Γκ. Μαγιορκίνης στο Πρώτο: Το Covid pass δεν ήρθε για να μείνει εφ’ όρου ζωής – Οι νέοι δεν μπορούν να είναι όμηροι των ανεμβολίαστων (audio)

Την επισήμανση ότι το Covid – pass δεν μπορεί να μείνει εφ’ όρου ζωής έκανε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι μεν, αλλά», με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, έδωσε διευκρινίσεις για την πρότασή του να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού μέχρι το Πάσχα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, από τη στιγμή μάλιστα που «η πανδημία είναι σε ύφεση». Ερωτηθείς, δε, για το γεγονός ότι υπάρχουν τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι άνω των 60 ετών που είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο τις δυο δόσεις, αντέτεινε ότι «από την στιγμή που υπάρχει εξισορρόπηση της πανδημίας και βλέπουμε μια βελτίωση, οι νέοι δεν μπορούν να βρίσκονται πάντα στην ομηρία κάποιων μεγάλων οι οποίοι έχουν αποφασίσει να μην εμβολιαστούν».

Αναφορικά με τους προβληματισμούς που εξέφρασε ο Σωτήρης Τσιόδρας για την άρση περιοριστικών μέτρων, υπογράμμισε ότι «κανένας δεν αμφισβητεί τη χρήση του πιστοποιητικού ως μέτρο δημόσιας Υγείας», λέγοντας πως «και η καραντίνα είναι αποτελεσματικό μέτρο δημόσιας Υγείας αλλά δεν τη χρησιμοποιούμε γιατί δεν χρειάζεται» και εξηγώντας ότι «τα μέτρα δημόσιας Υγείας λαμβάνονται όταν υπάρχει ανάγκη». «Κανένας δεν αμφισβήτησε τη χρήση του Covid pass, ως αποτελεσματικού μέτρου δημόσιας Υγείας. Απλώς, όταν περνάμε σε ύφεση, τα μέτρα πρέπει να χαλαρώνουν. Οφείλουμε να τα χαλαρώνουμε, διότι έτσι είναι η λογική τους», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «έχουμε τους λιγότερους διασωληνωμένους από τον Αύγουστο που δεν είχαμε το Covid – pass».

«Δεν καταργείται ως πιστοποιητικό. Αυτό που προτείνω – και γενικά υπάρχει σκέψη και σε άλλες χώρες- είναι η χρήση του ως πάσο για την πρόσβαση κάποιων ανθρώπων σε συγκεκριμένους κλειστούς χώρους. Ήδη η Ιταλία το έχει ανακοινώσει από 1η Μαΐου, στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ούτε στην Πορτογαλία χρησιμοποιείται πλέον», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η χρήση του στην Ελλάδα «ήρθε ως εναλλακτική του lockdown, κάποια στιγμή στα τέλη Οκτωβρίου».

«Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουμε στις ΜΕΘ όσους περίπου είχαμε στις 19 Αυγούστου. Άρα βρισκόμαστε σε μια κατάσταση ύφεσης που έχουμε να δούμε από τότε. Ναι μεν έχει ανέβει ο αριθμός των διαγνώσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που θα ανεβοκατεβαίνει. Υπάρχει μια πτώση των θανάτων, δηλαδή αυτή τη στιγμή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε άλλο ένα 7% μείωση», υπογράμμισε.

Όπως διευκρίνισε ο επίκουρος Καθηγητής, «σε παγκόσμια κλίμακα, έχουμε τους λιγότερους θανάτους που έχουν παρατηρηθεί από την έναρξη της πανδημίας πριν από περίπου 2 χρόνια. Οι παγκόσμιοι θάνατοι είναι λιγότεροι. Είχαμε 4.907 την τελευταία εβδομάδα και τόσους έχουμε να δούμε εδώ και 2 χρόνια. Βρισκόμαστε λοιπόν σε μια ύφεση. Επίσης, το προφίλ των ασθενών είναι πια τελείως διαφορετικό- ακόμα και αυτοί που μπαίνουν σε ΜΕΘ έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα ή είναι ανεμβολίαστοι, δηλαδή δεν είναι όπως ήμασταν σε προηγούμενα κύματα. Είμαστε σε μια κατάσταση ύφεσης αυτή τη στιγμή».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι οι επιστήμονες θα παρατηρούν την επίδραση που θα έχει η άρση του συγκεκριμένου μέτρου σε επιδημιολογικό επίπεδο και αναλόγως θα δράσουν. «Εάν χρειαστεί θα το επαναφέρουμε. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε αποσυμπίεση. Δεν μπορείς να έχεις συνέχεια μέτρα δημόσιας Υγείας», δήλωσε. Υπενθύμισε, δε, ότι «πέρυσι όταν κάναμε την αναστροφή τον Απρίλιο, όλοι φώναζαν “μα τι κάνετε;” και “τι τα επαναφέρετε;”, και είδαμε πτώση των κρουσμάτων. Ομοίως έγινε και με το άνοιγμα των σχολείων τον Ιανουάριο που πολλοί φώναζαν “τι κάνετε;”, και είδαμε πτώση των κρουσμάτων. Πρέπει να εμπιστευθούμε λιγάκι τα μοντέλα. Αυτή τη στιγμή τα μοντέλα δείχνουν αποσυμπίεση, υπάρχει αποσυμπίεση στα νοσοκομεία τα οποία είναι στην κατάσταση που ήταν το καλοκαίρι. Έχουμε λοιπόν τη δυνατότητα να αναστρέψουμε μέτρα τα οποία θα πρέπει να τα χρησιμοποιούμε πάντα εντός λογικών ορίων. Δεν μπορούμε να εξαντλούμε τα μέτρα, χωρίς να υπάρχει λόγος. Επομένως, το Covid-pass το οποίο ήρθε ως εναλλακτικό του lockdown, κάποια στιγμή πρέπει να αναστραφεί. Δεν ήρθε για να μείνει εφ’ όρου ζωής», διεμήνυσε.

«Είμαστε σε λογικά πλαίσια. Αν δούμε ότι η πανδημία επανέρχεται, είναι το πρώτο μέτρο που θα επανέλθει. Δεν υπάρχει αμφιβολία για αυτό. Και αυτό είναι μια πρόταση με βάση το τι συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Ο αριθμός θανάτων τις τελευταίες 7 ημέρες είναι 11 ανά εκατομμύριο, είναι από τους χαμηλότερους που παρατηρείται», ανέφερε.

«Το καλό στοιχείο είναι ότι έρχονται και οι θεραπείες, οπότε όσοι αυξάνεται η διαθεσιμότητα θεραπειών μπορούμε να έχουμε ακόμα καλύτερη διαχείριση στα νοσοκομεία. Δηλαδή η θεραπεία του έρχεται της Pfizer, θα μας “λύσει” τα χέρια. Θα μειώσει και τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα ακόμη περισσότερο», δήλωσε, εκτιμώντας ότι «η χορήγησή τους αναμένεται να ξεκινήσει μέχρι τέλος του μήνα».

Για την 4η δόση

Επιπλέον, ο κ. Μαγιορκίνης θεωρεί σχεδόν σίγουρο ότι θα χρειαστεί τέταρτη δόση για τους ηλικιωμένους, από μέσα Αυγούστου και μετά. «Θεωρώ σχεδόν σίγουρο ότι από τα μέσα Αυγούστου θα δοθεί booster στους άνω των 60 ή στους άνω των 65, θα δούμε πού θα μπει το όριο», σημείωσε, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τις μικρότερες ηλικίες.

«Προς το παρόν δεν έχουμε αρκετά στοιχεία ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια θα δώσουν καλύτερη ανοσία σε σχέση με τα υπάρχοντα», δήλωσε λέγοντας ότι θα φανεί εάν η επόμενη δόση θα γίνει με νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, ή εάν θα χρησιμοποιηθεί ξανά ως booster το υπάρχον εμβόλιο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο σε 2-3 χρόνια να υπάρχει ένα εμβόλιο που να καλύπτει όλες τις παραλλαγές του κορονοϊού, το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων είπε ότι τα πανκοροναϊκά εμβόλια είναι το μέλλον, και ο ίδιος δίνει πιθανότητα γύρω στο 60% «να έχουμε ένα εμβόλιο το οποίο να έχει πιο ευρεία κάλυψη κοροναϊκών στελεχών». «Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και κάποιο άλλο στέλεχος προκαλέσει μια νέα πανδημία, μπορεί να αντιμετωπιστεί», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά τα παιδιά έως 17 ετών που έχουν κάνει δυο δόσεις, ο κ. Μαγιορκίνης είπε ότι «προς το παρόν δεν βλέπουμε για τους νεότερους ότι θα χρειαστεί τρίτη δόση, σε αυτή τη φάση», καθώς «οι νέοι έχουν πολύ καλύτερο προφίλ όσον αφορά την ανοσολογική μνήμη», οπότε «αυτή η αποτελεσματικότητα που βλέπουμε της τάξης του 80%-90% σημαίνει ότι σχεδόν μηδενικά ποσοστά θα καταλήξουν να μπουν σε νοσοκομείο». «Άρα, σε βάθος χρόνου και λίγο να πέσει η αποτελεσματικότητα και 10% και15%, δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία, σε αυτό το ηλικιακό γκρουπ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος