Γραμματέας ΠΟΜΙΔΑ στο Πρώτο: 1 δισ. μειωμένος ο εισπρακτικός στόχος του ΕΝΦΙΑ από το 2018 (audio)

«Κάθε μείωση του εισπρακτικού στόχου του ΕΝΦΙΑ αφορά πολύ κόσμο. Εδώ δεν πρόκειται για μια μείωση που είχαμε δει τις προηγούμενες φορές με την οποία γινόταν ουσιαστικά ένα μαγείρεμα των συντελεστών ώστε κάποιοι να πληρώνουν κάτι λιγότερο, κάποιοι κάτι περισσότερο. Εδώ έχουμε μια μείωση του εισπρακτικού στόχου κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι» εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο γενικός γραμματέας ΠΟΜΙΔΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτήτων Ακινήτων) Τάσος Βάππας.

Συνολικά με τις προηγούμενες μειώσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης η μείωση του εισπρακτικού στόχου ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. από το 2018 μέχρι σήμερα και επομένως σίγουρα μια τέτοια μείωση αφορά αρκετό κόσμο, προσέθεσε ο κ. Βάππας.

«Το θέμα είναι ότι στους φόρους, πάντα τα προβλήματα κρύβονται στις λεπτομέρειές τους και πέρα από τις γενικά αισιόδοξες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και τα παραδείγματα που έδωσε πρέπει να δούμε πώς όλη αυτή η μεταρρύθμιση στον ΕΝΦΙΑ θα εξειδικευτεί. Πολύ σημαντική η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου που είχε φέρει σε απόλυτο αδιέξοδο δεκάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες, αλλά από την άλλη φαίνεται ότι δημιουργείται ένας νέου τύπου συμπληρωματικός φόρος, αυτό προκύπτει από τις αναλυτικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, στα ακίνητα η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και εφόσον η περιουσία του φορολογούμενου υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ» σημείωσε ο κ. Βάππας.

Όπως είπε στην συνέχεια, τα παραδείγματα που έδωσε η κυβέρνηση δείχνουν μειώσεις σε ευρείες κατηγορίες ιδιοκτητών ακινήτων ωστόσο όλα τα παραδείγματα αφορούν κατοικίες σε περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες αυξήθηκαν 20%-30% ή δεν αυξήθηκαν. Την ίδια ώρα όμως, υπάρχουν περιοχές που οι αντικειμενικές διπλασιάστηκαν, όπως σε ένα μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας. «Εκεί δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει ο νέος φόρος και αν πράγματι ο νέος φόρος θα οδηγήσει σε μια σταθεροποίηση της φορολογικής επιβάρυνσης ή αν θα δούμε αυξήσεις» τόνισε ο κ. Βάππας.

Όπως φαίνεται, με τον νέο ΕΝΦΙΑ, κάποιος ο οποίος έχει μια μικρή περιουσία και πλήρωνε έναν πολύ μικρό ΕΝΦΙΑ, 100-200 ευρώ θα δει μια μικρή μείωση. «Πρόβλημα με τον ΕΝΦΙΑ είχαν οι άνθρωποι που ήταν στην μεσαία περιουσιακή κατηγορία και λίγο παραπάνω. Αυτοί θα δουν μειώσεις αλλά θα είναι χαμηλότερες σε σχέση με κάποιον που μπορεί να πλήρωνε έναν φόρο σημαντικότερο και ιδίως σε σχέση με τους 600.000 περίπου φορολογούμενους που βρίσκονταν μέσα στα πλαίσια του συμπληρωματικού φόρου, δηλαδή είχαν μια περιουσία πάνω 250.000 ευρώ. Εκεί, αν διαμορφωθεί με έναν ορθολογικό τρόπο ο νέος συμπληρωματικός φόρος ανά ακίνητο, οι μειώσεις θα είναι σημαντικές, δηλαδή στην μεσαία κατηγορία ιδιοκτητών ακινήτων» επεσήμανε ο γενικός γραμματέας της ΠΟΜΙΔΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος