“Η ψυχρότερη χειραψία Ομπάμα – Πούτιν” έριξε αυλαία στη σύνοδο του APEC

Με “παγωμένη χειραψία” αποχαιρετήθηκαν Ομπάμα –Πούτιν, κατά τη σύνοδο Ασίας- Ειρηνικού στη Λίμα του Περού. Το στιγμιότυπο της “ψυχρότερης χειραψίας”, που αντάλλαξε με τον Ρώσο ομόλογό του στα οκτώ χρόνια της προεδρίας του ο Μπαράκ Ομπάμα, συνόδευσε η επικριτική δήλωση του για τη Συρία: «Από τη στιγμή που η Ρωσία και το Ιράν πήραν την απόφαση να υποστηρίξουν τον Άσαντ σε μια απάνθρωπη επιχείρηση αεροπορικών επιδρομών, άσχετα με το αν σκοτώνονται παιδιά, το χάος στη Συρία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό».

https://twitter.com/america_trump/status/800477872481771520

Η σύνοδος του APEC διεξήχθη σε ένα κλίμα ανησυχίας σε ό,τι αφορά τις πραγματικές προθέσεις του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεσμευόμαστε να πολεμήσουμε κάθε μορφή προστατευτισμού», αναφέρει η τελική διακήρυξη της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) απαντώντας στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που τάσσεται κατά της παγκοσμιοποίησης.

Ο Ομπάμα είχε καταστήσει την περιοχή Ασίας- Ειρηνικού μεγάλη γεωστρατηγική και οικονομική του προτεραιότητα.

Η εκλογή του Τραμπ “κινδυνεύει να ανακατέψει και πάλι την τράπουλα στον APEC, που εκπροσωπεί το 60% του παγκόσμιου εμπορίου”, αναφέρουν πηγές στο Περού καταδικάζοντας την άρνηση του Τραμπ για την υπό διαπραγμάτευση συμφωνία TTIP.

Ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος είχε δεσμευθεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προστατεύσει την αμερικανική βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας από τον χαμηλού κόστους ανταγωνισμό χωρών όπως η Κίνα ή το Μεξικό, με κίνδυνο να δημιουργηθούν εντάσεις με το Πεκίνο και να επιδεινωθούν οι σχέσεις των ΗΠΑ με παραδοσιακούς του συμμάχους όπως η Ιαπωνία.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος