Μ. Θεοδωρίδου: Η τρίτη δόση δεν είναι πολυτέλεια αλλά απόλυτη αναγκαιότητα

Η εξέλιξη τη πανδημίας μας επιφυλάσσει διαρκώς ανατροπές τόνισε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων ενώ αναφέρθηκε στην παραλλαγή Όμικρον που σήμανε παγκόσμιο συναγερμό.

Όπως είπε επικαλούμενη το CDC  η τρίτη δόση με την παραλλαγή Όμικρον δεν είναι πολυτέλεια ή υπερβολή αλλά απόλυτη αναγκαιότητα. Πρόσθεσε ότι η εμφάνιση της Όμικρον για την οποία μέχρι στιγμής δεν γνωρίζουμε πολλά μας προτρέπει να χρησιμοποιήσουμε τα όπλα που ήδη διαθέτουμε δηλαδή τα εμβόλια και τα μέτρα ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου τρία είναι τα θέματα που θα διαμορφώσουν την τελική επίδραση της Όμικρον: πόσο μεταδοτική θα είναι, πόσο ικανή να παρακάμπτει αντισώματα και πόσο επιβαρυντική θα είναι στην κλινική έκφραση της νόσου.

Για την επίδραση της παραλλαγής Όμικρον στους μηχανισμούς της ανοσίας μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει, ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών. Συμπλήρωσε ότι «υπάρχει μια μεγάλη αναδρομική ανάλυση επιδημιολογικών δεδομένων από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα κι αν εντοπίσει κανείς όπως έκαναν οι ερευνητές το διάστημα που επικρατεί η Όμικρον στη νότια Αφρική, φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεων σε άτομα που έχουν νοσήσει είναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος».

Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου «στα άτομα που νόσησαν -με τον αριθμό των επαναλοιμώξεων που είπαμε- φαίνεται ότι τα εξουδετερωτικά αντισώματα δεν αδρανοποιούν τον ιό με την παραλλαγή. Η θέση πολλών ειδικών και του Φάουτσι είναι παρόμοια, υποστηρίζουν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά απαιτούνται βέβαια μελέτες σε πραγματικές συνθήκες για τον καθορισμό του βαθμού προστασίας. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε ως αισιόδοξο και το οποίο αντιρροπεί τον όποιο πανικό μπορεί να δημιουργείται για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την επικράτηση της Όμικρον».

«Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων» ανέφερε ακόμα η Μαρία Θεοδωρίδου.

Επίσης εξήγησε γιατί πάρθηκε η απόφαση για επίσπευση της αναμνηστικής δόσης. Συγκεκριμένα είπε ότι «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον σε πολλές χώρες όπως και στη δική μας σε συνδυασμό με τη διαφαινόμενη μεταβολή του κινδύνου μόλυνσης από τον ιό και την έναρξη του χειμώνα  επανεξέτασε προ τριημέρου, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή, τις συστάσεις χορήγησης της τρίτης δόσης και ομόφωνα γνωμοδότησε  για τη χορήγησή της σε όλους άνω των 18 στους τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού με τις δυο δόσεις όπως και μετά από λοίμωξη. Θα πρέπει να τονιστεί όμως ότι η βράχυνση του χρόνου χορήγησης στοχεύει στη βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης. Τα εμβόλια έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα τους για την πρόληψη των εισαγωγών, της βαριάς νόσησης και των θανάτων και η πιθανή σκέψη που μπορεί να πλανάται ότι η ανοσοπροστασία διαρκεί τρεις μήνες είναι αβάσιμη. Ο εμβολιασμός προκαλεί παραγωγή των Β και Τ λεμφοκυττάρων (κυτταρική ανοσία) τα οποία συνεχίζουν να αυξάνουν, να ωριμάζουν και να αποτελούν μια εμμένουσα μορφή ανοσιακής προστασίας έναντι του κορονοϊού ακόμη κι όταν ο τίτλος των αντισωμάτων φθίνει».

Αναφερόμενη σε δημοσίευμα του Lancet για τα αποτελέσματα μελέτης ασφάλειας και ανοσογονικότητας επτά εμβολίων για την Covid που χορηγήθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο ως αναμνηστικές δόσεις στους τρεις μήνες σημείωσε ότι έδειξε ότι η λειτουργικότητα των Τ κυττάρων ελάχιστα επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις και η ανοσία παραμένει ισχυρή και σημαντική για τον έλεγχο σοβαρής νόσου. «Ανεξάρτητα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στον βασικό εμβολιασμό η ανοσιακή αυτή απόκριση με την τρίτη δόση είναι παρόμοια με αύξηση του τίτλου των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 20 φορές και τριπλάσια των Τ κυττάρων της κυτταρικής ανοσίας. Με βάση αυτά τα ευρήματα η αντίστοιχη εθνική επιτροπή της Αγγλίας γνωμοδότησε όπως χορηγείται η τρίτη δόση τρεις μήνες μετά βασικό εμβολιασμό».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος