Η σκοπιμότητα της παραπληροφόρησης των Fake News

Η υπερπληθώρα πληροφορίας καταναλώνεται άμεσα χωρίς φιλτράρισμα, σκέψη και κριτική. Τείχος προστασίας στους πολίτες – θύματα των Fake- News υψώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία “Σπόρος”.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Βασίλη Πουλόπουλο, υπεύθυνο του “Σπόρου”, με το σύνθημα “μην την πατάς… κυνήγησέ το” ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος, που αφορά στην επιμόρφωση των πολιτών για τον εντοπισμό ψευδών ειδήσεων και την ανάπτυξη διαδικτυακής πλατφόρμας για την καταγραφή επιχειρημάτων αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων.

Ο “Σπόρος”, επικεντρώνεται πρωτίστως στην επιμόρφωση μαθητών ηλικίας 12 -18 ετών και γονέων/κηδεμόνων, μέσα από ένα δίωρο online workshop, σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης ψευδών ειδήσεων, εξηγεί ο κ. Πουλόπουλος. Τα workshops θα πραγματοποιηθούν κατά το διάστημα Οκτώβριος – Νοέμβριος 2021, σε προκαθορισμένες ημερομηνίες που μπορούν να επιλεχθούν κατά την συμπλήρωση της φόρμας, θα είναι εξ αποστάσεως και θα έχουν διάρκεια δύο ώρες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν, δίνεται βεβαίωση συμμετοχής σε όσους παρακολουθήσουν το πρόγραμμα και η εγγραφή μπορεί να γίνει συμπληρώνοντας τη φόρμα στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://forms.office.com/r/kMA5c2PJD7

Πομπώδεις τίτλοι, λάθη ορθογραφίας ή στίξης, σατιρικά κείμενα, είναι κάποια από τα σημεία αναγνώρισης ενός fake κειμένου, που παραπληροφορεί τον ανενημέρωτο αναγνώστη και τον οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις. Η διασπορά ψευδών ειδήσεων στηρίζεται στην άγνοια του κοινού.

Υπενθυμίζεται ότι τα Fake- News είναι μια παράμετρος του πολέμου της παραπληροφόρησης, που κατατρέχει την σύγχρονη κοινωνία. Μεγάλα δορυφορικά δίκτυα στην Ευρώπη, αλλά εκτός ΕΕ και στην Ασία μεταδίδουν καθημερινά ειδήσεις που απέχουν Παρασάγγας από την πραγματικότητα και στοχεύουν σε πολιτικά οφέλη, υποκινώντας ταραχές σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, παραποιώντας γεγονότα, στοιχεία και την ιστορία. Το μόνο όπλο απέναντι στην άσκηση ψυχολογικής βίας των πολιτών, που καταλήγει σε βία στους δρόμους, είναι η παιδεία. «Sapere Aude», δηλαδή τόλμησε να γνωρίσεις, όπως έλεγε ο Οράτιος.[1] Ή σύμφωνα με την Καντιανή προσέγγιση η υπέρβαση έρχεται με το θάρρος της γνώσης και της ανεξάρτητης σκέψης. Στην σύγχρονη εποχή «η ανάδυση από την ανωριμότητα, δηλαδή η δύναμη χρησιμοποίησης της αντίληψης χωρίς την καθοδήγηση κάποιου»,[2] παραμένει προαπαιτούμενο για έλλογα όντα, που εκτίθενται στις παράλογες επιδράσεις των μέσων κοινωνικής και κομματικής δικτύωσης.

[1] Quintus Horatius Flaccus, Epistvlarvm Liber Primvs, (20 π.Χ.), http://www.thelatinlibrary.com/horace/epist1.shtml «Τόλμησε να γνωρίσεις».

[2] Immanuel Kant, An Answer to the Question: “What is Enlightenment?” Konigsberg in Prussia, 30th September, 1784, σ. 1, Τα δόγματα και τα σύμβολα, αυτά τα μηχανικά όργανα για ορθολογική χρήση (ή μάλλον κατάχρηση), είναι η μπάλα και η αλυσίδα της μόνιμης ανωριμότητας του [ανθρώπου].

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος