Ιταλία: Η νήσος Ίσκια και το προβλεπόμενο πάθημα που δεν έγινε μάθημα (εικόνες)

Το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας που από προχθες πλήττει την περιφέρεια της Καμπανίας χθες το πρωί προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στο νησί Ίσκια στον κόλπο της Νάπολης.

Ανταπόκριση από την Ιταλία για την ΕΡΤ: Κρίστιαν Μαυρής

Μέχρι χθες το βράδυ είχαμε 1 νεκρή γυναίκα, 13 τραυματίες εκ των οποίων 1 σοβαρά, και 11 αγνοούμενους. Τα σωστικά συνεργεία εργάστηκαν όλη τη νύχτα πυρετωδώς, ενώ η φουρτουνιασμένη θάλασσα μέχρι αργά δεν βοήθησε. Οι πληροφορίες μιλούν ότι περίπου 300 άτομα εγκατέλειψαν αναγκαστικά τις οικίες τους, εφόσον πολλά από αυτά υπέστησαν σοβαρότατες ζημιές από τον όγκο της λάσπης.

Η ευρύτερη περιοχή της Κασαμίτσιολα βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, με τα Ιταλικά ΜΜΕ να τονίζουν πως είναι πολλά τα κτίρια που η λάσπη έφτασε μέχρι τον πρώτο όροφο, ενώ ποικίλουν οι αναφορές για επεμβάσεις των σωστικών συνεργείων. Σημειωτέον, το λιμάνι της Κασαμίτσιολα είναι απροσπέλαστο λόγω της θαλασσοταραχής και των δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Ιταλία: Η νήσος Ίσκια και το προβλεπόμενο πάθημα που δεν έγινε μάθημα (εικόνες)
(AP Photo/Salvatore Laporta)

Σήμερα το πρωί το Υπουργικό Συμβούλιο, προεδρευομένο από την Πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, αποφάσισε να κηρύξει το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα χρόνο. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ, αναμένεται βοήθεια ύψους 2 εκ. για τις πρώτες παρεμβάσεις.

Μια προβλεπόμενη τραγωδία. Ξανά.

Οι Ιταλοί γεωλόγοι αναφέρουν πως έπεσαν μέχρι και 12 εκατοστά βροχής μέσα σε μόλις έξι ώρες που προηγήθηκαν της κατολίσθησης.

Η πρώτη κατολίσθηση ξεκίνησε γύρω στις 3 π.μ. τοπική ώρα και ακολούθησε μια δεύτερη δύο ώρες αργότερα. Η τελική καταστροφική μάζα φαίνεται να κινήθηκε κατά τις 5 π.μ., και σάρωσε κτίρια και οχήματα στο πέρασμά της, παρασύροντάς τα μέχρι τη θάλασσα.

Η καταστροφή αυτή λαμβάνει χώρα 13 χρόνια ακριβώς ύστερα από αυτές του 2006 και του 2009, που συνέβησαν με παρόμοια δυναμική και προκάλεσαν θύματα. Η περιοχή είναι γνωστή στους γεωλόγους και τεχνικούς για τις συχνές κατολισθήσεις διαφόρων όγκων.

Γενικότερα η νήσος Ίσκια είναι γνωστή για την περιβαλλοντολογική ευαλώτητά του. Στα χωριά Κασαμίτσιολα και Λάκο Αμένο οι κάτοικοι θυμούνται καλά τον σεισμό των 4,0 βαθμών που προκάλεσε το θάνατο δύο ανθρώπων το 2017. Το γεγονός είχε σοκάρει την κοινή γνώμη για το πως ένας σχετικά μικρός σεισμός, σε ένα ηφαιστειακό νησί, προκάλεσε τόσες σημαντικές ζημιές και θύματα.

Παλαιότερα, το 1883, ένας φονικός σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές με κατάρρευση κτιρίων, και τον θάνατο μελών της οικογένειας του Ιταλού συγγραφέα Μπενεντέτο Κρότσε. Η καταστροφή ήταν τόσο εκτεταμένη που στην ναπολετάνικη διάλεκτο υπάρχει η έκφραση “είναι μια Κασαμίτσιολα!” που σημαίνει πως η κατάσταση είναι απόλυτου χάους.

Όμως η αλήθεια είναι πως η νήσος Ίσκια είναι επίσης θλιβερά γνωστή και για το πλήθος αυθαίρετων κτιρίων, τα οποία κατά καιρούς εντάχθηκαν σε πολεοδομικές αμνηστίες, όπως αναφέρεται από τους Πράσινους.

Σε σημερινό άρθρο στην Corriere della Sera, ο δημοσιογράφος Τζιάν Αντόνιο Στέλα θυμάται την μακροχρόνια μάχη του δικαστή Άλντο ντε Κιάρα, επί σειρά ετών σφοδρός πολέμιος των αυθαιρεσιών στο νησί Ίσκια, ο οποίος έλεγε πως “(ο κόσμος) έχτισε κοντά σε γκρεμούς, σεισμικές ζώνες, ζώνες κατολισθήσεων. Υπήρχε πάντα ένας συνασπισμός Αριστερών και Δεξιών κατά όλων των κατεδαφίσεων”. Μάλιστα ο Στέλα αναφέρεται και στην πολεοδομική αμνηστία του 2003 επί πρωθυπουργίας Μπερλουσκόνι.

Αργότερα, με διάταγμα του 2018, η τότε Κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε προέβη σε αμνηστία σε όσους υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό του 2017, ο οποίος είχε επιφέρει τεράστιες υλικές ζημιές λόγω των φτωχών δομικών υλικών που είχαν χρησιμοποιηθεί. Τα δεδομένα δείχνουν πως οι ισκιτανοί προέβησαν σε έως και 28 χιλιάδες επίσημες αιτήσεις, κάτι το οποίο έφερε σε διαμάχη τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις με την τότε Κυβέρνηση. Αυτό, εφόσον το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Ιταλία: Η νήσος Ίσκια και το προβλεπόμενο πάθημα που δεν έγινε μάθημα (εικόνες)
(AP Photo/Salvatore Laporta)

Οι (ανήκουστες) εκκλήσεις των γεωλόγων

Όπως είναι πλέον παράδοση, έτσι και στην προκειμένη περίπτωση τα Ιταλικά ΜΜΕ κάλεσαν τους γεωλόγους για να σχολιάσουν το γεγονός. Και η απάντηση, έμμεσα ή άμεσα, ήταν πάντα η ίδια: αυτή της Ίσκια ήταν μια προβλεπόμενη τραγωδία.

Σάββατο βράδυ, σε τηλεοπτική εκπομπή της Rai, ο γνωστός γεωλόγος Μάριο Τότσι τόνισε χαρακτηριστικά πως “αν χτίσεις σπίτι στην κοίτη ενός ποταμού, είναι το σπίτι που βρίσκεται στο λάθος μέρος, και αργά ή γρήγορα ο ποταμός θα ξαναπεράσει από εκεί”.

Στο περιοδικό Forbes, ο Μασιμιλιάνο Φατσίνι, κλιματολόγος της Ιταλικής Εταιρείας Περιβαλλοντικής Γεωλογίας, τόνισε πως “η Ίσκια έχει πληγεί από τρεις πλημμύρες τον τελευταίο μήνα” και απέδωσε τις έντονες βροχοπτώσεις και τις πρόσφατες δραματικές πλημμύρες στην κλιματική αλλαγή, λέγοντας πως “το κλίμα είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, και πρέπει να παρέμβουμε άμεσα”.

Στην εφημερίδα Corriere della Sera, ο Πρόεδρος των Γεωλόγων της Ιταλίας, Ντομένικο Καλκατέρα, τόνισε πως “οι λόφοι της Ίσκια αποτελούνται από εν μέρει χαλαρά ηφαιστειακά εδάφη, με φτωχά φυσικά και μηχανικά χαρακτηριστικά, πολύ ευαίσθητα στην παρουσία νερού, το οποίο, αν διεισδύσει σημαντικά, μπορεί να προκαλέσει την κατάρρευσή τους. Το έδαφος είναι εγγενώς εύθραυστο”. O γεωλόγος, ο οποίος κατάγεται από τη Νάπολη και είναι γνώστης του νησιού, υπογράμμισε πως “η Ίσκια είναι μία από τις περιοχές με το υψηλότερο ποσοστό κατάληψης εδάφους (στην Ιταλία), με αυθαίρετα κτίσματα που έχουν εγκριθεί και περιμένουν αμνηστία”.

Τέλος, διερωτώμενος για το ποιος έχει ευθύνη για την εν λόγω τραγωδία, ο Καλκατέρα απαντά καθοριστικά στην Corriere della Sera πως “φταίει ο άνθρωπος”.

Οι προγνώσεις του καιρού των επόμενων ημερών παραμένουν δυσμενείς και για τις επόμενες ημέρες αναμένεται σφοδρό κύμα κακοκαιρίας το οποίο θα πλήξει μεγάλο μέρος της Ιταλίας. Και δεδομένων των συνθηκών, μάλλον δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το ενδεχόμενο νέων τραγωδιών.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος