Συμφωνία για το Brexit ανακοίνωσαν Γιούνκερ και Τζόνσον-Το Σάββατο θα συνεδριάσει η βρετανική βουλή(video)

Τελική συμφωνία έχουμε για το Brexit, όπως επιβεβαίωσαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ αλλά και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Μάλιστα ο Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία “εξαιρετική” ενώ ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, είπε ότι θα ζητήσει από τους ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής να την εγκρίνουν. Τώρα το λόγο έχει η βρετανική βουλή που θα συνεδριάσει το Σάββατο. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα ζητήσει να αποκλειστεί μια νέα αναβολή του Brexit και δεν θα την αποδεχθεί, αν του προταθεί, δήλωσε σήμερα πηγή της βρετανικής κυβέρνησης.

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έστειλε επιστολή καθώς και τα νέα κείμενα της Συμφωνίας Αποχώρησης και της Πολιτικής Διακήρυξης στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, εισηγούμενος αυτά να εγκριθούν από τους “27” στη συνεδρίασή τους σήμερα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον φαίνεται πως διαπραγματεύθηκε μια ακόμα χειρότερη συμφωνία από αυτή της Τερέζα Μέι, η οποία απορρίφθηκε με συντριπτική πλειοψηφία, δήλωσε σήμερα ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν ύστερα από την ανακοίνωση για επίτευξη συμφωνίας για το Brexit.

«Ο καλύτερος τρόπος για να διευθετηθεί το Brexit είναι να δοθεί ο τελικός λόγος στους πολίτες σε ένα δημοψήφισμα», δήλωσε.

Το προτεσταντικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας, σύμμαχος των Τόρις στο βρετανικό κοινοβούλιο, επανέλαβε ότι είναι αντίθετο με την συμφωνία, την δεύτερη συμφωνία για το Brexit, στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Βρυξελλών-Λονδίνου.

Η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον δήλωσε ότι απορρίπτει τη νέα Συμφωνία Λονδίνου-ΕΕ και επισήμανε ότι το εθνικό κόμμα της Σκωτίας θα την καταψηφίσει.

“Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είναι βέβαιος ότι η νέα του συμφωνία για το Brexit μπορεί να επικυρωθεί έως την ημερομηνία εξόδου της 31ης Οκτωβρίου και θα προχωρήσει σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο”, δήλωσε η εκπρόσωπός του.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τη συμφωνία σε ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο το Σάββατο και στη συνέχεια θα πρέπει να ψηφίσει νομοθεσία που να επικυρώνει επίσημα τη συμφωνία. Το κοινοβούλιο έχει ψηφίσει νόμο που υποχρεώνει τον Τζόνσον να ζητήσει αναβολή του Brexit πέραν της 31ης Οκτωβρίου, εάν δεν μπορέσει να αποσπάσει μια συμφωνία που θα ψηφιστεί από το κοινοβούλιο.

Τι λένε οι Βρυξέλλες

Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής μας Γιώργος Συριόπουλος:

Το αναθεωρημένο πρωτόκολλο, παρέχει μια νομικά επιχειρησιακή λύση, που αποφεύγει τα σκληρά σύνορα της Ιρλανδίας, προστατεύει την οικονομία του συνόλου των νησιών και τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, σε όλες τις διαστάσεις της και διασφαλίζει την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς. Η λύση αυτή ανταποκρίνεται στις μοναδικές συνθήκες που επικρατούν στη νήσο της Ιρλανδίας με στόχο την προστασία της ειρήνης και της σταθερότητας

Όλα τα άλλα στοιχεία της συμφωνίας απόσυρσης παραμένουν αμετάβλητα ως προς την ουσία, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2018.

Επίσης, θα έχουμε μια αναθεωρημένη πολιτική δήλωση για τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου.

Η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε ένα μοντέλο βασισμένο σε Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου και η πολιτική δήλωση προβλέπει μια φιλόδοξη Συμφωνία Ελεύθερων Συναλλαγών με μηδενικούς δασμούς και ποσοστώσεις μεταξύ της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πριν τεθεί σε ισχύ η Συμφωνία Αποχώρησης, πρέπει να επικυρωθεί από την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το νέο Σχέδιο Συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πριν αποσταλεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τη συναίνεσή του. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να κυρώσει τη Συμφωνία, στο πλαίσιο των δικών του συνταγματικών ρυθμίσεων.

Πρακτικά, εφόσον η νέα Συμφωνία περάσει και έχουμε εύτακτο Brexit στις 31 Οκτωβρίου δεν θα υπάρχει καμία αβεβαιότητα για τα δικαιώματα των πολιτών, και κάθε είδους σχέσεις μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το κλίμα στις Βρυξέλλες αποπνέει αισιοδοξία για μια παραγωγική Σύνοδο Κορυφής, χωρίς ξενύχτι.

Η αγωνία περνά και πάλι στην άλλη όχθη της Μάγχης. Αυτό δεν σημαίνει πως η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια νέα κρίση στο ίδιο θέμα, αν οι πολιτικές δυνάμεις δεν υπερψηφίσουν το νέο Σχέδιο της Συμφωνίας Αποχώρησης.

Πληροφορίες από το Λονδίνο αναφέρουν ότι στην συνεδρίαση της βουλής των Κοινοτήτων το Σάββατο ο Μπόρις Τζόνσον, θα θέσει τους βουλευτές προ του διλήμματος ότι είτε θα επικυρώσουν τη νέα συμφωνία με την Ε.Ε ή στις 31 Οκτωβρίου θα υπάρξει Brexit χωρίς συμφωνία.

Η είδηση της ημέρας είναι «η επιτυχημένη ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», δήλωσε σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ από τις Βρυξέλλες. «Τη μελετάμε και θα διαμορφώσουμε τη γνώμη μας, αλλά ήδη γνωρίζουμε κομμάτια αυτής της συμφωνίας και στο βαθμό που τα γνωρίζουμε, είναι μια καλή είδηση», είπε η A. Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε: «Αυτή η συμφωνία σημαίνει ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κανενός είδους παράταση», προσθέτοντας ότι είναι χαρούμενος για τη συμφωνία, αλλά λυπημένος για το Brexit.

Το κρίσιμο ερώτημα είναι πλέον αν ο κ. Τζόνσον έχει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων για να περάσει τη συμφωνία, καθώς το Βορειοϊρλανδικό Ενωτικό Κόμμα, δήλωσε ξεκάθαρα πως “δεν θα υπερψηφίσει το Σάββατο τη Συμφωνία”, ενώ ο ήγετης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν την χαρακτήρισε χειρότερη από την προηγούμενη.

Δεν είναι ξεκάθαρη και η στάση που θα κρατήσουν το Σάββατο οι Ευρωσκεπτικιστές, καθώς χθες ο επικεφαλής τους δήλωσε ότι συνήθως συντάσσονται με το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Β. Ιρλανδίας  (DUP) και δεν είχαν υπερψηφίσει την αντίστοιχη πρόταση της Τερέζας Μέϊ

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών χαιρέτισε σήμερα τη συμφωνία για το Brexit, χαρακτηρίζοντάς την «μεγάλο βήμα προς τα εμπρός». «Είναι μια συμφωνία που αναγνωρίζει όλα τα ζητήματα που εγείρουμε τα τελευταία τρία χρόνια. Είναι μια συμφωνία που θα προστατεύσει τους πολίτες σε αυτό το νησί, θα προστατεύσει την ειρήνη σε αυτό το νησί και θα προστατεύσει το εμπόριο σε αυτό το νησί», δήλωσε ο Σάιμον Κόβενι.

Η νέα συμφωνία προβλέπει ότι η συγκατάθεση της Βόρειας Ιρλανδίας θα ζητηθεί τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των τελωνειακών διευθετήσεων. Θα μπορούν να παραταθούν για άλλα τέσσερα χρόνια με την έγκριση του κοινοβουλίου της Βόρειας Ιρλανδίας μόνο με απλή πλειοψηφία.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε την ικανοποίησή της σήμερα για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Βρετανίας και της ΕΕ για το Brexit, διατυπώνοντας την ελπίδα η ίδια «βούληση» να διατηρηθεί έως την έγκριση της συμφωνίας από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος