Ι. Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α.: Στρατηγική επιλογή ο τουρκικός αναθεωρητισμός – Ο Ερντογάν θέλει να γίνει ο νέος Ατατούρκ (video)

Array

Για τον τουρκικό αναθεωρητισμό και τις κινήσεις της Άγκυρας στη διπλωματική σκακιέρα μίλησε στην ΕΡΤ ο Γιάννης Μπαλτζώης, αντιστράτηγος ε.α. επισημαίνοντας ότι «η Τουρκία θα ακολουθήσει αυτή την αναθεωρητική πολιτική» σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της.

Ο ίδιος εμφανίστηκε πεποισμένος ότι αυτή η ανθελληνική πολιτική θα συνεχιστεί και όταν φύγει ο Ερντογάν από την ηγεσία.

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή σε περίπτωση που Ταγίπ Ερντογάν θα γίνει ακόμα πιο επιθετικός. «Εκτιμώ ότι θα αισθάνεται παντοδύναμος πλέον και ότι μπορεί να συνεχίσει αυτή την πολιτική. Είναι πραγματικά ηγέτης. Έχει επιτύχει πάρα πολλά πράγματα, αλλά έχει μία ματαιοδοξία».

Ο Ερντογάν διακατέχεται από μεγαλομανία

Όπως είπε, αν γίνουν εκλογές δεν τις χάνει με τίποτα. «Δεν έχει χάσει εκλογική αναμέτρηση ποτέ. Ελέγχει όλο το σύστημα αυτοδιοίκησης στην Τουρκία» πρόσεθεσε ο κ. Μπαλτζώης.

«Ο κ. Ερντογάν διακατέχεται από μεγαλομανία. Θέλει να γίνει ο νέος Ατατούρκ και να σβήσει τον παλιό Ατατούρκ. Και για να το κάνει αυτό πρέπει να μεγαλώσει στην Τουρκία για να επιτύχει τα σχέδιά του, δηλαδή να γίνει μια όχι περιφερειακή δύναμη αλλά να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη στον κόσμο», τόνισε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Όπως εκτίμησε ο κ. Μπαλτζώης «το νέο όραμα του Ερντογάν, είναι το σχέδιο του αιώνα, δηλαδή ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας της Τουρκίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, τα σχέδιά του είναι μεγαλεπήβολα, ωστόσο, η Ελλάδα και ειδικότερα «ο Ελληνισμός αντιστέκεται στα σχέδιά του και πρέπει να εξαλείψει αυτό το εμπόδιο» προσέθεσε.

Με αφορμή ότι πλησιάζει η επέτειος των Ιμίων (ξεκίνησε στις 25 Δεκεμβρίου 1995 και κορυφώθηκε στις 31 Ιανουαρίου 1996) ο κ. Μπαλτζώης απάντησε καταφατικά ότι «ο Ερντογάν πάντα εκμεταλλεύεται την επέτειο των Ιμίων».

«Στα Ίμια χάσαμε μια ευκαιρία. Διακατέχει τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, το φάντασμα των Ιμίων ή θα έλεγα καλύτερα η ντροπή των Ιμίων για τον τρόπο που αποχωρήσαμε από τα Ίμια. Να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί τέτοιο γεγονός» τόνισε ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία.

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Πιέρρος Τζανετάκος, αναφέρθηκε στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου όπου θα μετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέροντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν δείχνει να προβληματίζεται για τα συμπεράσματα και τις διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων ηγετών. Τόνισε, ωστόσο, ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το πώς θα αποκτήσει τα μαχητικά F-16 από τις ΗΠΑ.

Πηγή: Συνδέσεις | ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος