H ατζέντα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ (video)

Η σύνοδος των ηγετών αρχίζει στις 16:00 ώρα Ελλάδος με πρώτο θέμα στην ατζέντα το Brexit, που είχε την εξέλιξη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία. Στο δείπνο θα συζητήσουν για την εξωτερική πολιτική εστιάζοντας στην Τουρκία για την εισβολή στη Συρία και τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, και ακόμη για τη διεύρυνση, διαμορφώνοντας κοινή θέση για Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε στους ηγέτες των κρατών μελών της ΕΕ πως είναι σχετικά βέβαιος ότι η νέα συμφωνία Brexit θα ψηφιστεί στη Βουλή των Κοινοτήτων και αποχώρησε από την αίθουσα.

Σήμερα, δυο νέοι πρωθυπουργοί θα είναι στο τραπέζι: ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ήδη καλή φήμη στις Βρυξέλλες, για τη συνέπειά του στη διασφάλιση της δημοσιονομικής πορείας της ελληνικής οικονομίας και την αποφασιστικότητά του για ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, και ο Μπόρις Τζόνσον μάλλον με ανησυχητική φήμη για την αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη σχετικά με το Brexit. Δηλαδή το πιο καυτό θέμα αυτής της Συνόδου Κορυφής.

Oι συζητήσεις στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες στέφθηκαν από επιτυχία και κατέληξαν σε συμφωνία για το Brexit, όπως επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Αλλά η αδυναμία για μια πολιτικά και κοινωνικά αποδεκτή λύση στο θέμα των συνόρων Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας παραμένει αχίλλειος πτέρνα του Brexit.

Στο ζήτημα του ενωσιακού προϋπολογισμού οι διαφωνίες και οι αντιφάσεις είναι ακόμη πολλές. Η Ελλάδα επιδιώκει να διατηρήσει το ύψος των κοινοτικών κονδυλίων και για τη Συνοχή και για τη Γεωργία, ενώ η Ένωση επιζητά αύξηση των ιδίων πόρων και αναδιανομή που θα επιτρέπει τη χρηματοδότηση νέων πολιτικών με έμφαση στην Άμυνα, το Περιβάλλον, το Μεταναστευτικό και την ψηφιακή μετάβαση.

Για τη διεύρυνση η σύσταση του ΣΓΥ είναι αναβολή έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Οι ηγέτες αναμένεται να δώσουν τις κατευθύνσεις για τα επόμενα βήματα, εφόσον υπάρξει γαλλογερμανικός συμβιβασμός.

Αναφορικά με την Τουρκία, αναμένεται εκ νέου καταδίκη και επισφράγιση των αποφασισμένων κυρώσεων: εμπάργκο όπλων από τα κράτη μέλη για την εισβολή στη Συρία, δυνατότητα επιβολής κυρώσεων έναντι φυσικών προσώπων και οντοτήτων που μετέχουν στις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αύριο η συζήτηση επικεντρώνεται στην στρατηγική ατζέντα, την κλιματική αλλαγή, και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο. Επίσης, οι ηγέτες θα επιβεβαιώσουν τους διορισμούς των προέδρων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ.

Δυο κυρίες στα ανώτερα αξιώματα των ευρωπαϊκών θεσμών: η Κριστίν Λαγκαρντ στην ΕΚΤ από την 1η Νοεμβρίου και η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με ένα μήνα καθυστέρηση. Αντί 1η Νοεμβρίου η νέα Επιτροπή θα αναλάβει καθήκοντα από την 1η Δεκεμβρίου καθώς μετά την απόρριψη τριών υποψηφίων Επιτρόπων (Γαλλίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας) θα χρειαστεί επανάληψη της διαδικασίας των ακροάσεων για τρία νέα πρόσωπα που ακόμη δεν έχουν προταθεί από τις αντίστοιχες χώρες.

Πηγή: ΕΡΤ
Βρυξέλλες: Γιώργος Συριόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος