Ι. Ν. Γρηγοριάδης στο Πρώτο: Η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων δεν ξέρουν την “Γαλάζια Πατρίδα” (audio)

«Σε πρόσφατα αποτελέσματα δημοσκοπήσεων για την τουρκική εξωτερική πολιτική, ειδικά σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, η μεγάλη πλειονότητα των Τούρκων δήλωσαν ότι δεν είχαν ακούσει την έννοια «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι που παίζει τόσο πολύ στα μέσα». Φαίνεται ότι πλέον ο κόσμος δεν βλέπει τηλεόραση, δεν ασχολείται με αυτά τα πράγματα» επισήμανε ο Ιωάννης Ν.  Γρηγοριάδης, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Όπως ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρώντας ότι η Τουρκία έχει την δυνατότητα να παίζει ταυτόχρονα σε πολλά μέτωπα και σε πολλά επίπεδα, προσπαθεί να μεγιστοποιήσει τα οικονομικά και διπλωματικά οφέλη μιας πολύ επικίνδυνης κατάστασης για τον κόσμο και για την περιοχή μας, προσπαθώντας να κεφαλαιοποιήσει τα σημαντικά πλεονεκτήματα που έχει η χώρα του, την γεωγραφική της θέση και τη δυνατότητά της να εμπλέκεται στρατιωτικά σε μια σειρά πολεμικών επιχειρήσεων με έναν τρόπο που δεν μπορεί να σταθεί πολιτικά σε καμία ευρωπαϊκή χώρα.

«Η ελπίδα του Ταγίπ Ερντογάν είναι αυτές οι εξελίξεις να καλύψουν την πολύ κακή επίδοση της κυβέρνησης σε θέματα καθημερινότητας και οικονομικής πολιτικής. Αυτό που φαίνεται από τις μετρήσεις είναι ότι δεν υπάρχει η απήχηση που θα ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος παρά το ότι ελέγχει τα μέσα ενημέρωσης και υπάρχει ένας ολόκληρος μηχανισμός που προσπαθεί να αναδείξει αυτές τις υποτιθέμενες επιτυχίες της εξωτερικής πολιτικής στην Ουκρανία και πέραν αυτής, είναι τόσο βαριά η επιρροή της οικονομικής δυσπραγίας που ο κόσμος φαίνεται να μην είναι διατεθειμένος να «αγοράσει» αυτό το πακέτο το οποίο του προσφέρει η κυβέρνηση, που είναι ότι η Τουρκία αποκτά διεθνή επιρροή, κύρος και ότι προσπαθεί να αντιπαρατεθεί ως ίσος προς ίσο στις πολιτικές των ΗΠΑ, της Δύσης. Χρησιμοποιείται πολύ αλλά φαίνεται να μην λειτουργεί όσο θα ήθελε ο Τούρκος Πρόεδρος» συμπλήρωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Όσο αφορά στην συμμετοχή του Ταγίπ Ερντογάν στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης στο Ουζμπεκιστάν, ο κ. Γρηγοριάδης τόνισε ότι είναι εντυπωσιακό ότι πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει παρουσιάσει τον Οργανισμό αυτόν, ως εναλλακτικό της συμμετοχής της Τουρκίας στην ΕΕ.

«Κατά κάποιον τρόπο προσπαθεί να πει ότι η Τουρκία έχει πολλές επιλογές και ότι η ένταξή της στην ΕΕ, δεν είναι η μοναδική. Βεβαίως η ένταξή της στην Ευρώπη και την ΕΕ, προϋποθέτει κάποιες αξιακές συγκλίσεις της Τουρκίας και των χωρών του δυτικού κόσμου. Στον βαθμό που αυτές δεν επιτυγχάνονται, υπάρχει απόκλιση παρά σύγκλιση τα τελευταία χρόνια, φαίνεται ότι το μοντέλο και το αξιακό υπόβαθρο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ότι είναι πλησιέστερο προς τις δικές του προτεραιότητες αυτή την στιγμή. Και βλέπουμε ότι υπήρξε και μια δήλωση ότι η Τουρκία θα εκδηλώσει πρόθεση για ένταξη στον Οργανισμό» σημείωσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Αναφορικά με τις σχέσεις Τουρκίας και Δύσης, σύμφωνα με όσα  ανέφερε ο κ. Γρηγοριάδης, υπάρχουν πάρα πολλά σήματα που δίνει η Τουρκία και ορισμένες ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες, η τουρκική κυβέρνηση δεν αισθάνεται πια ως οργανικό μέρος του δυτικού κόσμου και των δυτικών οργανισμών ασφαλείας, αλλά προσπαθεί να λειτουργήσει είτε ουδέτερα είτε αντίθετα ως προς τα συμφέροντα του δυτικού κόσμου.

«Αυτό καταγράφεται από τους Αμερικανούς. Όπως και η συμμετοχή στον Οργανισμό Συνεργασίας στο Ουζμπεκιστάν, που θεωρείται ως μη φιλική ενέργεια προς την Αμερική, γιατί υπάρχουν εκεί όλες οι χώρες που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Η προσπάθεια της Τουρκίας να επαναπροσδιορίσει τις τουρκο-αμερικανικές σχέσεις σε ένα νέο επίπεδο, προϋποθέτει την βούληση των ΗΠΑ να συνηγορήσουν σε αυτό την στιγμή όμως που οι ΗΠΑ έχουν και άλλες επιλογές. Η αναβάθμιση των σχέσεων ΗΠΑ με την Ελλάδα έχει να κάνει πάρα πολύ και με αυτό, δηλαδή στην βαθμιαία πεποίθηση εν μέρει της αμερικανικής ελίτ ότι η Τουρκία πλέον δεν αποτελεί αξιόπιστο εταίρο για μια σειρά ζητημάτων. Εκεί ακριβώς εντάσσεται και η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Δείχνει το πόσο έχουν υποχωρήσει οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας σε διάφορα επίπεδα» προσέθεσε ο κ. Γρηγοριάδης.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο αντιαμερικανισμός έχει αποτελέσει πλέον σταθερό σημείο της τουρκικής κοινής γνώμης, υπογράμμισε τέλος, αναφερόμενος στην ίδια έρευνα για την τουρκική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με την οποία, οι ΗΠΑ εμφανίζονται να είναι ο σημαντικότερος παράγοντας απειλής των τουρκικών συμφερόντων. «Και εδώ υπάρχει μια αντίφαση, διότι η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γρηγοριάδης.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος