«Όταν έχουμε μια επίθεση μεγάλης κλίμακας θα έχουμε κλιμάκωση. Και μόνο το γεγονός ότι έχει εμπλακεί η Λευκορωσία είναι αρνητικό δεδομένο, αν εμπλακεί περισσότερο τότε η κατάσταση σαφώς θα κλιμακωθεί. Μετά από 70 χρόνια γίνεται λόγος για πυρηνικά όπλα, αυτό είναι αδιανόητο» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, o νομικός και Διεθνολόγος, Ιωάννης Παπαφλωράτος.
Δεν μπορεί κανείς να εκτιμήσει ποιος ήταν ο αντικειμενικός σκοπός του Πούτιν, ανέφερε ο κ. Παπαφλωράτος, σημειώνοντας πως ήταν μια επίθεση που ξεκίνησε από τέσσερις διαφορετικές κατευθύνσεις, συνεπώς αν είχε ως στόχο μόνο την κατάληψη του Ντονμπάς, το πιθανότερο είναι να μην άνοιγε τόσο πολύ το μέτωπο. ‘Δεν θα είχε λόγο για μια τέτοια διεύρυνση του μετώπου, η οποία απεδείχθη και αναποτελεσματική για τις ρωσικές δυνάμεις. Εκ των πραγμάτων αντιμετώπισε μια αντίσταση την οποία δεν ανέμενε, οι Ρώσοι ήλπιζαν ότι θα γίνονταν δεκτοί ενθουσιωδώς όπως ακριβώς ήλπιζαν και οι πρόγονοί τους το 1956 στην Ουγγαρία και το 1968 στην Τσεχοσλοβακία. Και στις τρεις περιπτώσεις απεδείχθη ότι ο τοπικός πληθυσμός αντιστάθηκε και μάλιστα σθεναρά» προσέθεσε.
«Ως εκ τούτου αναδιέταξαν τις δυνάμεις τους και αυτή την στιγμή προσπαθούν να συγκεντρώσουν όσες περισσότερες στα ανατολικά για να αποκτήσουν αυτό που λέμε ως απαραίτητη υπεροχή ανδρών το 3 προς 1, για να διεξαχθεί μια επίθεση και να έχει πιθανότητες επιτυχίας. Αυτή την στιγμή είναι γύρω στο 2 προς το 1» σημείωσε ο κ. Παπαφλωράτος.
Παράλληλα η ρωσική πλευρά έχει υπεροχή σε υλικό, ενώ είναι και πολύ εγγύτερα στην Ρωσία πλέον και δεν χρειάζεται να πάνε μέσω εδάφους Λευκορωσίας. «Έχουν την υπεροχή και στο πυροβολικό και στις αεροπορικές δυνάμεις, αλλά μένει να αποδειχθεί στο πεδίο της μάχης κατά πόσο είναι καθοριστικός παράγων, γιατί θυμίζω ότι είναι ένας πόλεμος που μας έχει ξαφνιάσει με πάρα πολλές παραμέτρους, γι’ αυτό πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να αποφεύγουμε τις προβλέψεις» πρόσθεσε. «Επίσης δεν ξέρουμε αν ο αντικειμενικός σκοπός των Ρώσων είναι να καταλάβουν το Ντονμπάς και να το συνδέσουν μέσω της Μαριούπολης και της παράκτιας ζώνης με την Κριμαία ή αν θέλουν να ουδετεροποιήσουν την ανατολική Ουκρανία και να δημιουργήσουν μια ζώνη ασφαλείας, όπως η παλιά ζώνη που είχε πετύχει ο Στάλιν την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και μετέπειτα οι σοβιετικοί ηγέτες την διατήρησαν» επισήμανε ο κ. Παπαφλωράτος.
Σε σχέση με τις Συμφωνίες του Μινσκ και το ερώτημα γιατί δεν πίεσε η Ρωσία ως προς την εφαρμογή τους, ο κ. Παπαφλωράτος σχολίασε πως επί 8 χρόνια διαμαρτύρεται η Ρωσία ότι το Μινσκ 2 δεν το εφάρμοζε η Ουκρανία και από την άλλη η Ουκρανία έλεγε ότι αν το εφάρμοζε τότε ουσιαστικά θα καταλυόταν η εδαφική κυριαρχία του κράτους, άρα υπήρχαν δύο αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις. Άλλωστε το Ντονμπάς δεν είχε πλήρως καταληφθεί από τους ρωσόφωνους αυτονομιστές. Όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος ήταν περίπου το 30%-32% που βρισκόταν από τον έλεγχο των ρωσόφωνων, το υπόλοιπο ήταν υπό τον έλεγχο του ουκρανικού στρατού, εξήγησε ο καθηγητής.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος