Η υποψήφια ανάδοχος Χ. Μαλανδράκη στο Πρώτο για την “Κιβωτό”: Έχω ταιριάξει με πάνω από 25 παιδιά, δεν μου έδωσαν κανένα – Ο πατήρ δεν ήταν φιλάνθρωπος (audio)

Την προσωπική της εμπειρία από την πολυετή ατελέσφορη προσπάθειά της να γίνει ανάδοχος παιδιών, που διέμεναν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου», αλλά και σε άλλες ιδιωτικές δομές, κατέθεσε η κυρία Χριστίνα Μαλανδράκη, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» με τον Θάνο Σιαφάκα.

«Εδώ και έξι χρόνια κάνω πολύ μεγάλο αγώνα, θα τα είχα παρατήσει αν ο Συνήγορος του Παιδιού δεν με στήριζε, γιατί οι δομές όλες είναι και επιθετικές και απορριπτικές και προσβλητικές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κάνοντας λόγο συγκεκριμένα για την Κιβωτό του Κόσμου, είπε «έχει μαζέψει πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό παιδιών, αδικαιολόγητα, τόσες δομές σε όλη την Ελλάδα, παίρνει παιδιά από την Αθήνα, τα πάει στον Βόλο, στην Χίο, στα Γιάννενα, αυτό είναι εξοργιστικό για όποιον ασχολείται με τον χώρο και για όλους τους πολίτες».

Περιγράφοντας την εμπειρία της πριν το 2018, είχε κάνει αιτήσεις στην Αθήνα, στην δομή και τις απέρριπταν όλες, είπε. «Περνούσα από τις διαδικασίες και όταν έφτανε η ώρα να αποφασίσουν για το παιδί, τότε αντιμετώπιζα μια πολύ απαράδεκτη συμπεριφορά από τους κοινωνικούς λειτουργούς και μου έλεγαν, δεν έχουμε παιδιά, δεν μπορούμε, χαίρετε» πρόσθεσε.

Η ίδια πληρούσε τις προϋποθέσεις για να γίνει ανάδοχος, όπως ανέφερε. «Έχω πάρει την πιστοποίηση ότι είμαι κατάλληλος ανάδοχος αλλά πριν το 2018 δεν λειτουργούσε το σύστημα της πλατφόρμας. Έχω ταιριάξει με πάνω από 25 παιδιά. Μου έχει προτείνει παιδί και μου έχει πει η πλατφόρμα, πήγαινε να πάρεις αυτό το παιδί, από την Άνοιξη ας πούμε που είναι η δομή της Κιβωτού. Η Περιφέρεια, που είναι ο μεσάζων ειδοποιεί την δομή και της λέει ότι το τάδε παιδί έχει προταθεί να μπει στην οικογένεια τάδε. Και η απάντηση της δομής είναι, “όχι, το παιδί περνάει πολύ ωραία εδώ, δεν θέλει να φύγει”. Από τον νόμο δεν πρέπει να απαντήσει έτσι, αλλά επειδή δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός, βρίσκουν κάποια επιχειρήματα, ότι “έχει 2-3 αδέρφια, θα τα πάρεις όλα μαζί”. Μέχρι τώρα, αποδείχθηκε ότι από μια οικογένεια η συγκεκριμένη δομή έπαιρνε δύο-τρία παιδιά και τα χώριζε, άλλο έστελνε στην Χίο, άλλο στον Βόλο. Το σύστημα λέει ότι θα πάρεις ένα παιδί και θα έχεις την δέσμευση ότι θα επικοινωνεί με το άλλο παιδί που έχει η άλλη οικογένεια» ανέφερε η κ. Μαλανδράκη.

Για τα υπόλοιπα παιδιά, σύμφωνα με ίδια, η δομή της έλεγε ότι για παράδειγμα, ένα παιδί που ήταν στην Χίο, επειδή εκεί ήταν η οικογένειά του, θα έπρεπε να πηγαίνει δύο-τρεις φορές τον μήνα για να τους βλέπει το παιδί, ενώ, είπε η κ. Μαλανδράκη «ο νόμος λέει τα μέλη που υπάρχουν εκεί να έρχονται στην Αθήνα να βλέπουν το παιδί».

«Υπάρχουν παιδιά – έτσι ισχυρίζεται η δομή- που έχουν δικαστήρια ακόμη, δηλαδή τα διεκδικούν οι γονείς τους. Λένε ότι δεν έχουν όλα τα χαρτιά, δεν έχουν την επιμέλεια, την γονική μέριμνα» συμπλήρωσε η κ. Μαλανδράκη.

Όσο αφορά τον πατέρα Αντώνιο, η ίδια τον συνάντησε πριν κάποια χρόνια και του απευθύνθηκε σχετικά με το θέμα της αναδοχής. «Κάποια στιγμή που πήγαινα πριν το 2018 στα γραφεία τους, τον είδα μπροστά μου (τον πατέρα Αντώνιο) και του είπα “πάτερ, γιατί δεν αφήνετε τα παιδιά να μπουν στην αναδοχή, αφού είναι το πρώτο δικαίωμα που έχουν” και μου απάντησε “εγώ δεν ξέρω, άλλοι φταίνε”.  Αυτό που ανακάλυψα στην πορεία, είναι ότι για όλα φταίνε κάποια άλλοι, αυτή είναι η νοοτροπία του» ανέφερε σχετικά με την επαφή που είχε με τον ιδρυτή της δομής.

Η κ. Μαλανδράκη, καταγγέλλει την δομή καταρχήν «αφού το νομοθετημένο δικαίωμα του παιδιού είναι η αναδοχή, παραβίαζε το αρχικό δικαίωμα των παιδιών και τα συσσώρευε σε ιδρυματικές μονάδες».

«Η εμπορικότητα» βρισκόταν πίσω από τα επιχειρήματα της δομής, υποστήριξε η κ. Μαλανδράκη, «έτσι τα αντιμετώπιζε και έπαιρνε δωρεές, χορηγίες και ό,τι άλλο». «Από την ώρα που τα μάζευε ο πάτερ, τόσα πολλά παιδιά σε ιδρυματική μορφή, ο λόγος που το έκανε δεν ήταν ότι ήταν φιλάνθρωπος, δεν ήταν το συμφέρον του παιδιού. Όσο και να αγαπάς κάποιο παιδί το συμφέρον του είναι συγκεκριμένο» συνέχισε.

Η κ. Μαλανδράκη, προσέθεσε ότι είχε απευθυνθεί και σε άλλες δομές, «αλλά και εκεί δεν δίνουν εύκολα παιδί» ανέφερε η ίδια. «Ο μόνος που δίνει εύκολα παιδί είναι το δημόσιο, το Μητέρα, με το τμήμα που έχει για μεγάλα παιδιά» τόνισε και σημείωσε ότι επί 6 χρόνια προσπαθούσε να γίνει ανάδοχος και μόνο όταν απευθύνθηκε στον Συνήγορο του Παιδιού, τα κατάφερε. «Το Μητέρα μου έδωσε ένα παιδί 10 χρονών με την διαδικασία της αναδοχής. Στην πορεία όμως είδαμε ότι είχε οικογένεια και το Μητέρα σήκωνε αναβολές στα δικαστήρια – γιατί, δικαστικώς έπρεπε να ξαναγυρίσει πίσω το συγκεκριμένο παιδί – και ισχυριζόταν ότι δεν το θέλει η οικογένεια. Τελικά, μετά από την στήριξη που κάναμε στην οικογένειά του την πραγματική, στον πατέρα του, πήγαμε στο δικαστήριο, παρουσιάστηκε, το παιδί γύρισε κανονικά στην οικογένειά του και είναι μια χαρά. Σε εμάς έμεινε κοντά στα 3 χρόνια» ανέφερε.

Στο ερώτημα που της τέθηκε, εάν θα καταθέσει η ίδια για την υπόθεση, είπε «βεβαίως θα πάω να καταθέσω, έχω όλα τα στοιχεία αυτά και θα κάνω αγώνα πολύ μεγάλο να ανοίξουν οι δομές και να βγουν όσα παιδιά μπορούν να πάνε στην αναδοχή».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος