχη του Δραγατσανίου. Ο Αλ. Υψηλάντης συνελλήφθη και φυλακίστηκε από τους Αυστριακούς. 4 μήνες μετά ο αδελφός του Δημήτριος, από τους πιο ανιδιοτελείς αγωνιστές, με τον θυρεό -το Οικόσημο των Υψηλάντηδων τον αετό της Βλαχίας και τον βου της Μολδαβίας, αποβιβάστηκε στο Άστρος Κυνουρίας, φορώντας το καπέλο του ιερολοχίτη. Ο Δημήτριος Υψηλάντης σε επιστολή του στις 12 Απριλίου 1826 έγραφε μεταξύ άλλων: «Τα μεγάλα έθνη και οι καλοί πατριώται φαίνονται εις τας κρισίμους περιστάσεις της πατρίδος των. Δούλος είνε εύκολον να γείνη τις όταν θέλη, αυθέντης είνε δύσκολον. Επιθυμούμεν ειρήνην, ας τρέξωμεν εις τα όπλα».

200 χρόνια ιστορίας συγκεντρώθηκαν σε έναν μοναδικό, ανεκτίμητο θησαυρό, από τον κ. Νικόλτσιο, για τον οποίο η συλλογή των αποτυπωμάτων της ιστορίας έγινε  ανάγκη και τρόπος ζωής. Κάθε αντικείμενο αφηγείται ένα γεγονός. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 κειμήλια της νεότερης ιστορίας του έθνους, μεγάλο μέρος των οποίων εκτίθενται στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Παράσημα, όπλα, στολές, παλιές φωτογραφίες, είναι τα ιστορικά ορόσημα της ελληνικής  ταυτότητας.

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ