Η ΕΡΤ στη Γιάφο του Τελ Αβίβ όπου συμβιώνουν εβραίοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί – Μαρτυρίες κατοίκων για τις δύσκολες ώρες που ζουν

Έρημες οι συνοικίες του Τελ Αβίβ, με τον φόβο και την καχυποψία να γιγαντώνονται μετά τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ Αλεξία Καλαϊτζή βρέθηκε στη Γιάφο -μια γειτονιά όπου συμβιώνουν εβραίοι, χριστιανοί και μουσουλμάνοι- και συνομίλησε μαζί τους για τις δύσκολες ώρες που περνούν.

Στη Γιάφο του Τελ Αβίβ συμβιώνουν εβραίοι, μουσουλμάνοι και χριστιανοί. Μετά τον πόλεμο οι δρόμοι της γραφικής γειτονιάς είναι άδειοι.

Οι καταστηματάρχες πιστεύουν πως τα εστιατόρια είναι άδεια επειδή ο κόσμος φοβάται αλλά και γιατί κάνουν εμπάργκο σε αραβικές επιχειρήσεις μετά την επίθεση της Χαμάς.

Στην ανταπόκρισή της η Αλεξία Καλαϊτζή αναφέρεται σε κάποιους νέους που βοηθούν άλλα νέα άτομα από όλες τις θρησκείες διδάσκοντας τους σερφ.

«Είμαστε όλοι μαζί, δεν έχει σημασία εάν είσαι εβραίος, Άραβας, μουσουλμάνος, χριστιανός, δεν έχει σημασία. Στο νερό είμαστε όλοι ίδιοι και ξεχνάμε τα προβλήματά μας, προσπαθώντας για το καλύτερο» αναφέρουν στην κάμερα της ΕΡΤ.

«Τώρα οι κάτοικοι εδώ είναι καλά. Προσπαθούν να είναι ήσυχοι, να είναι καλά, γιατί γνωρίζει ο ένας τον άλλο, γνωρίζονται όλοι στις γειτονιές. Εβραίοι, χριστιανοί, μουσουλμάνοι. Αλλά (ο πόλεμος) επηρεάζει σίγουρα» προσθέτουν.

Την ίδια στιγμή στο Τελ Αβίβ συρρέουν κάτοικοι πόλεων που συνορεύουν με τη Γάζα. Αρνούνται να ζουν πια μια ζωή στα καταφύγια.

«Πηγαίνω από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο, η οικογένειά μου γυρίζει εδώ και εκεί. Τα παιδιά δεν θέλουν να πάνε σπίτι. Δεν θέλουν, φοβούνται πολύ» τονίζει μια γυναίκα.

Από το Ασκελόν έφυγε μια οικογένεια την οποία συνάντησε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ. Δύο από τα αγόρια της υπηρετούν στον στρατό και δήλωσαν «ήρθαμε από το Άσκελον εδώ για λίγες ημέρες για να χαλαρώσουμε λίγο. Παραμένουμε σε εγρήγορση εδώ στο Τελ Αβίβ, αλλά είναι διαφορετικά. Στο Άσκελον έχεις 30 δευτερόλεπτα να κρυφτείς στο καταφύγιο, εδώ έχεις 1.30 λεπτό».

Οι οικογένειες θα επιστρέψουν πίσω, μόνο όταν τελειώσει πρώτα ο πόλεμος.

Επιμέλεια: Βάσω Τζανακάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος