Η εξέλιξη του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Κύπρο και προοπτικά και το Ισραήλ (Great Sea Interconnector – GSI) είναι το θέμα που εξετάζεται στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Α’ Πρόγραμμα, Σάββατα και Κυριακές, 12.00-13.00).
Η υλοποίηση του GSI έχει ιδιαίτερη σημασία για Ελλάδα και την Κύπρο, από ενεργειακής, αλλά και γεωπολιτικής απόψεως. Ωστόσο, εκτός από την ελληνοτουρκική αντιπαράθεση που ξέσπασε τον περασμένο Ιούλιο για την πόντιση του καλωδίου, νοτίως της Κάσου στα διεθνή ύδατα, υπήρξαν διαφορές επίσης μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας για τις οικονομικές συμφωνίες που αφορούν το 1.9 δις ευρώ κόστος που θα προϋπολογίζεται να έχει το έργο. Αυτό πρόκειται να χρηματοδοτηθεί κατά 30% από τη ΕΕ και να κατασκευαστεί από την γαλλική εταιρία Nexans.
Το ποια θα είναι τα τεχνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά του GSI, το πως αν ολοκληρωθεί το έργο θα πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καλώδια ηλεκτρικής διασύνδεσης διεθνώς, μια και θα απλώνεται σε 898 χλ, για να συνδέσει την Κρήτη με την Κύπρο και σε άλλα 310 εφόσον ο GSI προχωρήσει για να συμπεριλάβει και το Ισραήλ (σύνολο 1208 χλμ), τις γεωπολιτικές πτυχές του, αλλά και το ενδιαφέρον που έχουν τρίτες πλευρές εξηγεί στην εκπομπή ο Αν. καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Frederick, ειδικευόμενος σε θέματα βιώσιμης ενέργειας, Πάρις Φωκαΐδης.
Ο ίδιος ερωτάται, επίσης, αφενός για το πως θα ξεπεραστούν οι διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου και αφετέρου για το κατά πόσον οι τρίτες πλευρές που ενδιαφέρονται για το έργο (Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ) θα βοηθήσουν ενεργά στην αντιμετώπιση μιας τυχόν επανάληψης των τουρκικών αντιδράσεων.
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος