Η λειψυδρία στη Μέση Ανατολή κάνει τμήματά της να μένουν ακατοίκητα – Αποκαλυπτικές εικόνες (video)

Ολοένα και εξαντλείται το νερό στη Μέση Ανατολή, με τη λειψυδρία να οδηγεί τμήματά της ολόκληρα να κινδυνεύουν να μείνουν, ή να έχουν ήδη μείνει, ακατοίκητα.

Οι πληροφορίες και οι εικόνες που δημοσιεύει το CNN.com σε σχετικό αφιέρωμά του είναι ενδεικτικές της κατάστασης.

Στη λίμνη Ούρμια του Ιράν, τα πλοία που κάποτε μετέφεραν τους τουρίστες από και προς τις μικρές βραχονησίδες πέριξ της λίμνης μένουν πλέον ακίνητα, σε ένα σημείο που, ουσιαστικά, μετατρέπεται σιγά – σιγά σε πεδιάδα.

Οι εικόνες στο παρακάτω βίντεο, για την κατάσταση μετά το πέρας 36 ετών στο μέρος αυτό, είναι αποκαλυπτικές και μαζί απογοητευτικές.

Η συγκεκριμένη λίμνη ήταν η μεγαλύτερη της Μέσης Ανατολής, ενώ η τοπική Οικονομία ουσιαστικά συντηρείτο από αυτήν, αποτελώντας ένα τουριστικό κέντρο με ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι ειδικοί μιλούν για «γρήγορο θάνατο» της λίμνης, εκφράζοντας ανησυχία ότι κάποια στιγμή θα εξαφανιστεί τελείως.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη περιοχή παρατηρήθηκε μόνιμη ξηρασία και θερμοκρασίες τόσο υψηλές, που σχεδόν δεν είναι πλέον κατάλληλη για παραμονή ανθρώπων στον συγκεκριμένο περιβάλλοντα χώρο.

Επισημαίνουν δε ότι παρόμοια προβλήματα παρατηρώνται σε πολλά μέρη χωρών της Μέσης Ανατολής – όπου το νερό «απλά τελειώνει».

Η λειψυδρία στη Μέση Ανατολή κάνει τμήματά της να μένουν ακατοίκητα – Αποκαλυπτικές εικόνες (video)

Συν τοις άλλοις, ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν, του Ιράκ και της Ιορδανίας, αντλούν τεράστιες ποσότητες νερού από το έδαφος για άρδευση καθώς επιδιώκουν στην αυτάρκεια στα τρόφιμά τους τους, κάνει γνωστό ο Charles Iceland, Διευθυντής Διεθνούς Ινστιτούτου Υδάτινων Πόρων μιλώντας στο CNN. «Αυτό συμβαίνει καθώς παρουσιάζεται, παράλληλα, μείωση της βροχόπτωσης» προσθέτει σχετικά.

Στην Ιορδανία, επιπλέον, μία από τις χώρες στη λίστα όσων εμφανίζουν τη μεγαλύτερη λειψυδρία στον κόσμο, οι πολίτες έχουν συνηθίσει να ζουν με ελάχιστο νερό.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών της χώρας, καταδεικνύει ότι οι Ιορδανοί θα πρέπει να μειώσουν κατά το ήμισυ την κατά κεφαλή χρήση νερού, μέχρι το τέλος του αιώνα, διαφορετικά η κατάσταση θα γίνει εξόχως δύσκολη.

Με πληροφορίες από CNN

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος