Η αποτρεπτική ισχύς και οι ισχυρές συμμαχίες της Ελλάδας απάντηση στα τουρκικά «πυρά» (video)

Με σταθερή στρατηγική που εδράζεται στο διεθνές δίκαιο, την αποτρεπτική ισχύ και τις ισχυρές συμμαχίες, η Αθήνα αποκρούει τα τουρκικά λεκτικά πυρά και τις απειλές, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα πέσει στην παγίδα Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί να την καταστήσει επιτιθέμενο. Δίνοντας το παρόν στην τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Βλαχάκος», ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές μήνυμα, λέγοντας χαρακτηριστικά «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα».

«Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο […]. Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί […] Είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η επιθετική στρατηγική κλιμακώθηκε εκ νέου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να θέτει ξανά θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών, βάζοντας στο κάδρο και την Ουάσιγκτον.

Η απειλητική στάση της Άγκυρας αποτυπώθηκε και στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει κοινή λογική.

«Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας», ανέφερε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της, ήταν η κατηγορηματική απάντηση της Αθήνας.

«Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας. Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Η Τουρκία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει “όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της”. Προφανώς, αυτό περιλαμβάνει, τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, το περιβόητο casus belli», δήλωσε ο Νίκος Δένδιας.

Εκτός διπλωματικών ορίων εμφανίστηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ επανέλαβε τις τουρκικές αιτιάσεις περί δίκαιου διαμοιρασμού στο Αιγαίο.

«Φυσικά, όσο η Ελλάδα παραβιάζει το καθεστώς των αποστρατιωτικοποιημένων νησιών κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα χέρια», είπε ο Τσαβούσογλου.

«Θέλουμε το Αιγαίο να είναι θάλασσα φιλίας, θέλουμε τα πλούτη του Αιγαίου να μοιράζονται δίκαια. Θέλουμε να λυθούν τα προβλήματα με ειρηνικές διαπραγματεύσεις», ανέφερε ο Ακάρ.

«Παρακολουθούμε συνεχώς αυτόν το ρητορικό παροξυσμό από την τουρκική πλευρά, σε επίπεδο υστερίας νομίζω πια, που έχει προφανή στόχο να μας κάνει να απολέσουμε και την ψυχραιμία μας, αλλά να αναθεωρήσουμε και τη στρατηγική μας. Η χώρα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, ούτε τρομοκρατείται, ούτε πανικοβάλλεται», επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Ξεκάθαρη θέση από την Ουάσινγκτον, με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις να δηλώνει μπροστά στις κάμερες:

«Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται».

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά αναμένεται να συζητηθούν το Σάββατο στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στη Σόφια.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος