Μεγάλη Εβδομάδα: Τι είπε ο ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος για τη συγχώρεση και «την αμαρτία της αστοχίας»

«Η ενοχή είναι συστατικό του ανθρώπου, κάποιοι το λένε προπατορικό αμάρτημα, δεν είναι δυνατόν να μην σφάλεις και είναι αναπόφευκτο ότι θα μετανοήσεις», απάντησε ο ψυχίατρος – ψυχαναλυτής Σάββας Σαββόπουλος μιλώντας στο ΕΡΤΝews για τη σημασία της συγχώρεσης και για τα Θεία αλλά και τα ανθρώπινα πάθη. «Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι στη ζωή μας, θα προδώσουμε και θα μας προδώσουν. Μόνο οι ψυχοπαθητικοί κάνουν κακό χωρίς τύψεις. Κι αν είναι ασυνείδητη η συγχώρεση, τότε επιδιώκουμε λάθος λύσεις για να τιμωρηθούμε», επισημαίνει ο ψυχαναλυτής, παραπέμποντας στο «επώδυνο συναίσθημα» του Ιούδα.

«Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι παραπομπή στα βάσανα της βαθύτερης υπαρξιακής αγωνίας. Ποιος από εμάς δεν έχει σύγκρουση για να μπει στη θεματική της συγχώρεσης. Ποιος από εμάς δεν περνάει πάθη και ποιος δεν προσδοκά Ανάσταση, αφού έχει τον Σταυρό του», είπε ο Σάββας Σαββόπουλος και στην ερώτηση από πού αντλούμε δύναμη απάντησε:

«Δύναμη βρίσκουμε από το ένστικτο να δεθείς με κάποιον άνθρωπο, όχι στην ερήμωση και τη μοναξιά. Η συγχώρεση είναι χωρώ και τη σκέψη του άλλου για να μπορώ να συνυπάρξω, όχι συμμερίζομαι. Είναι το μεγαλύτερο καλό στον εαυτό μας, γιατί φεύγει το βάρος, φεύγει ο θυμός και δίνουμε δυνατότητα και στον απέναντι μας να αλλάξει κάτι. Γι΄αυτό αυτήν την ικανότητα την προσδίδουν σε Θεό, αφού εμείς είμαστε απλά άνθρωποι και αμαρτία σημαίνει αστοχία. Γι’ αυτό θα προδώσουμε», είπε ο κ. Σαββόπουλος.

Στο ερώτημα εάν όσο μεγαλώνουμε πλησιάζουμε στο Θεό από σοφία ζωής ή για άφεση αμαρτιών, ο ψυχαναλυτής απάντησε ότι το άγχος θανάτου είναι το μεγαλύτερο άγχος. «Αν ο Ιησούς είπε παρελθέτω ἀπ’ ἐμοῦ τὸ ποτήριον τοῦτο, εμείς σε αυτήν την οδύνη τι να πούμε». Κλείνοντας ο Σάββας Σαββόπουλος είπε:

«Κρατώντας ένα κερί, συναντάμε κάτι πρώιμο, κάτι που υπάρχει στο αίμα μας, στη νοσταλγία, στην ιστορία, στο κοινό ποτάμι της ομάδας που συναντιέσαι και μετέχεις. Όπως έλεγε ο Σεφέρης δεν υπάρχει καλύτερη άνοιξη από τη Μεγάλη Εβδομάδα στην Ελλάδα».

Πηγή: ΕΡΤNews -Εκπομπή «Συνδέσεις»

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος