Με αφορμή την απειλή του παγκόσμιου εμπορίου από τις επιθέσεις των Χούθι σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 o Ηρακλής Χαραλαμπίδης, καθηγητής Οικονομικών στην Ολλανδία, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, διακεκριμένος καθηγητής Ναυτιλιακής Οικονομίας και Λιμένων στο Πανεπιστήμιο Dalian Maritime University της Κίνας και ειδικός σύμβουλος στο ΕΛΙΑΜΕΠ καλεσμένος στην εκπομπή «Ναι μεν, Αλλά» και την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
«Η υπόθεση της Υεμένης είναι μια θλιβερή ιστορία, διότι πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση»
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε «η υπόθεση της Υεμένης την οποία ελέγχουν οι Χούθι είναι κατ’ αρχήν μια θλιβερή ιστορία, πρόκειται για ανθρωπιστική κρίση. Ο πόλεμος με τη Σαουδική Αραβία κρατάει πάρα πολλά χρόνια. Η Σαουδική Αραβία εξοπλίζεται ακρότατα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και η Υεμένη από το Ιράν. Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα είναι πλέον η απάντηση -το έχουν δηλώσει άλλωστε ευθέως- στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς. Ας μην ξεχνάμε όμως, ότι η Υεμένη είναι πολύ καλά οπλισμένη και πλέον οι τεχνολογίες που υπάρχουν για τέτοιου είδους ασύμμετρες απειλές και επιθέσεις είναι και αυτές εξελιγμένες (…).
Η διώρυγα του Σουέζ είναι η κυριότερη εμπορική αρτηρία στον κόσμο, διακινείται το 30% του παγκόσμιου εμπορίου, και το διεθνές εμπόριο στην ολότητά του έχει αυτή τη στιγμή ξεπεράσει τα 17 τρις».
Αναστολή διέλευσης ναυτιλιακών κολοσσών από την διώρυγα του Σουέζ-Φόβος νέων επιθέσεων από τους Χούθι
Εν συνεχεία, σχετικά με την αναστολή διέλευσης ναυτιλιακών κολοσσών από την διώρυγα του Σουέζ, υπό τον φόβο νέων επιθέσεων από τους Χούθι ο κ. Χαραλαμπιδης σημείωσε «αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέξουν τον περίπλου της Αφρικής προκειμένου να φτάσουν στην Ευρώπη αλλά και οπουδήποτε αλλού. Και βεβαίως αυτό είναι κάτι που υπερδιπλασιάζει τις αποστάσεις. Και με απλά λόγια, όταν οι αποστάσεις επιμηκύνονται στο θαλάσσιο εμπόριο, αυξάνεται η ζήτηση για μεταφορική ικανότητα και αυξάνοντας τη ζήτηση για μεταφορική ικανότητα-όταν η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί-αυτό σημαίνει ότι θα ανέβουν τα ναύλα σημαντικά. Περιμένω, πρόσθεσε ο κ. Χαραλαμπιδης, χωρίς να θέλω να διακινδυνεύσουμε μια εκτίμηση, τεράστιες αυξήσεις στα ναύλα. Και βέβαια όσοι εφοπλιστές, ιδιαίτερα και δικοί μας, οι οποίοι έχουν χωρητικότητα διαθέσιμη αυτή τη στιγμή, θα ήταν πολύ έξυπνο να μην προβούν σε μακροχρόνιες ναυλώσεις, αλλά να περιμένουν για να δουλέψουν ή να δουν πως θα εξελιχθεί θα εξελιχθεί η αγορά». Ο κ. Χαραλαμπιδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στην διώρυγα του Παναμά, αφού λόγω της κλιματικής κρίσης και της ξηρασίας, τα νερά είναι πλέον αβαθή και μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των πλοίων που διαπλέουν την διώρυγα.
«Η Μεσόγειος αυτή την στιγμή αποτελεί τον πιο σημαντικό κόμβο στον πλανήτη»
«Αυτή τη στιγμή η Μεσόγειος, είναι ο κόμβος των κόμβων, διότι είναι μια θάλασσα η οποία συνδέει τέσσερις ηπείρους: Αφρική, Ευρώπη, Μέση Ανατολή. Εξυπηρετούμε λοιπόν, μέσω της Μεσογείου-με τα μεγάλα πλοία στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή Νέα Υόρκη και μέχρι πάνω Καναδά-το πιο πλούσιο κομμάτι των Ηνωμένων Πολιτειών. Εκεί λοιπόν, τα πλοία, συνεχίζοντας από το Γιβραλτάρ και διασχίζοντας τον Ατλαντικό Ωκεανό, φτάνουν στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών, αντί προερχόμενα από την Ασία, να περάσουν τη διώρυγα του Παναμά και να ανέβουν προς τα πάνω.
Με άλλα λόγια, αυτή τη στιγμή οι δύο αυτές διώρυγες (Παναμάς και Σουέζ) είναι ανταγωνιστικές όσον αφορά την κάλυψη της αγοράς των ανατολικών ακτών των Ηνωμένων Πολιτειών. Τη συνθήκη αυτή που έχει δημιουργηθεί την ονόμασα τέλεια καταιγίδα. Ως εκ τούτου, τα πλοία ή θα περνούν από την Γη του Πυρός-κάτι το οποίο είναι φοβερά δαπανηρό και επικίνδυνο-ή στα λιμάνια της Δυτικής ακτής, δηλαδή στο Λος Άντζελες. Και από εκεί τα εμπορεύματα, οδικώς ή σιδηροδρομικώς θα πηγαίνουν στη Νέα Υόρκη και στο νότο, στην ανατολική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Και αυτό έχει το δικό του κόστος και μάλιστα πολύ μεγάλο (…)» κατέληξε ο κ.Χαραλαμπίδης.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος