Η Αθήνα οριστικοποιεί τις προτάσεις της για επανεκκίνηση της αξιολόγησης

Τις τελευταίες πινελιές στις δικές του προτάσεις προς τους δανειστές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο που βρίσκεται σε επαφή με τους θεσμούς στον απόηχο των νέων δηλώσεων του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Η πρόταση που θα παρουσιαστεί επισήμως πριν από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης θα βασίζεται στο μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, όπως αποκαλείται, ενσωματώνοντας μέτρα που θα διασφαλίζουν την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018. Τα μέτρα εικάζεται ότι θα περιλαμβάνουν την μείωση του αφορολόγητου και πιθανόν άλλα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να εξασφαλίσει την επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα στο Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου αν και αναμένει ότι η γερμανική πλευρά θα τηρήσει σκληρή στάση μετά τις τελευταίες τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε.

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες από το Νταβός ότι η μη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα θα υποδηλώνει πως η χώρα δεν συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις της και “το πρόγραμμα θα τερματιστεί επειδή θα έχει καταστραφεί η προϋπόθεση ύπαρξής του, η βάση του“.

Ο ίδιος δήλωσε πως δεν θα προωθούσε ένα νέο πρόγραμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο αν το ΔΝΤ δεν συμμετείχε στο τωρινό.

Δεν θα συμβούλευα πως πρέπει να προσπαθήσουμε να πάρουμε την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου“, δήλωσε, προσθέτοντας ότι αρκετοί Γερμανοί βουλευτές θα υποστήριζαν πως αν οι ελληνικές αρχές “δεν είναι ικανές με την ευελιξία που τους παραχωρούν οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί να συμμορφωθούν με αυτά που έχουν εγκριθεί, τότε δεν εκπληρώνεται πλέον η προϋπόθεση ενός προγράμματος“.

Πάντως, στη τελευταία ενημέρωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ προς τους δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον, ο Τζέρι Ράις δήλωσε ότι το Ταμείο ήταν διατεθειμένο να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο ελληνικό πρόγραμμα και δεν ζητούσε επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα αν ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν στο 1,5% του ΑΕΠ.

Νωρίτερα χθες, δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt ανέφερε ότι πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι το Ταμείο θα εγκαταλείψει τελικώς το ελληνικό πρόγραμμα και ο κ. Σόιμπλε προετοιμαζόταν γι’αυτό, σκεπτόμενος το ενδεχόμενο μιας μονομερούς ευρωπαϊκής διάσωσης με τον ESM στο ρόλο του ΔΝΤ.

Ομως, μια τέτοια αλλαγή στάσης λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές θα εμπεριείχε κινδύνους για τον συνασπισμό των χριστιανοδημοκρατών του CDU με το CSU, τόνισε η εφημερίδα.

«Λίγους μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές αιωρείται η απειλή ψηφοφορίας στην Bundestag για νέα βοήθεια προς την Ελλάδα, κατά την οποία η χριστιανική ένωση μπορεί να εξέλθει μόνον ηττημένη: είτε να ψηφίσει παρά τις έντονες εσωκομματικές αντιστάσεις υπέρ νέας βοήθειας και να δώσει αέρα στα πανιά του AfD (κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία), είτε να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει και να διαγράψει και τα χρήματα που της έχει ήδη δώσει,» υποστήριξε η Handelsblatt σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος