Η Άννα Κανδαράκη μιλά για τo «σύνδρομο της πρωταγωνίστριας»

Το δικό της πρόβλημα είναι περισσότερο σημαντικό από των άλλων… Θέλει όλοι να σχολούνται μαζί της… αλλά όχι εκείνη με τα προβλήματά τους… Όταν κάποιος ζητήσει ανθρώπινα συμπαράσταση,  δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει την πρότασή του…βρίσκεται στη θέση να ακούει το δικό της πρόβλημα… Η κλινική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Άννα Κανδαράκη, μιλάει στην ΕΡΤ, και στην εκπομπή, Στούντιο 4, για «το σύνδρομο της πρωταγωνίστριας».

«Πρόκειται για κάποια χαρακτηριστικά, όχι ψυχοπαθολογικό φαινόμενο» λέει η κυρία Κανδαράκη. « Επί της ουσίας δεν αναλαμβάνω την ευθύνη των προβλημάτων μου και πρέπει να τα αναλάβουν, να ασχοληθούν, οι άλλοι. Θέλω να ασχολούνται μαζί μου». Όταν κάνουμε ψυχοθεραπεία, επισημαίνει η κυρία Κανδαράκη , φεύγουμε από «το σύνδρομο της Σταχτοπούτας», στο οποίο περιμένουμε να έρθει ο πρίγκιπας  να μας σώσει και αναλαμβάνουμε την ευθύνη μας. Αυτό δεν συμβαίνει από την «πρωταγωνίστρια».

«Η πρωταγωνίστρια θέλοι όλοι να τρέχουν γύρω της, να την ακούν.Αλλά όταν έρθει η ώρα να ακούσει κι εκείνη κάποιον, δεν ασχολείται καθόλου». Επίσης η «πρωταγωνίστρια» δεν κάνει διάλογο.Κάνει έναν μεγάλο μονόλογο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό τής είναι ότι επειδή έχει μεγάλη ανασφάλεια δεν μπορεί να ακούει κριτική.

Πρόκειται για τοξικούς ανθρώπους, που ίσως δεν χρειάζεται να ασχοληθεί μαζί τους ακόμη και εάν είναι ενοχλητικοί.

« Η ειλικρίνεια είναι ένα πολύ ακριβό χόμπι», είπε χαρακτηριστικά η κυρία Κανδαράκη, και πρόσθεσε ότι  θα πρέπει να επεξεργαστούμε πού και σε ποιόν θα μιλήσουμε ειλικρινά.

Είναι προτιμότερο, είπε, να σκεφτούμε εάν τον τοξικό αυτόν άνθρωπο, ο οποίος μας ενοχλεί τον χρειαζόμαστε, τον επιθυμούμε… Εάν όχι, τότε δεν χρειάζεται να ξοδεύουμε την ενέργειά μας, επισήμανε η Άννα Κανδαράκη.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος