Ι. Παπαφλωράτος στο Πρώτο για την Ρηματική Διακοίνωση: Η Ελλάδα πηγαίνει by the book -Έτσι έπρεπε να κάνει, για να απαντήσει στις έωλες αιτιάσεις της δυτικής Λιβύης (audio)

«Η Ελλάδα επειδή πηγαίνει by the book στην διπλωματία, την χρησιμοποιεί πάρα πολλές φορές και έτσι έπρεπε να κάνει, διότι έπρεπε να απαντήσει στις έωλες αιτιάσεις της κυβέρνησης της δυτικής Λιβύης, οι οποίες είχαν λάβει χώρα το Δεκέμβριο και να επισημάνω ότι αυτή τη φορά δεν αργήσαμε» ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο Ιωάννης Παπαφλωράτος, νομικός – διεθνολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, σχετικά με την Ρηματική Διακοίνωση του ΥΠΕΞ, στην πρεσβεία της Λιβύης στην Αθήνα.

Είναι μια συνήθης πρακτική στις διπλωματικές σχέσεις, εξήγησε ο κ. Παπφλωράτος και πρόκειται για μία επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών μιας χώρας προς κάποιον διπλωμάτη άλλης χώρας, εν προκειμένω μια διπλωματική υπηρεσία ή και το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η απάντηση λοιπόν ήταν απολύτως στοιχειοθετημένη, έτσι όπως έπρεπε να είναι και τόνιζε πάρα πολύ απλά ότι ό,τι έχουμε κάνει ως τώρα είναι by the book, δηλαδή, ακριβώς όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο, η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 82, την οποία έχουμε αποδεχθεί και εμείς και η Λιβύη. Aντιθέτως, τα δύο μνημόνια κατανόησης που έχει υπογράψει η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης με την Τουρκία τον Νοέμβριο του 2019 και Οκτώβριο του 2022, παραβιάζουν ακριβώς αυτές τις διατάξεις που και η ίδια η Λιβύη όταν ήταν ενωμένη είχε υπογράψει. Αυτό απαντάει εν τάχει. Ότι αυτό το οποίο έχετε κάνει είναι παράνομο, είναι ανυπόστατο, αγνοείτε τα δικά μας κυριαρχικά δικαιώματα και όχι μόνο τα αγνοείτε, αλλά τα παραβιάζετε και για την υφαλοκρηπίδα και για την ΑΟΖ και απορρίπτει εν συνόλω ό,τι έχει πει η κυβέρνηση της δυτικής Λιβύης με τη Διακοίνωσή της του Δεκεμβρίου» ανέφερε αναλυτικά ο κ. Παπαφλωράτος.

«Η Ελλάδα τώρα, επειδή ακριβώς δεν θέλει να κόψει καμιά γέφυρα, λέει ότι εμείς σας προτείνουμε να επανεκκινήσουν οι διμερείς σχέσεις σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και πάνω στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου» συμπλήρωσε και τόνισε πως είναι σημαντικό ότι λίγες ώρες πριν, «ο Λίβυος υπουργός Πετρελαίου είχε πει ότι ας καθίσουμε να τα βρούμε με τα γειτονικά κράτη, να μην προχωρούν μονομερώς, αυτό ήταν φωτογραφικό για την Αίγυπτο, που σημαίνει ότι και οι Λίβυοι αρχίζουν και καταλαβαίνουν το συμφέρον τους».

«Οι Αμερικανοί πιέζουν να φύγουν όλοι οι μισθοφόροι, δηλαδή οι ρωσικοί Wagner και στο “ξένα στρατεύματα” φωτογραφίζουν τους Τούρκους. Άρα λοιπόν οι ίδιοι οι Αμερικανοί πιέζουν να φύγουν όλοι οι ξένοι και να μείνουν οι Λίβυοι μόνοι τους να τα βρουν. Σε αυτό ταυτιζόμαστε με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, το θέμα σε αυτή την περίπτωση, ενώ η Ελλάδα σε κάποια fora δεν συμμετείχε και ουσιαστικά μας εκπροσωπούσε η Αίγυπτος, βλέπουμε ότι και στο παιχνίδι παραμένουμε και τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε η Τουρκία. Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στο μέλλον. Δεν μπορούμε να είμαστε από τώρα βέβαιοι, αλλά ας συνυπολογίσουμε και την απόφαση του Εφετείου της Τρίπολης που είναι στη δυτική Λιβύη, δεν είναι στη Βεγγάζη, στην Κυρηναϊκή, το οποίο ανέστειλε τη συμφωνία για εξερεύνηση υδρογονανθράκων για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έχει κυρωθεί από το κοινοβούλιο. Μια συμφωνία υπογράφεται και μετά περνάει από τη βάσανο, όπως λέμε οι νομικοί, δηλαδή από τον έλεγχο, από την κύρωση της Βουλής. Εδώ δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο» ανέφερε ακόμα. «Χώρια που είναι ανυπόστατο, δεν στέκεται πουθενά, διότι το διεθνές δίκαιο λέει για παρακείμενες ή αντικείμενες ακτές και εδώ οι Τούρκοι βρήκαν ένα σημείο της δικής τους επικράτειας με ένα σημείο της άλλης επικράτειας, της Λιβύης δηλαδή και έκαναν μια διαγώνια γραμμή. Αυτό είναι για γέλια» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαφλωράτος.

Τέλος, εξέφρασε την άποψη, ότι η ανακοίνωση της ExxonMobil για παράταση των ερευνών  μέχρι τον Μάρτιο είναι πάρα πολύ σημαντική και εμπλέκει ενεργά τους Αμερικανούς στο παιχνίδι. «Δεν νομίζω ότι οι Τούρκοι θα κάνουν την αποκοτιά να χτυπήσουν αμερικανικό ερευνητικό σκάφος» ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος