Γρ. Γεροτζιάφας στο Πρώτο: Θα εκλεγεί ο Μακρόν, αλλά θα πρέπει να «χαμηλώσει πολύ τη μύτη του» – Είναι «ακραίο Κέντρο» (audio)

«Πιστεύω ότι ο Μακρόν θα εκλεγεί πρόεδρος, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, αλλά δεν είναι εύκολη δουλειά. Θα χρειαστεί να “κατεβάσουν πολύ τη μύτη τους”, στο νεοφιλελεύθερο κόμμα του Μακρόν το οποίο ανήκει στο “ακραίο Κέντρο”, όπως λέμε στην Ελλάδα. Είναι πολύ υπερόπτες και πολύ δογματικοί οι νεοφιλελεύθεροι για να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους και θα πάμε σε περίοδο υψηλών συγκρούσεων».

Αυτό τόνισε ο Καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.

Έκανε λόγο για ένα τριπολικό σύστημα στη Γαλλία. «Έχουμε το κόμμα του Μακρόν, τους νεοφιλελεύθερους, το οποίο μπαίνει σε κρίση. Έχουμε μια κοινωνία που είναι σε κρίση και η οποία θα επιταχυνθεί με την ακρίβεια. Και έχουμε και δυο νέους πόλους αντισυστημικούς. Ο ένας είναι σταθερά προσανατολισμένος στην εργατική τάξη και στη νεολαία που είναι η Λαϊκή Συμμαχία του Μελανσόν και ο άλλος είναι η άκρα δεξιά της Λε Πεν που αρχίζει να έχει χαρακτηριστικά φασισμού», επισήμανε.

Υπενθύμισε ότι στη Γαλλία έχει διαμορφωθεί από το 2002 ο όρος «δημοκρατικό μέτωπο» όταν το σύνολο του δημοκρατικού κόσμου – από την άκρα Αριστερά μέχρι και τη Δεξιά», στοιχήθηκε πίσω από τον Σιράκ ο οποίος είχε εκλεγεί τότε στο δεύτερο γύρο με ποσοστό 81% έναντι 19% του πατέρα της Λε Πεν.

«Σήμερα ξεκινάμε με την άκρα Δεξιά να βρίσκεται στη Γαλλία στο 33%, μαζί με το ποσοστό του Ζεμούρ ο οποίος είναι κανονικός φασίστας, ενώ η Λε Πεν είναι ακροδεξιά με ένα φασιστικό κόμμα από πίσω. Άρα στη Γαλλία έχουμε ένα πολιτικό μόρφωμα του φασισμού γύρω στο 33%, συν κάποια μικρά ποσοστά από άλλα αντίστοιχα κόμματα. Το δημοκρατικό μέτωπο έχει καταρρεύσει στα χρόνια του Μακρόν, καθώς το 2017 ήταν σχεδόν αυτόματο ότι όλοι σχεδόν θα πήγαιναν να ψηφίσουν Μακρόν στον δεύτερο γύρο για να μη βγει η ακροδεξιά», κάτι που – όπως είπε – δεν συμβαίνει σήμερα.

«Κατέρρευσε το δημοκρατικό μέτωπο γιατί περάσαμε μια πενταετία με μεγάλη κοινωνική κρίση, με αποδόμηση του Κράτους Πρόνοιας, αυτό που λέγεται νεοφιλελευθερισμός. Με αποδόμηση του κοινωνικού ιστού, με περιθωριοποίηση των πιο φτωχών στρωμάτων. Και είναι χαρακτηριστικό ότι και σήμερα ακόμα το κύριο μέρος των ψηφοφόρων του Μακρόν προέρχεται από τα ανώτερα και τα μεσαία προς ανώτερα ή ανώτατα κοινωνικά και οικονομικά στρώματα. Αυτός είναι ο λόγος συν την τεράστια καταστολή στο κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”, το οποίο κατεστάλη με εξαιρετική βία», υπογράμμισε.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, καθοριστικός παράγοντας ήταν η εικόνα αυταρχισμού και υπεροψίας που εξέπεμπε ο Μακρόν, σε συνδυασμό με την πολιτική γενικευμένων ιδιωτικοποιήσεων, καθώς πρόσφατα ιδιωτικοποιήθηκε ακόμη και «ο συμβουλευτικός μηχανισμός του κράτους για τις πολιτικές της κυβέρνησης».

«Ο Μακρόν βρίσκεται σε αυτό που λέμε στην Ελλάδα ακραίο Κέντρο. Από την άλλη πλευρά, η Λεπέν μίλησε με όρους κοινωνικού κράτους, κάτι που είναι συμβατό με ένα μέρος της ρητορείας του φασισμού είναι αυτό. Επίσης, η Λε Πεν κατάφερε να εξανθρωπίσει το πρόσωπό της, να γίνει δηλαδή μια συμπαθής πολιτικός η οποία μιλάει απλά και κατανοητά και την καταλαβαίνει κάποιος άνθρωπος με ένα μέσο επίπεδο πολιτικής συνείδησης», επισήμανε.

«Λέει πράγματα αυτονόητα για την προστασία των χαμηλών εισοδημάτων. Στο ερώτημα για τις κυρώσεις στη Ρωσία και το εμπάργκο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο η απάντησή της ήταν κάθετα “όχι”, και αντέτεινε ότι την ίδια την ενδιαφέρει η αγοραστική δύναμη των Γάλλων πολιτών και πως κάθε κύρωση στη Γαλλία σημαίνει αύξηση στην τιμή της ενέργειας», εξήγησε.

«Επιπλέον, η Λε Πεν είπε ότι η εξάρτηση της Γαλλίας από το ρωσικό αέριο ήταν μια πολιτική που επιταχύνθηκε από την κυβέρνηση Μακρόν. Άρα μιλάει για το βασικό έλλειμμα που υπάρχει σήμερα, την προστασία του λαϊκού εισοδήματος. Από πίσω όμως έχει ένα οικονομικό πρόγραμμα που είναι ιδιωτικοποιήσεις. Ο Ζεμούρ, το άλλο μέρος της ακροδεξιάς, είναι πολύ πιο φιλελεύθερος, έχει ένα πρόγραμμα κοινωνικής και εργασιακής καταστολής, στέρησης εργασιακών δικαιωμάτων- όλα αυτά που συνιστούν τον ιδεολογικό πυρήνα του φασισμού», διευκρίνισε ο ίδιος.

Παράλληλα, έθεσε και τη διάσταση της διαχείρισης του μεταναστευτικού- προσφυγικού με όρους «εθνικής καθαρότητας».

«Ελπιδοφόρο το ποσοστό της Αριστεράς»

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτζιάφα, το ελπιδοφόρο μήνυμα του πρώτου γύρου ήταν η επίδοση της Αριστεράς. «Η Λαϊκή Ενότητα πήρε σχεδόν 22%, μόλις 1,5% πίσω από τη Λε Πεν. Πήρε πολύ μεγάλο ποσοστό ο Μελανσόν. Για λίγους ψήφους θα ήταν στον δεύτερο γύρο. Εάν δηλαδή κατέβαινε μαζί με το Κομμουνιστικό Κόμμα θα είχαν υπερκεράσει τη Λε Πεν», ανέφερε.

«Είναι η επόμενη ρεπουμπλικανική εναλλακτική λύση. Η Αριστερά του κράτους Πρόνοιας, της προστασίας των λαϊκών τάξεων, της προστασίας της εργασίας, της Οικολογίας. Έχουμε φύγει από μια πλουραλιστική Αριστερά που ήταν πριν λίγα χρόνια και μπαίνουμε σε μια Αριστερά η οποία ελπίζω ότι θα καταφέρει να δημιουργήσει όρους κυβερνητικού προγράμματος από μια πτέρυγα και όχι από το πολιτικό παζάρι», δήλωσε.

Ειδικά για τον Μελανσόν είπε ότι εκσυγχρόνισε το λόγο της Αριστεράς ενσωματώνοντας την Οικολογία και αναδεικνύοντας την ταξική διάσταση της Αριστεράς, δηλαδή ότι «η Αριστερά έχει ως αποστολή την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων».

«Έβαλε επίσης το ζήτημα του κράτους πρόνοιας με όρους εξυπηρέτησης των λαϊκών αναγκών. Έθεσε το ζήτημα της εθνικής αξιοπρέπειας και ανεξαρτησίας της Γαλλίας. Μίλησε για μια στάση αποστασιοποίησης της Γαλλίας απέναντι στο ΝΑΤΟ. Για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πήρε μια θέση υπέρ της ειρήνης. Έθεσε το ζήτημα της ανασυγκρότησης της 5ης Δημοκρατίας ζητώντας ένα σύστημα λιγότερο αυτοκρατορικό, γιατί το προεδρικό σύστημα της Γαλλίας δίνει απόλυτες εξουσίες στον Πρόεδρο. Ανεξάρτητα του ποσοστού που θα πάρει ο επόμενος πρόεδρος, την επόμενη ημέρα του δεύτερου γύρου θα είναι ο απόλυτος άρχοντας. Δεν είμαστε σε ένα σύστημα συμβιβασμών», δήλωσε ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης.

Παραδέχθηκε, βέβαια, ότι «η Γαλλική Αριστερά δεν είναι αυτή που ήταν κάποτε», και αυτός είναι ο λόγος που «δεν μπόρεσε να κάνει το αναγκαίο “κλικ” και να περάσει στον δεύτερο γύρο». Ο ίδιος καταλόγισε στον Μελανσόν ότι λειτούργησε με έναν τρόπο εντελώς αρχηγο-κεντρικό με χαρακτηριστικά εγωπάθειας, με αποτέλεσμα «να μην μπορέσει να κεφαλαιοποιήσει τη δυναμική των κοινωνικών κινημάτων που αναπτύχθηκαν μετά το 2017, αλλά και τα εκλογικά ποσοστά που είχε το 2017 και μετά, αλλά και στο ποσοστό 10% που είχε πάρει το 2017». «Αλλά πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι κατάφερε να ανασυγκροτήσει το χώρο της ριζοσπαστικής Αριστεράς, εκτοπίζοντας τις διάφορες μικρές ομάδες και την κλασσική Σοσιαλδημοκρατία, η οποία έχει πέσει στα επίπεδα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Αντίστοιχα η Λε Πεν έχει εξωθήσει στην ανυπαρξία την παραδοσιακή Δεξιά η οποία σε ένα μεγάλο ποσοστό ενσωματώθηκε στο κόμμα του Μακρόν», τόνισε ο κ. Γεροτζιάφας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος