Γκ. Χαρδούβελης στο Πρώτο: Ρυθμοί ανάπτυξης 5% στην ελληνική Οικονομία μέσα στην επόμενη διετία (audio)

Την εκτίμηση ότι θα υπάρξει άνθηση της Οικονομίας και τα επόμενα ένα με δυο χρόνια «θα δούμε ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 5%, καθώς έρχεται άφθονο χρήμα από τις Βρυξέλλες», εξέφρασε ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθαροί λογαριασμοί», με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη.

Με δεδομένη τη ρευστότητα, τόνισε ότι αυτό που πρέπει να μας απασχολεί, είναι «εάν θα φτιάξουμε την οικονομία μας, ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν και οι μικρές επιχειρήσεις». Πρόσθεσε ότι η Ευρώπη δεν θα δώσει χρήματα με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως έκανε τις δεκαετίες του ‘70, του ’80 και του ’90. «Η Ευρώπη έχει μάθει να μην μοιράζει χρήματα τζάμπα. Θα πρέπει να αποδείξει αυτός που παίρνει χρήματα ότι θα τα διοχετεύσει εκεί που πρέπει», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό, ένας από τους λόγους για τους οποίους θα καταγραφεί πίεση στην κερδοφορία των τραπεζών,  πέρα από τα πολύ χαμηλά επιτόκια  και τον ανταγωνισμό που αντιμετωπίζουν από τις τεχνολογικές και άλλες εταιρείες, είναι η μείωση των λογιστικών  (εικονικών) εσόδων από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σήμερα, οι τράπεζες καταγράφουν έσοδα από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, που στην πραγματικότητα δεν εισπράττουν.

Ο ίδιος, χαρακτήρισε «μεταβατικό φαινόμενο» τις πληθωριστικές πιέσεις και την άνοδο που καταγράφεται στις τιμές βασικών προϊόντων, και σημείωσε ότι για αυτό ευθύνονται κάποια εμπόδια στην εφοδιαστική αλυσίδα, μετά την ξαφνική αύξηση της ζήτησης που καταγράφηκε λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων, κι ενώ η προσφορά δεν έχει επανέλθει ακόμη στα παλιά της επίπεδα. «Σε 9 μήνες με ένα χρόνο ο πληθωρισμός θα έχει πάει στα παλιά του επίπεδα. Δεν με αγχώνει ιδιαίτερα αυτό», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τον εταιρικό φόρο που αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών των G7, ο κ. Χαρδούβελης είπε ότι «πρέπει για να πάψουν οι χώρες να ανταγωνίζονται η μία την άλλη για να προσελκύσουν μεγάλες εταιρείες μειώνοντας τους φόρους. Πρέπει να επιβάλλουν ένα κοινό πλαίσιο, κάτι αντίστοιχο με αυτό που υπάρχει για τις τράπεζες». Σημείωσε ότι αυτό θα είναι «καλό για όλους, καθώς θα αντληθούν χρήματα πιο εύκολα από τα κράτη που θα διοχετευθούν στο κοινωνικό σύνολο». «Ήταν ένα εργαλείο που δεν μπορούσε να το χρησιμοποιήσει η Ελλάδα. Κάποιοι άλλοι το χρησιμοποιούσαν εναντίον της Ελλάδας, μας συμφέρει να υπάρχει ένα κοινό πλαίσιο. Θα βοηθήσει τη χώρα μας», σημείωσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος